25 Октомври 2020неделя13:40 ч.

От редактора

Комедия дел арте

/ брой: 6

автор:Борис Данков

visibility 7496

Не иде реч за жанра като такъв, а за разиграната тези дни махленска комедия около арт-колекцията на банкера Цветан Василев от родните магистрати, управници и послушните им медии.
Прокуратурата била постановила колекцията да се изземе от офиса на КТБ като... веществено доказателство по водените срещу финансиста дела. Сбирката била незаконна - излаяха нашего брата журналисти арт-специалисти. Била национално богатство, но не била кой знае какво, не представлявала "културна ценност" - ни светнаха "експерти" от екрана на БНТ. Е, била, не била, но в нея все пак имало творби на Николай Райнов, на Златю Бояджиев и Дечко Узунов, на Иван Мърквичка, на Владимир Димитров-Майстора, на Борис Денев и Димитър Казаков-Нерон. Прочее, което означава, че колекцията трябва да бъде прибрана на "сигурно място" в НИМ, тъй като в НХГ липсвало такова. Та като се завихри една културтрегерска медийна сага около сбирката, ум да ти зайде.
Естествено най-компетентен бе "изкуствоведът" Вежди Рашидов, постановил колекцията да бъде изпратена на съхранение в НИМ. Картините били ценни само "от морална и национална гледна точка". За Майстора не можело да се вземе на Запад и пукната пара, а Мърквичка можел да бъде продаден само в... Чехия. Причина за тази девалвация бил фактът, че "България не популяризирала своите художници навън". От кумова срама някои от тези картини, ако бъдели конфискувани, можели в краен случай да намерят място в BG Лувъра на Вежди.
От своя страна шефът на НИМ Божидар Димитров прескочи всякакви граници на чиновническа лоялност към своя сюзерен. Картините били в музея на сигурно място. Имало мощна охрана. Пазели ги дори трите помияра Бойко, Мая и Цветелина. Те даже щели да бъдат съхранявани в бившата резиденция, в бомбоубежището на Тодор Живков, изолирано с оловни стени срещу... ядрена атака. А творбите от колекцията следвало да бъдат конфискувани, защото тя не била регистрирана.
Ще оставим този казус на юристите, а иначе, като се абстрахираме от медийната пушилка на шефа на НИМ, ще запитаме дали някой знае къде са днес картините, конфискувани едно време от банка "Славяни"? Едва ли. А къде ще отидат картините на КТБ, сигурно ще разберем от помиярите на НИМ.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ