14 Юли 2020вторник02:12 ч.

Колоритният свят по пътя на художника

/ брой: 142

автор:Йонко Бонов

visibility 1285

В изложбата, наречена "По пътя", разположена в галерия "Сезони" в София, художникът Калин Балев представя съществен етап от своето творческо развитие, в който първите работи са от 1992 г. Голяма част от експонираните произведения са живописни композиции, които имат декоративно-монументална въздейственост. В тях авторът наслоява естествени материали и структури, оформени от природата или преминали през вторична технологична обработка - камък, пясък, миди, мозайка, желязо, въжета... Интересна техника, даваща възможност за многопластова релефна изразителност, която авторът определя условно като пясъчна живопис.
Естествено оформените камъни, които артистът използва, му дават често пъти идеи за характерни образи, чрез които художникът пресъздава светове, наситени с мистичност, езотеричност или пък с окултна въздейственост. За някои от платната си Калин Балев е вдъхновен от духа на горещите нестинарски традиции, от живописните нюанси на тези древни танци, люлеещи земята ни от незапомнени времена. Внушенията за тези изобразителни персонажи изпълват картинното пространство с динамични движения, обогатени с ярък колорит, претворени с балансирана естетическа мярка, без какъвто и да било намек за реалистичен буквализъм или илюстративност.
Завършил специалност графика в Националната художествена академия, специализирал във Флоренция и Урбино, Калин Балев като похват тръгва към своята пясъчна живопис от тежката техника на офорт и акватинта. Така, както преодолява съпротивата на металната графична плоча, той издрасква налепения предварително пясък върху рисунката, изпълнена на картон, след което търси монументална въздейственост с обемни природни структури.
В динамичните мотиви от образи и разнообразни състояния, с които са изпълнени показаните произведения, в странични наглед детайли можем да открием множество самостоятелно въздействащи композиции. Един колоритен свят, преливащ от живот, окъпан в яркоцветна светлина, разкриващ внезапно своите лица, притулени зад сложните композиции и релефните наслоявания.  
"По пътя няма победа и край - обосновава названието на изложбата си Калин Балев. - Всеки ден е стремеж да бъдеш по-добър. Понякога си съвсем близо, а понякога не... Много е хубаво да намериш собствения си стил, чрез който да изразиш видяното."
Очевидно е, че "По пътя" е метафора за автора, която той подплатява в изкуството си с оригиналната образност на своята пясъчна експресивност. Всъщност изложбата разказва за личното пътуване на художника през света на изкуството. Пътуване на споделени преживявания и неуморни творчески търсения.

 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ