13 Декември 2019петък04:10 ч.

Колоритният свят по пътя на художника

/ брой: 142

автор:Йонко Бонов

visibility 1113

В изложбата, наречена "По пътя", разположена в галерия "Сезони" в София, художникът Калин Балев представя съществен етап от своето творческо развитие, в който първите работи са от 1992 г. Голяма част от експонираните произведения са живописни композиции, които имат декоративно-монументална въздейственост. В тях авторът наслоява естествени материали и структури, оформени от природата или преминали през вторична технологична обработка - камък, пясък, миди, мозайка, желязо, въжета... Интересна техника, даваща възможност за многопластова релефна изразителност, която авторът определя условно като пясъчна живопис.
Естествено оформените камъни, които артистът използва, му дават често пъти идеи за характерни образи, чрез които художникът пресъздава светове, наситени с мистичност, езотеричност или пък с окултна въздейственост. За някои от платната си Калин Балев е вдъхновен от духа на горещите нестинарски традиции, от живописните нюанси на тези древни танци, люлеещи земята ни от незапомнени времена. Внушенията за тези изобразителни персонажи изпълват картинното пространство с динамични движения, обогатени с ярък колорит, претворени с балансирана естетическа мярка, без какъвто и да било намек за реалистичен буквализъм или илюстративност.
Завършил специалност графика в Националната художествена академия, специализирал във Флоренция и Урбино, Калин Балев като похват тръгва към своята пясъчна живопис от тежката техника на офорт и акватинта. Така, както преодолява съпротивата на металната графична плоча, той издрасква налепения предварително пясък върху рисунката, изпълнена на картон, след което търси монументална въздейственост с обемни природни структури.
В динамичните мотиви от образи и разнообразни състояния, с които са изпълнени показаните произведения, в странични наглед детайли можем да открием множество самостоятелно въздействащи композиции. Един колоритен свят, преливащ от живот, окъпан в яркоцветна светлина, разкриващ внезапно своите лица, притулени зад сложните композиции и релефните наслоявания.  
"По пътя няма победа и край - обосновава названието на изложбата си Калин Балев. - Всеки ден е стремеж да бъдеш по-добър. Понякога си съвсем близо, а понякога не... Много е хубаво да намериш собствения си стил, чрез който да изразиш видяното."
Очевидно е, че "По пътя" е метафора за автора, която той подплатява в изкуството си с оригиналната образност на своята пясъчна експресивност. Всъщност изложбата разказва за личното пътуване на художника през света на изкуството. Пътуване на споделени преживявания и неуморни творчески търсения.

 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 240

България последна в ЕС по дигитална икономика

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 240

Израел отново остана без кабинет

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 100

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 110

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 124

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ