27 Май 2020сряда02:22 ч.

Когато първо се действа, а после се мисли

/ брой: 212

автор:Ивайло Калфин

visibility 1331

"Атомекспортстрой" предяви претенциите си и управляващите започнаха да се изпускат. Вместо да кажат откъде ще намерят исканите два милиарда лева, те предложиха парламентарна комисия за сключените по АЕЦ ДБеленеУ договори.
Очевидно, че това предложение е измислено някъде в незнайния партиен мозъчен център на ГЕРБ, защото то веднага беше подето от управляващите депутати в парламента. Само, че този мозъчен тръст се е поизносил. Досега номерът на ГЕРБ беше или някой да бъде даден на прокурартурата, или да се създаде парламентарна комисия. Целта е като няма какво да кажат, поне да имат повод да поддържат напрежението и да отвличат вниманието. И на децата е ясно, че управляващите първо действат, а после мислят, като за второто няма много доказателства.
Какво стана с разговора на Борисов с Путин, след който беше обявено, че след решението на правителството да се откаже от Белене, ще се разделим по приятелски? Нали досега премиерът говореше, че нямало договори и това показвало, че предишното правителство не е бързало с проекта? Ако е така, на какво основание сега руснаците ще ни искат пари? Какви договори ще проверява парламентът, нали нямало такива?
Ще се окаже, че този проект е бил необратим и затова решението на ГЕРБ е поредното недомислие, за което българите ще си плащаме. Също като за съсипаното селско стопанство и разбойническата приватизация, които ни докараха две предишни правителства.
Двата милиарда лева, поискани от "Атомекспортстрой", означават всеки български гражданин да приготви към 270 лева. А досегашните разходи? Премиерът твърди, че други два милиарда още са "заровени в гьола на Белене". Дотук станаха към 540 лева на човек. Ако добавим и поръчаните анализи за нов блок на АЕЦ "Козлодуй", където парите се дават на заинтересована от строителството американска фирма, както и купеното още от социализма оборудване - сметката набъбва неудържимо. Не за нова атомна централа, а за да я нямаме!
Министър Дянков преди време обеща или да сложим поръчаните реактори в "Козлодуй" или да ги продадем. Сега пък обещава, че щял "да разбие" руските искания в съда. Това дело обаче ще се проточи доста време. Тогава вероятно Дянков отдавна ще се е оттеглил от България. Затова може би е добре да се наложи запор на имуществото и на бъдещите вземания на приелите това решение премиер и министри. Докато Дянков "разбие" претенциите. Това, че българите ще плащат е ясно, но нека има поне малко справедливост и докаралите проблема също си поемат отговорността.

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ