29 Януари 2020сряда01:06 ч.

Суета

Коледният символ, или култът към елхата

В някои страни на Рождество се украсяват цъфтящи праскови, палми и дори баобаб

/ брой: 238

автор:Альона Нейкова

visibility 1852

Избирането и украсяването на коледната елха отдавна са се превърнали в семейна традиция, която се предава от поколение на поколение. Според 

древна легенда

вечнозеленото иглолистно дърво става символ на Рождество Христово благодарение на небесните сили. Когато през святата нощ се ражда Спасителят, ангелите запяват и в тъмното небе се появява ярка светлина. Привлечени от божественото знамение, край пещерата започват да се събират не само хора, но и представители на флората и фауната. Всеки иска да остави запомнящ се армаган на Младенеца. На радостното събитие последна идва елхата, която признава, че няма какво да подари на Исус и се страхува да не го уплаши с игличките си. Тогава растенията дават на притесненото дръвче онова, което имат, и на клоните му грейват червени ябълки, блестящи орехи, заскрежени шишарки и красиви цветя. В този момент Христос се събужда, вижда пъстрата елха и се усмихва. А над върха й още по-ярко засиява Витлеемската звезда. Оттогава дръвчето се смята за олицетворение на светлия коледен празник.

Обичаят да се 

измисля украса

се появява в средновековна Германия благодарение на реформатора Мартин Лутер. Когато веднъж се прибирал късно вечерта, останал очарован от красотата на звездите. Вкъщи решил да закрепи върху малка елхичка свещи, които с огъня си напомнят сиянието на небесните тела. Начинанието се харесва и на обикновените хора, които дотогава закачат на коледното дръвче ябълки.

Първата стъклена топка за елха се прави в Саксония през ХVI век, откъдето тръгва и серийното производство на подобни играчки. Постепенно модата за такава декорация се разпространява из Европа и завладява цял свят.

Традицията повелява зеленото дръвче да се

слага в средата

на най-голямата стая в дома, където се събират повече хора - всеки със своето излъчване. А елхата се смята за енергиен вампир: поема всичко - и хубавото, и лошото. Според експерти по формата си дървото прилича на пирамида и антена, свързваща хората с космоса, и така изпраща в небесата коледните желания. А и нали се смята, че те ще се изпълнят в празничната нощ.

Специалисти в сферата на био енергетиката съветват елхата да се украсява сутринта - преди 12 ч. След като всички играчки, гирляндите и светещите лампички са закачени, горската красавица (или изкуственият й еквивалент) трябва да се заобиколи отляво надясно и да се направи пълен кръг. За укрепването на семейните отношения се препоръчва коледното дръвче да се слага отляво от входа на стаята. Когато искате да зарадвате децата, добре е около елхата да има достатъчно място, за да могат те да я оглеждат от всички страни и да танцуват край нея. А и подаръците ще се търсят именно под клоните й. Ако символът на Рождество се позиционира в далечния десен ъгъл, това ще даде тласък на интимния ви живот. В случай, че искате да се сдобиете с материални блага, нека елхата краси левия ъгъл на помещението, а за украса използвайте завитите във фолио монети.

За най-скъпо коледно дърво се смята издигнатото в Женева от прочутия бижутер Пиаже, който върху клоните му

окачва диаманти

на обща стойност  около 8 млн. долара. Височината на тази елха е 16 метра. Освен че привлича погледите в центъра на града, специално наети полицаи я охраняват от евентуални криминални прояви от страна на безброй изкушени.

Любопитно е също, че не във всички страни коледното дърво е елха. В Африка например символът на празника е баобаб, на който се закачат ярки лентички. На Куба и в Мексико се украсяват палми, в Никарагуа - кафеено растение, във Виетнам - цъфтящи праскови. В Страната на изгряващото слънце магията на настъпващата Нова година се пресъздава с помощта на 

икебана от бамбук

борови клончета, японска кайсия и слива. В някои държави тази важна роля не се поверява на нито един представител на флората. Така на Филипините строят конусовидни конструкции от палки, пластмаса и тел. В Бразилия много красиви "елхи" правят от хартия, дъски, талаш и синтетичен винтеризатор.

Какво се търси най-много

Най-популярният цвят на празничното дръвче е зеленият. Хората масово го предпочитат, а и производителите предлагат различни негови нюанси, сочат резултатите от актуално неформално проучване в 8 страни, сред които са България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения и Австрия.

На второ място са т. нар. заскрежени елхи или изцяло бели. Те са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска. Населението в някои балкански държави като Македония и Хърватска е по-смело и избира елхи дори в червено. Най-голямо разнообразие има в Австрия, където експериментират със сини, розови и оранжеви дръвчета. На цветни елхи и атрактивна украса за празника залага и частният сектор - търговски центрове, магазини, банки, застрахователи и др.

Най-популярният модел елха в 6 от 8-те държави е "жилковата". В Хърватска и Унгария предпочитат 3D дръвче, което е последен писък на модата в Европа, визията му е най-близо до естественото и наподобява борчетата в скандинавските страни.

При избора няма съществени разлики между осемте държави, участващи в проучването. На първо място е критерият "реалистичност", тоест колко близко до естествената е декоративната елха. На второ е цената, а на трето - формата. Четвъртият по важност критерий е височината. В България и Хърватия семействата поръчват най-често елха около 180 см, като се съобразяват със стандартите за размера на апартамента. В Словения предпочитаните коледни дръвчета достигат цели 220 см.

Новост е търсенето на елхи, подходящи за външни условия. Най-често се поръчват от организации от частния и публичния сектор. Има интерес и от домакинства, които поставят празничното дърво в градината пред къщата и я украсяват с LED светлини.

Българинът отделя средно между 90 и 100 лв. за покупка на изкуствена коледна елха. Приблизително толкова харчат и хората в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия (45-50 евро). Около 20% повече дават за празнично дръвче в Унгария и Хърватска (60-65 евро), а най-много - в Словения (100 евро). През последните години семействата отварят по-широко кесиите си за украса в навечерието на Рождество Христово, като няма разлика между столиците и големите градове, твърдят от българската фабрика за производство на елхи в Раковски. Проучването е за периода ноември 2017 - ноември 2018 г.

В Хърватска, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20 януари. В Сърбия, Македония, България и Румъния това става по-късно - в началото на декември, а свалянето на украсата се случва по-рано - между 6 и 15 януари.

Ново земетресение в Турция

автор:Дума

visibility 100

Тръмп обяви "сделката на века"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 19

Коронавирусът уби вече над 100 души

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 19

"Управленските" стилове на Борисов

автор:Евгени Гаврилов

visibility 161

/ брой: 19

Нужна ли ни е културата?

автор:Емил Янев

visibility 94

/ брой: 19

Всеобхватно предателство

автор:Георги Христов

visibility 124

/ брой: 19

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ