21 Юли 2024неделя12:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Когато приказките от 1001 нощ се сбъдват

Ходещи къщи, спираловиден хотел, кула с по-голям наклон от кулата в Пиза, небостъргач, висок 914 метра, плаващ дом - това са все чудеса от бъдещето

/ брой: 156

автор:Симона Симеонова

visibility 5559

Великият архитект на XIX век Луис Съливан е автор на крилатата фраза "формата следва функцията". В края на XX век една нова концепция е добавена към функционалността и формата и това е устойчивостта. Съвременните сгради се строят от природосъобразни материали, добиват своя собствена енергия, отглеждат растителност по фасадите и покривите, дори започват да се движат. Новият "бум" в зелената архитектура е пътят към "сдобряване" между големите индустриални селища и природата, като те обрисуват контурите на градовете на бъдещето - такива, каквито ще изглеждат след време.

Спираловидният хотел "Хеликс"

Едва няколко седмици след официалното откриване на най-високата сграда в света се появи проект за нейна конкуренция. В Маями ще бъде построен поредният световен супернебостъргач, като по план той трябва да бъде значително по-висок от "Бурж Калифа" в Дубай. Архитектът Коби Карб планира да построи "град в града", наречен Миаполис. Небостъргачът ще има 160 етажа, с обща височина 914 метра. Проектът включва огромен лунапарк, ботаническа градина, обсерватория, няколко ресторанта, 1.96 милиона кв.м магазини, повече от 1000 апартамента, над 1 милион кв.м офиси и хотел с близо 800 стаи. Освен че е един малък "Маями", новата сграда може да се превърне в своеобразен двигател на местната икономика. Очаква се в нея да бъдат създадени над 35 000 постоянни работни места. Проектът все още си търси инвеститори.

Сградата "Антила" носи името на митичния остров в Атлантическия океан. Тя е собственост на индийския магнат Мукеш Амбани. Проектирана е от чикагската компания "Пъркинс и Уил", нейните архитекти са намерили вдъхновение от висящите градини на Вавилон. Сградата струва между 1 и 2 милиарда долара, висока е двадесет и седем етажа и е разположена на 4532 кв. м площ. Всеки от етажите е уникален и напълно различен от останалите. Изключително интересна е балната зала с автоматично прибиращи се витрини за творби на изкуството. Така, при нужда, тя се превръща в галерия или в сцена за представления.

Преди броени дни в Абу Даби беше поставен нов рекорд за Книгата на Гинес, който ще привлече още по-голям поток от туристи. Събитието този път е дело на компанията "Абу Даби Нейшънал Ексхибишънс Къмпани", която създаде възможно най-наклонената кула в света. Тя е под ъгъл от 18 градуса и надминава кулата в Пиза с четири градуса. Амбициозният проект на компанията се нуждае от допълнително стоманено укрепване, за да компенсира гравитацията, вятъра и евентуален сеизмичен натиск. Инвестицията е за впечатляващите 2.2 милиарда долара.

Ето и още едно необичайно архитектурно хрумване. Това е спираловиден хотел, който е усукан над просторен парк. Неговата крайно нетрадиционна форма е причина той да се превърне в атракция. Хотел "Хеликс" в Абу Даби няма етажи, а спираловидни площадки без прекъсвания. Интересно е, че хотелът е с кух център, който му позволява да се проветрява от крайбрежния бриз и да се осветява през деня от естествена светлина. Цялата сграда е покрита с полиетиленови панели, които абсорбират светлината, за да произвеждат нужната електроенергия. За охлаждане пък ще се използва океанска вода. Всяка от 208-те стаи има различен изглед.

Омръзнала ли ви е гледката през прозореца на вашия апартамент? Тогава си пожелайте да можете да я променяте постоянно, съветва архитектът Давид Фишър и разкрива своята концепция за "динамична архитектура". Този небостъргач в Дубай е първата въртяща се сграда в света. Очаква се всеки от етажите да може да се върти независимо от другите с максимална скорост от 6 метра в минута. Така кулата постоянно ще променя формата си. Това ще бъде и първият в света небостъргач, построен в завод. На място ще бъде изградена единствено сърцевината. Това съкращава както времето за строеж, така и работната ръка. Всеки етаж ще получава чиста вода с помощта на патентована технология, която се използва при презареждането на самолети по време на полет. Цялата кула ще бъде захранвана от вятърни турбини, разположени между въртящите се етажи, и соларни панели, поставени на покрива.

"Трите грации" е артистичен израз на елегантното единство. Това ще бъде група от три кули, които показват радостта, красотата и очарованието на чудната земя - Дубай. Те заемат своята форма от едно малко океанско същество - "радиолария". Приличат си и са единни в идеята си. Свързани са помежду си и през тях ще може да се влиза в пристанището. Вдъхновението е дошло от рисунките на моста "Фърд оф Форд" в Шотландия. На метър под външната обвивка на кулите ще бъде изградена друга обвивка, която ще регулира температурата. Значението на "Трите грации" не е само архитектурно, а и символично, тъй като те са пример за хармония между форма и функция.

Приказката за милионери, наречена Дубай, не спира да изненадва. Този път райското кътче планира да построи най-големия фонтан в света. Той ще се издига в близост до известния вече хотел "Бурж-ал-араб" и се предполага, че ще бъде 150 метра висок, точно толкова, колкото една 50-етажна сграда. Широчината му ще заема площ, съразмерна с две футболни игрища. Светът вече познава един такъв фонтан, пред хотел "Беладжио" в Лас Вегас, но този в Дубай ще го засенчи окончателно, тъй като ще бъде с 25 процента по-голям. Проектът е на арабската фирма "Емар Пропъртийс", и ще струва 218 милиона долара, като ще включва светлинно и звуково шоу.

Все по-модерно става различни знаменитости да изкарват своята почивка в т.нар. Воден дом. Нови технологии позволяват къща да застане на сантиметри над водната повърхност. Досега това най-често бяха дървени колони (подобно на къщичките в Таити). Технологията, развила се доста през последните години обаче, позволява пълна свобода и водните домове вече могат да плават. За подобен род къщи отдавна се говори в определени среди. Редица известни дизайнери и архитекти обединяват усилията си, за да предоставят най-доброто на хората, имащи нужда от водно спокойствие. Това се извършва чрез специални балансиращи системи, които спомагат безпроблемното плаване, дори и при наличие на по-големи вълни.
"Домът на Мейо" е оборудван с редица наблюдателни палуби, на които човек може да изкара една незабравима почивка. Къщата е предимно от стъкло, от специален прозрачен материал е и подът, така че обитателите на водния дом лесно могат да наблюдават рибите, които плуват под краката им в дневната. Едно от многото уникални неща в случая е и това, че самият дом няма котва. Той стои на едно място чрез координация, като данните се получават директно от GPS. На собствен ход къщата може да измине само няколко километра на ден, колкото да коригира местоположението си, но с помощта на влекач може да стигне далеч от сушата. Този странен плавателен съд е оборудван с много съвременни технологии, които спомагат за доброто изкарване на борда, като се започне от средствата за забавление и се стигне до уредите, които гарантират свежест на храната и отличното й приготвяне.


Да живееш в ултралуксозна къща с всички екстри на хайтехнологиите е повече от знак, че социалният ти статус е над средното равнище. Да живееш обаче в къща с еклектичната форма на раковина, това вече е ексцентричност, а според създателя Сеносиаин е последният писък на органичната архитектура. Интериорът е в бледи, топли тонове, всички стаи са сферични и с големи прозорци и светлината струи навсякъде. Цената все още е неясна, но ще си струва да поживееш в подобно жилище с необикновен интериор.

Мнозина търсят начин да направят почивката си незабравима. Ако се разходите из горите на Каруизава в Япония, можете да попаднете на къща с формата на английската буква "J". Тя се намира на височина 1400 м и за изработването на помещенията и терасите е използвано специално огънато дърво. Помещенията са просторни и разполагат с модерни удобства. Къщата е от две елиптични части, които са подсилени с бетон, за да може да се идва тук през всички сезони, независимо от влагата и студа. Въпреки това структурата е максимално съобразена с екологичните норми.

От света на играчките в света на големите се е пренесла онази къща, която се построява сама с натискането на един бутон. Идеята е претворена от Адам Калкин и е показана за пръв път на изложение в Маями през 2005 г. В първия момент, в който получите своята къща, тя прилича на голям контейнер. Стените имат хидравлични мотори и когато се отворят, пред погледа ви се разкрива къща с елегантно и стилно обзавеждане. Една от добрите идеи в този проект е, че се използват рециклирани материали. Къщата е от пет стаи: кухненски бокс, трапезария, дневна, спалня и библиотека. Според удобствата и техниката, които изберат клиентите, цената на "Пуш бътанс хаус" се движи между 150 и 170 хиляди долара.

Едва ли някой от нас не е мечтал любимият, уютен дом, да може да се движи, за да не се разделяме с удобството и комфорта, на който сме свикнали и който сме създали по свой собствен вкус. Датското дизайнерско студио "N55" като че ли намери решение за това. Те представиха проект за ходеща къща, която се придвижва с помощта на шест механични крака, които могат да минават през различни терени. Основният модул на къщата ще бъде с височина 2,3 метра, широчина 2,4 м и дължина 8 м, като тежи 1 тон. Според дизайнерите на тази площ ще могат да живеят максимум 4 души, като чрез свързване на няколко единици може да се правят и по-големи ходещи къщи. Максималната скорост, която къщата ще може да развие, е 5 км в час. Всеки крак ще работи като самостоятелна единица, като ще има собствени двигатели и акумулатори. При движение три от тях ще бъдат винаги стъпили на земята, за да се осигури необходимата стабилност. Къщата ще даде възможност за номадски живот, като се придвижва бавно, с минимално влияние върху околната среда, твърдят от "N55". Тя ще събира енергия чрез слънчеви панели и малки ветрогенератори, и ще има система за събиране на дъждовна вода. Към къщата може да се добави малък парник, в който да се отглежда част от храната, необходима на живеещите. Освен всичко останало ще може да се придвижва и върху вода, обещават дизайнерите. Засега готова ходеща къща няма, но плановете са скоро да бъде построен прототип.
"Лилипад" е може би един от най-комплексните и напредничави "зелени" проекти, замисляни някога. Той е решение на глобалния проблем на човечеството - повишаването равнището на водите. Всяка отделна платформа представлява самостоятелен град, пътуващ из океани и морета. Капацитетът им ще бъде от по половин милион души всеки. Цялата енергия, необходима за съществуването на града, ще се добива по екологичен път. Атмосферните замърсявания на борда ще се усвояват от специална двойна "кожа", направена от полиестерни влакна и титанов диоксид, и от взаимодействието с ултравиолетови лъчи. Извитите фасади не са просто дизайнерско решение, а са конструирани така, за да събират максимално слънчева и вятърна енергия. Освен обществени и жилищни пространства, всеки град ще има и възвишения, долини и паркове.


 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 1495

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 1523

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 1423

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 1452

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ