22 Март 2023сряда17:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Кои обекти прибави ЮНЕСКО в списъка си?

/ брой: 138

автор:Кристиела Симеонова

visibility 3643

21 нови обекта прибави ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. В продължение на 10 дни в Краков културолози и историци решаваха за статута на 30 природни, исторически и географски забележителности от цял свят. Изборът се извършва на базата на шест културни и четири природни критерия. Списъкът на световното културно наследство вече наброява 1073 обекта.


Афродизиас, Турция
Древният град, носещ името на покровителката си Афродита, представя историята на гръцката и на римската цивилизация от II в. пр. Хр. до VII в. Афродизиас е известен с мраморните си скулптури.Асмара: модерният град на Африка
Разположена на над 2 хил. метра надморска височина, столицата на Еритрея Асмара се е развивала от 1890 г. като военен аванпост по време на италианското владичество. Именно от този период са запазени много сгради. Градът е изключителен пример за ранномодернистична урбанизация в началото на XX век и реализацията й в африкански контекст.


Успенски събор в Свияжск
През 1551 г. на кръстопътя между Пътя на коприната и Волга цар Иван Грозни основава Свияжск като крепост, която става първият християнски град по средното течение на река Волга. Каменната катедрала била построена 10 години по-късно. Изумителните фрески са сред уникалните примери на източнохристиянската стенопис.


Изкуство от Ледената епоха, Швабска Юра
В Швабска Юра, Южна Германия, в шест пещери могат да бъдат видени едни от най-древните човешки рисунки, датиращи отпреди 43 хил. години. Сред тях са фигури на животни, включително пещерни лъвове, мамути, коне и диви бикове, музикални инструменти и украшения.


Хеброн/Старият град Ал Халид
Минералният варовик формира конструкцията на стария град в Хеброн/Ал Халид между 1250 и 1517 г. на кръстопът на търговски маршрути. Най-голям интерес представлява едно и също място, почитано както от евреи, така и от мюсюлмани - Гробницата на патриарсите за евреите и Ибрахим джамия за мюсюлманите. Градът се е превърнал в място за поклонение за изповядващи юдаизма, християнството и исляма. Включването на този обект породи напрежение, тъй като вече фигурира в списъка на ЮНЕСКО като палестински.


Историческият град Ахмадабад, Индия
Крепостният град Ахмадабад, основан от султан Ахмад Шах през XV век, на източния бряг на река Сабармати, е богато архитектурно наследство от султанския период.


Историческият Язд
От V век датира градът с глинена архитектура, разположен в централната част на Иран, близо до пътищата на подправките и на коприната. Наречен е още Дом на набожността заради джамиите, синагогите и храмовете на зороастризма. Древните подземни напоителни тунели са доказателство за способността на човек да се адаптира към условията в пустинята.


Куджатаа, Гренландия
Куджатаа е субарктичен регион в Южна Гренландия. В него може да се проследи най-ранното въвеждане на земеделие в Арктика. Норвежки ловци-събирачи и инуитски (ескимоски) ловци са култивирали пейзажа чрез земеделие, паша, лов на морски животни.


Остров Кулангсу, Китай
Малкият остров Кулангсу, разположен на устието на река Чиу-лунг, е изиграл важна роля с отварянето на търговско пристанище за формирането на външните отношения на Китай. Островът е пример за сливането на различни архитектурни стилове - традиционният южен Фуджи стил, западен възрожденски и колониален.


Мбанза Конго, Ангола
Разположен на 570 метра надморска височина, градът векове наред е политическа и духовна столица на кралство Конго. Той най-ясно илюстрира дълбоките промени, които настъпват след приемането на християнството и пристигането на португалците в Централна Африка.


Свещеният остров Окиношима, Япония
Разположен между Японския архипелаг и Корейския полуостров, свещеният остров Окиношима е запазил традиционните местни обичаи, датиращи от IV до XIX век. Интересно е, че на острова е забранено да стъпват жени. Посетителите пък не могат да си взимат каквото и да е от него, дори камъчета.


Тапутапуатеа, Франция
Съчетание от гориста долина, лагуна и коралов риф - това е Тапутапуатеа на остров Раиатеа, в центъра на Полинезийския триъгълник. Мястото впечатлява с изключителна природна красота. Централният комплекс - политически, церемониален и погребален център, е доказателство за традиционните полинезийски култове.Мините в Тарновские гори, Полша

Оловните, сребърни и цинкови мини, разположени в Южна Полша, са доказателство за богатия район и историята на иновациите. Например помпената станция от XIX в. е изкарвала ненужната вода от мините и е снабдявала градовете. Тарновские гори допринасят значително за глобалното производство на олово и цинк.


Самбор Прей Кук, Камбоджа
Наречен "Храмът в сърцето на гората", той е бил столица на империята Ченла от края на VI до началото на VII век. Осмоъгълни храмове, декоративни пясъчници, фронтони и колонади свидетелстват за декоративни стилове от времето преди изграждането на Ангкор и поставят началото на кхмерското изкуство и архитектура.


Английският Езерен район
Образувани по време на Ледената епоха и впоследствие дооформени от съвременното земеделие, живописните пейзажи се намират в Северозападна Англия. Комбинацията от природа и човешка дейност, хармоничният пейзаж, в който планините се отразяват във водите на езерата, са вдъхновение както са романтиците през XVIII век, така и за съвременните такива.


Кеят Валонго, Бразилия
Кеят е разположен в централната част на Рио де Жанейро. Близо милион африкански роби от 1811 г. пристигат в Южна Америка през стария каменен кей, който е запазил до днес няколко археологически пласта, включително и паваж от оригиналния си вид.


Венецианските отбранителни съоръжения
Включват 15 форми на отбрана в три страни - Хърватска, Италия, Черна гора, с дължина 1000 км. Могат да бъдат видени укрепени градове, крепости, фортове и отбранителни съоръжения, които свидетелстват за военната култура на региона между XVI и XVII век.


Кхомани, Южна Африка
На границата между Ботсвана и Намибия се намира голяма пустинна местност, където живее номадският народ кхомани - една от последните останали автентични местни общности в региона. Мястото и неговата култура свидетелстват за начина на живот в региона хиляди години назад.


Пейзажите на Даурия
На границата между Монголия и Русия даурската степ предлага голямо разнообразие от животински видове и растителност. Пасища, гори, езера и блата са дом на различни представители на животинското царство като даурския жерав, голямата дропла и милиони заплашени от изчезване прелетни птици. На снимката: монголски мармот.


Националният парк "Лос Алеркес"
Голям брой застрашени представители на флората и фауната се намират в останалите недокоснати от човека части на патагонската гора. Паркът е разположен в Андите на Северна Патагония, като западната му граница съвпада с чилийската.


Цинхай, Китай
Цинхай е най-високото плато в света. Местоположението му и минусовите температури са създали уникална екосистема от характерни местни растителни видове и тревопасни животни. Оттук минава и маршрутът на тибетската антилопа, която е застрашен вид.

Снимки
unesco.org

Освен изброените, други пет обекта разширяват своите граници. Това са: движението "Баухаус" и неговите сгради; Манастирски комплекс "Гелати" в Грузия; Нойщат (Новият град), Страсбург; Прастарите букови гори на Карпатите и други региони в Европа; Национален парк "Пенджари", обхващащ части от Бенин, Буркина Фасо и Нигер. В "Прастарите букови гори на Карпатите и други региони в Европа" влизат 77 компонента, разположени на 12 европейски държави, включително и България.
Изненада предизвика решението на комитета да не включи в списъка със застрашени обекти Големия бариерен риф, при положение че бе регистрирано най-голямото измиране на корали в резултат на ефекта от природния феномен "Ел Ниньо".


 

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 727

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 526

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ