27 Май 2020сряда13:57 ч.

Дъбът е сред трите дървета, които добре въздействат на околната среда

Кои дървета пречистват въздуха най-добре

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 631

Черният бор, тисът и дъбът са сред дърветата, които пречистват най-ефикасно въздуха от замърсяване, дължащо се на автомобилни газове, съобщи "Дейли мейл". Ботаници от университета на Съри са анализирали научната литература за въздействието на зелената инфраструктура за пречистване на въздуха. Резултатите им показват, че някои растения по-добре отклоняват и разсейват вълните от токсичен въздух, а други направо улавят вредните химикали.

Ботаниците са идентифицирали 12 "съществени" черти за 61 дървесни вида, които определят ефективността им да пречистват въздуха. Сред тях са малки, гъсти листа и продължителен период с листа. От значение е също повърхността им - дали са гладки, грапави или мъхести.

Две от чертите обаче влошават качеството на въздуха. Това е отделяният от тополите например полен, предизвикващ сенна хрема, и изпусканите биогенни летливи органични съединения, които при наличие на азотни окиси от трафика и слънчевата светлина могат да произведат озон, също смятан за замърсител.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 123

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 235

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 334

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ