17 Юни 2021четвъртък20:01 ч.

Когато олигарсите започнат да командват

Унгарската управляваща ФИДЕС напълно изостави темата за социалната справедливост

/ брой: 127

автор:Радко Ханджиев

visibility 1289

Oлигарси със силни връзки в средите на ФИДЕС са купили изгодно от държавата апетитни парчета земя. Това заяви унгарският заместник-министър Йожеф Андян, преди да подаде оставка. Опозицията веднага повдигна въпроса за обвързаността на ФИДЕС с олигархията и множеството влиятелни милиардери в личното обкръжение на премиера Орбан. Ответната реакция бе твърде провокативна: ФИДЕС заплаши да спре публичната субсидия за политическите партии, така че опозицията няма да има алтернатива, освен да култивира свои собствени милиардери. Успоредно властта предприе контрапропагандна кампания срещу "правителството на банкерите" и "олигарсите", обвинявайки в обслужване интересите на супербогатите предишното коалиционно правителство на социалисти и свободни демократи.
Кампанията се обърна обаче срещу управляващите. Защото не е тайна, че откакто ФИДЕС застана начело на държавното кормило преди две години, повечето от правителствените актове - най-вече плоският данък и фиксираните обменни курсове за погасяване на жилищни кредити в чуждестранна валута - облагодетелстват единствено богатите. Опозицията, както и медиите тук, започват все по-често да критикуват цялостната политика на властта. Дори крайнодясната партия "Йоббик" центрира атаките си чрез темата за социалната справедливост, която, както твърди, напълно е изоставена от ФИДЕС.
Обвиненията за връзки на властта с унгарската олигархия не са нови. След оставката на Йожеф Андян те получиха ново развитие. Като заместник-министър на селскостопанското развитие Андян бе не само член на правителството. Той е член на ФИДЕС, при това твърде популярен и извън партията. В средите на крайно десните, включително собствената крайна десница на ФИДЕС, той е адмириран заради твърдата му позиция унгарската земя да не се разпродава. Сред природозащитниците той е популярен, защото отстоява принципите на устойчивото земеделие. Дори онези, които го смятат за краен националист, не се съмняват в неговата почтеност, когато става въпрос за отстояване на ценности, които не са партизански, като противопоставянето му на корупцията например.
Андян подаде оставка в знак на протест срещу масовата разпродажба на държавна земя. Тоест срещу корупцията във властта. Изключително доходоносни парцели се концентрираха в ръцете на няколко много богати хора, тоест на олигархията. Това създава условия Унгария да заприлича на някои латиноамерикански държави, където малко на брой изключително богати земевладелци контролират огромни площи обработваема земя. Нещо повече, посредством системата на ЕС за субсидиране собствениците ще се облагодетелстват с огромни печалби, дори да не обработват площите. И бившият заместник-министър смята, че те ще могат да възстановят разходите си в рамките на две години.
Според Андян тази земя е трябвало да бъде разпределена на фермери, които да я обработват и да се препитават от приходите й. Каквито и да са съмненията срещу визията на Андян, не може да се отрече, че той огласи корупционни факти как повечето конкурси за продажбата на земя са спечелени от богати хора, политически свързани с високите етажи на властта.
Около Орбан и ФИДЕС се е оформила котерия, подхванаха опозиционните медии. Сред имената се откроиха изключително богати хора, включително непосредствено участващи във властта, като: конституционният съдия Ищван Щумпф; министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер; приятелят на Орбан и бивш посланик в Париж Дежьо Кекеши; собствениците на най-голямата унгарска верига супермаркети СВА братята Лазар (единият от тях - Янош Лазар - е шеф на кабинета на премиера Орбан); издателят на десния таблоид "Хейи тема" Ласло Витези; собственикът на десния ежедневник "Мадяр Хирлоп" и на телевизионния канал "Еко" Габор Селеш...
Компанията "Кьозгеп" на бившия ковчежник и фактически сив кардинал на ФИДЕС Лайош Шимичко пък от 2010 г. - тоест от възкачването на ФИДЕС във властта - е спечелила досега строителни търгове за над един милиард евро. Бизнеспартньорите му Жолт Ньергеш (един от големите "победители" в търговете за земя) и Тамаш Фелеги са съсобственици на дясноконсервативния седмичник "Хети Валас". 
Освен със съмнително спечелените оферти, някои от тези лица упражняват директно влияние върху законодателството. С парламентарен акт бе извършена промяна на закона за крайпътната реклама. Нанесе се сериозна вреда на бизнеса на ESMA - испанско-унгарски конкурент на рекламната агенция на Шимичко "Махир". Подобни примери изобилстват и много от чуждите инвеститори вече са наясно, че да се конкурират с толерирани от правителството на Орбан бизнесмени не е най-разумният начин да влагат капиталите си в Унгария.
Последва скандал с едно от най-лукавите предложения на премиера: политическите партии да поемат своя дял в усилията за преодоляване на кризата, като бъде замразено за две години публичното им финансиране от хазната. Което би означавало да се спрат парите за функциониране на демокрацията. Разтревожени от резултатите от последните анкети, сочещи 20% спад на популярността на управляващите, ФИДЕС се надява това да бъде важна стъпка към осигуряване на служебна победа в следващите избори.
Критици на правителството веднага реагираха, че в сравнение с огромните суми, отделяни за оспорваните проекти на ФИДЕС, спестените незначителни средства за субсидиране на партиите ще тласнат депутатите още повече в ръцете на бизнеселита, който и сега, макар и незаконно, контролира под масата финансирането на партиите. За властта подобна "саможертва" е напълно разбираема, като се знаят връзките й с унгарските "олигарси".
Предложението веднага бе тълкувано и като "призив" на премиера към другите партии: "Отгледайте си собствени олигарси..." Но то може да се окаже с обратен ефект: независимо от сериозното изборно поражение на УСП през 2010 г., социалистите остават най-добре позиционираната опозиционна партия и са в състояние да устоят на подобен драстичен ход; дори може да увеличат електоралната си подкрепа за сметка на зелените и другите формации от левицата, които ще бъдат извадени от политическата надпревара в резултат на предложената крута мярка.

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 114

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 356

/ брой: 114

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 934

/ брой: 114

Парковете на София - скандали и неуредици

автор:Деси Велева

visibility 246

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ