26 Февруари 2021петък15:49 ч.

Разговор

Кольо Колев: Хората се обединиха, за да си върнат демокрацията

Очаквам да се създаде нова формация около идеята за свалянето на ГЕРБ и възстановяването на държавността, казва известният социолог от "Медиана"

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 1228

- Г-н Колев, какво се случва в България? Народът е на улицата, едни го наричат бунт, други - преврат. Какво означава това?

- Означава, че е дошло време разделно. Президентът Радев, като последната останала институция, неподвластна на групировката около ГЕРБ и ДПС, в крайна сметка обяви битка за връщане на държавата в руслото на разделение на властите, на правото, на държавността. Останалите власти до голяма степен са се сраснали - законодателна, изпълнителна, съдебна в частта прокуратура специално, медийна, все повече и повече - неща, които нямат никакво отношение към демокрацията. В резултат на което президентът развя знамето и мнозина се строиха под това знаме. И започна битката за демокрацията в България. Както виждаме, мнозина се подреждат под това знаме - и червени, и сини, и център, и всички, омерзени от това, което се случва в държавата. Основната причина е самозабравянето на всички власти - и изпълнителната, и прокуратурата. Едва ли не над тях няма никой. Чувахме как Цветанов казва: никой мен не може да ме накаже. 

- Но той, който е част от същата власт и от същите пороци, сега изведнъж едва ли не излиза на площада...

- О, разбира се, сега всички ще излязат на площада. Но въпросът е кой на кого ще повярва. Това е причината за протестите - самозабравянето на всички власти, на всички нива, при което всичко започва да изглежда като абсурдна пиеса. Финансовият министър не знае, че някъде му изчезват 700 милиона. Боже господи! Как така не знаеш, ами това са за 20 години напред същите тези пари, за които всяка година казваш: ами, сега ще видим дали ще намерим 40 милиона за пенсионерите. Тук се строи подпорна стена и се вижда, че е хотел - не, подпорна стена е! Другаде - сеч до голо на стогодишна гора, а те викат: не, бе, това е санитарна сеч, почистваме храстите. А дънерите - по 45 см. Багерите гребат баластра от реките, ама не - винаги извършителят е неизвестен. Строежи никнат, пише 5-етажен блок. Броиш ги - осем етажа са. Не, то било отгоре подпокривно пространство. Абе, хора, и Хеопсовата пирамида е само подпокривно пространство. И се случват все повече и повече такива абсурди, които в крайна сметка вбесяват всички, независимо от цветове и пристрастия. Просто те карат да се чувстваш идиот. Затова казах, че е дошло време разделно.

- От ГЕРБ обвиняват, че протестиращите били организирани и платени, а се вижда, че на хората просто им е писнало да живеят по Оруел и излизат спонтанно да искат оставка на правителството. 

- Погледнете телевизионните кадри с хората. По лицата им личи, че не са платени. Да, вероятно има опити за имплантиране на агитки, за опорочаване на протеста, но масата от хората, които излизат - погледнете им лицата! Това не са довлечени отнякъде с камиони, с автобуси, с каруци. Това са истински протестиращи, виждащи състоянието, до което сме докарани, състоянието на абсурд. Никой вече не иска да търпи всичко това.

- Дали съм права, че действията на главния прокурор Гешев нажежиха обстановката и станаха капката, от която преля чашата? Снимки на нощни шкафчета с пари и кюлчета злато, безумни записи на Борисов, но прокурорът за тях не гъква, а се юрва в акции уж срещу олигарси, нахлува при президента, заплашва... Главният прокурор произнася политически речи!

- В думите на главния прокурор най-важното, което липсва, е законът. Той говори за възмездие, за наказания на тия от прехода... Извинявайте, къде е законът? Той изобщо не говори за закон. Иска да използва закона избирателно, както маймуната използва микроскопа - да си чупи орехите и да чупи главите на останалите маймуни. Вижте изказа на главния прокурор. Той е изцяло политически. Не фигурират в него закони, норми, право. Еди кой си бил олигарх. В какъв смисъл? Нека да ми обясни в какъв смисъл Пламен Бобоков е олигарх. Бил олигарх. Защо? Ами, защото имал пари. 

- Възможно ли е в правова държава прокуратурата да огласява публично откъслечни документи и записи от текущи акции? Те нищо не казват, но се размахват като престъпление. 

- Това е, меко казано, възмутително. И се пускат избирателно. А записът с Бойко Борисов, където има пар екселанс престъпление, ако е истински? Защото той казва да се смачка физиономията на шефа на "Еврохолд", понеже не му играе по гайдата! Да му се изпрати финансова инспекция, да бъде смачкан. Извинявайте, това е престъплението злоупотреба с власт. Но не, главният прокурор въобще не се интересува от тези неща, има там някакъв прокурор, нека да ги наблюдава. Докато по отношение на президента, спомнете си още първата атака - щял да пита Конституционния съд дали Радев има имунитет! Ами да чете Конституцията, то там е написано, едно към едно. Даже студент може да се справи с това. Очевидно е, че Гешев, демонстрирайки желание да помогне на управляващите, в крайна сметка се превърна в катализатор, който взриви напрежението и недоволството. 

- Случайно ли към всичко това изведнъж се прибави и скандалът с Доган?

- До голяма степен случайно. И, разбира се, тук веднага се направи опит да се нагнети етническо напрежение. Не, не се атакува Доган. Атакува се нарушаването на правото, на закона, който казва: не може да се загражда и застроява крайбрежие. Такова нарушение има на много места, отидете край всеки голям язовир и ще видите за какво става дума. В случая беше атакувано беззаконието. И широко затворените очи на прокуратурата, която по отношение на някои неща си мълчи, а по други е много, много активна. Бих казал, медийно активна и политически активна.

- Появиха се от небитието и лица като Гамизов например, който обяви, че Борисов трябва да бъде свален, понеже в угода на Русия строи "Турски поток" и АЕЦ "Белене". Посолството на САЩ пък странно обяви, че протестите щели да продължат до 16 юли. Всичко това създава "шум в системата" и ражда различни тълкувания. Вие как мислите?

- Нормално е да се създаде шум, нещо повече - ще има опити и целенасочено да се създаде шум. Но в основата на нещата към момента седи срастването на властите и превръщането на това, което имаме у нас, в демократура, както го наричам, т.е. маскиране като демокрация. Пълно срастване на властите, с нездрава прокурорска активност. Разбира се, ще има и много опити да се неглижира протестът и да се внушава, че тези са агенти на Божков, тия пък са агенти на руснаците, американците и те се включват тука, "Турски поток" и пр. Но основното е опитът да се върне държавата в нормално демократично русло и разкъсването на това, което Божков нарича хунта, аз го наричам демократура, някои го наричат опит за налагане на тоталитарен контрол.

- Като организатори или подкрепящи протестите виждаме вече твърде много и твърде различни формации. Това означава ли, че имаме обединяване на обществото срещу тази система?

- Без съмнение. И то е обединяване на обществото, а не обединяване на формации. Не излизат десните или левите, водени от техните лидери, излизат хора - и леви, и десни, и центристи, и всякакви. Не излизат толкова хората, водени от политическото си представителство. Това е основното в случая. Имаме, ако щете, обединение на хората вън от политическите формации, които тепърва ще се чудят дали могат да оглавят недоволството, да извлекат ползи. Основното е обединението на хората, което се осъществи вече на няколко пъти. Наблюдавахме го и на изборите в София, и на президентските избори.

- Но тъй като все пак улицата не може да реши политическото устройство на държавата, как ще се развива тази ситуация?

- Честно казано, очаквам създаването на някаква малка формация, може би временна, а може би в бъдеще и трайна, която ще се консолидира на първо време от идеята за свалянето на ГЕРБ, оставката на главния прокурор и възвръщането на демократичните принципи на държавата, на разделението на властите. Временна ситуационна формация, която, разбира се, в бъдеще може да прерасне в нещо по-сериозно.

- Как ви изглежда в тази ситуация мястото на БСП като алтернатива на ГЕРБ?

- БСП може да участва в някакво такова обединение. Но идеята тя да бъде лидер, да развее знамето и да поведе битката ми се вижда непродуктивна. Няма хората масово да се подредят под знамето на БСП. Затова казах, че е необходимо друг тип обединение и друг тип решение. Още повече, че БСП прекалено много се заигра с вътрешнопатрийните си проблеми и битки. Много е демократично да има пряк избор на лидер, само че колко време ще отнеме, отново говорим за септември. Никой не знае какво ще стане с коронавируса, как може да се направи това. Доста неправилни ходове бяха направени. Може би за партийните членове е много важно това, но основното е какво правиш за обществото. Хората не се интересуват толкова дали Нинова ще бъде начело, те искат консолидирана партия, която има ясна оферта какво ще прави с властта, накъде ще води държавата.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ