20 Юни 2021неделя23:04 ч.

Здраве

Кога се смята за оздравял пациент с КОВИД-19, може ли повторно да се инфектира?

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 2623

Този въпрос напоследък все по-често се задава. Разбира се, за всеки индивид това е различно, особено при болест, която поставя пред медицината все повече въпроси. Все пак, за някои неща има яснота и едно от тях е кога заболелият престава да е заразен.

Преди дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев отговори кратко и ясно на първия въпрос: при леките случаи, 10 дни след проявите на първите симптоми и поне 24 часа без температура и без антипиретици, пациентът не заразява.

Според американския Център за контрол на болестите (CDC) "наличните данни показват, че хората с лек до умерен КОВИД-19 остават инфекциозни не по-дълго от 10 дни след появата на симптомите. Хората с по-тежко до критично заболяване или тежък имунокомпромис вероятно остават инфекциозни не по-дълго от 20 дни след появата на симптомите". Това гласи протокол на Центъра от юли, които е обновен на 20 октомври. Затова и в България бе променен срокът на карантината за някои случаи.

"Възстановените лица могат да продължат да изхвърлят откриваема SARS-CoV-2 РНК в проби от горните дихателни пътища до 3 месеца след началото на заболяването, макар и при концентрации, значително по-ниски от тези по време на заболяването", пишат от CDC и поясняват, че проучванията не са открили хора, които след възстановяване от болестта могат да заразяват. 

Продължителността и стабилността на имунитета

срещу SARS-CoV-2 остава в процес на разследване, пишат експертите. Повторното инфектиране 90 дни след заразяването "изглежда необичайно". Ако такива хора в 90-дневния период дадат положителен ПСР тест, това по-скоро е "отделяне на вирусна РНК, отколкото реинфекция". "Ако такова лице остане безсимптомно през 90-те дни, всяко повторно тестване е малко вероятно да даде полезна информация, дори ако човекът е имал близък контакт със заразен". Но хора, които развият нови симптоми, съответстващи на КОВИД-19 през 3-те месеца след датата на първоначалното появяване на болестта, и се установи, че не са болни например от грип, може да се наложи оценка за реинфекция на SARS-CoV-2 и консултация със специалист по инфекциозни болести, пишат от CDC. 

Какво е близък контакт?

Преди няколко дни чух по една от телевизиите да казват авторитетно, че у нас няма определение на понятието "близък контакт". Напротив, има и то е разписано още през пролетта, но е обновено и в Заповед РД-01-610 от 22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването.  

Близък контактен се определя като:

- съжителство в едно домакинство с пациент с КОВИД-19;

- директен физически контакт (напр. ръкостискане); директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент (опръскване при кихане, допир до използвани от болния кърпички с голи ръце); директен (лице в лице) контакт с болен от КОВИД-19 на разстояние до 2 м и повече от 15 мин. или престой в затворено помещение;

- пътуване в самолет в близост до лице с КОВИД-19 (до две места във всички посоки).

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6120

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ