07 Юли 2020вторник20:59 ч.

Комисията по хазарта става Агенция по хазарта под шапката на МС

автор:Дума

visibility 405

Депутатите от ГЕРБ са внесли предложение сегашната Държавна комисия по хазарта да се трансформира в Държавна агенция по хазарта, която да е под шапката на Министерски орган.

В мотивите си от ГЕРБ твърдят, че промяната се налага заради „констатирани недостатъци и проблеми в работата й“. Вносителите посочват, че след преструктурирането агенцията по хазарта вече с ясна структура и функции ще работи по-бързо, по-ефикасно, по-прозрачно и по-непротиворечиво. "С премахването на комисията като колективен орган и замяната й като едноличен такъв в лицето на председателя на агенцията се цели да се осигури и персонализиране на отговорността при вземане на решения", се посочва още в мотивите.

Освен това контролни функции по Закона за хазарта вече ще има и Националната агенция по приходите. По време на скандала с несъбраните 700 млн. лв. от занижени държавни такси за хазартна дейност се установи, че правомощия по събирането и контрола на тези такси има единствено Комисията по хазарта.

Със законопроекта се коригират някои несъвършенства на правната уредба на хазартните дейности, посочват вносителите. Например прецизира се кой дължи вноски за социално отговорно поведение. Тези вноски вече ще се изискват за всеки издаден лиценз за хазартна игра. В момента тази вноска се прави от организатора независимо колко лиценза има. Тези вноски постъпват в Министерството на спорта за различни младежки програми.

ГЕРБ предлага и разширяване на обхвата на хазартните игри, които може да организира Държавният спортен тотализатор. Освен традиционните лотарийни игри и залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на факти, тотото ще може да организира и игри онлайн в казино. Това щяло да донесе повече приходи за развитието на физическото възпитание и спорта и повече данъци в бюджета, пише в мотивите.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 128

Анкара заплашва ЕС с контрамерки

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 128

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 54

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 61

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 55

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ