12 Април 2021понеделник07:18 ч.

Сатирикон

Кога ще заживеем щастливо?

/ брой: 250

автор:Ивайло Диманов

visibility 2008

Казват - на Нова година на масата трябва да има печена пуйка. Много хубава мисъл. Още повече че традициите трябва да се спазват. Прибирам се вкъщи, пълен с оптимизъм. Поглеждам към масата. Празна е. Отивам при съседката от горния етаж. Във всеки жилищен блок има по една такава съседка, която знае всичко, което се случва наоколо. Съседке, питам, нали на масата трябва да имам печена пуйка. Нова година е. Не си ли я виждала?

Аз пуйка не съм виждала от лятото на деветдесет и четвърта, отговаря ми тя. Тогава ходихме колективно в Зоологическата градина. И там видях как хранят хиената с пуешко месо... 

Жените имат склонност да преувеличават. Затова понякога ги правят външни министри. Мойта съседка, уви, не е министър. Социален работник е.

Прибирам се вкъщи отчаян. Да си виждала една пуйка на масата, питам дъщеря ми с плаха надежда. Кво е това пуйка, пита плодът на родната демокрация. Не съм виждала такова чудо... Как не си виждала, казвам, на тази маса трябваше да има печена пуйка. Що не идеш да питаш Ники Кънчев от "Биг Брадър", предлага дъщеря ми. Много е печен! Отивам при Ники Кънчев. Добър ден, казвам. Добър ден, вие за шоуто ли? Не, идвам за пуйката. Много ви моля да не обиждате участниците в "Биг Брадър", остро реагира водещият. Не бе, братчед, не си ме разбрал, казвам му. Нали според обичаите на Нова година на масата трябва да имам печена пуйка? Да, така е, съгласява се Кънчев. Е да де, обаче я няма. Знаеш ли кво, иди питай бат Бойко, той всичко знае. Що да не го питам. Набирам номера. Ало, г-н премиер, честит празник! Не, не е Цецо, а един гражданин. Да. Защо се обаждам ли? Искам да ви питам, нали на Нова година на масата трябва да имам печена пуйка. Моля?... Не, нямам. Проверих и под масата. Не, и в хладилника я няма. Какво казвате? Да не би да е излетяла? Не, не! Категорично не. Ние вкъщи не отваряме прозорците, защото сме спрели парното... Какво за традициите? А, ясно, разбрах. Благодаря ви!

Какво каза, пита дъщеря ми. Премиерът каза да питам американския президент. Борисов ми даде и номера, знаел го наизуст. Ето, набери го. Ало, ало, мистър Тръмп, вие ли сте? Честита Коледа и щастлива Нова година! Откъде знаете за пуйката? О, и ЕГН-то ми знаете, благодаря. Да, разбира се, вие всичко знаете... А мога ли тогава да ви попитам нещо? Кога България ще се оправи? И кога най-после на Нова година на всяка българска трапеза ще има по една печена пуйка? Ало, ало... Ей, тия телефони, прекъснаха връзката...

В този момент на вратата се позвъни. Отворих. Насреща стоеше огромен четирикрилен негър от типа "че бутнем къщата", с извънредно тъмни очила и малка коледна шапчица на главата.

- Здравейте, аз съм Дядо Коледа! 

- И аз това си помислих...

Мъжът извади огромен пакет и процеди:

- Вземете тази печена пуйка и престанете да се правите на интересен. Има въпроси, на които дори американският президент не може да отговори. Весели празници!

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ