26 Септември 2020събота09:43 ч.

Комисията за ЧЕЗ обявява доклада си утре

Работна група от различните партии ще търси консенсус за документа

/ брой: 87

автор:Ростислава Иванова

visibility 693

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България отложи приемането на окончателния доклад. От документа се чакат констатации, препоръки и решение за скандалната сделка между чешката държавна компания и българското дружество "Инерком" на Гинка Върбакова за закупуване на най-голямото електроразпределително дружество в страната. На заседание утре комисията трябва да приеме доклада. В рамките на днешния ден работна група от представители на всички политически сили в парламента трябва да подготви необходимите корекции, решиха членовете на комисията вчера.
Предложението за отлагане направи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов с мотива, че в констатациите в доклада имало политически уклони, и предложи да се търси консенсус. По искане на Таско Ерменков от БСП временна работна група ще извърши корекциите. Предложението на председателя на комисията Желю Бойчев от БСП за провеждане на дебат, независимо от отлагането, бе отхвърлено.
В рамките на заседанието Таско Ерменков, а по-късно пред журналисти и Желю Бойчев, обърна внимание върху факта, че участниците в сделката постоянно са отказвали да предоставят информация на парламентарната комисия, позовавайки се на "професионална" или "търговска тайна". Бойчев се съгласи, че докладът трябва да бъде приет с консенсус и затова докладът ще бъде окончателно гласуван утре, когато изтича срокът на работата на комисията. Пред ДУМА Ерменков коментира, че няма как да се постигне максимално сближаване на позиции заради различния политически подход към енергетиката. Той обясни, че дори докладът да бъде отхвърлен, приетите препоръки към него ще имат за цел в бъдеще да не се стига до сключване на такива тайни сделки с дружества от значение за националната сигурност. Ерменков е категоричен, че от комисията е имало смисъл дори и заради предложените от нея законови промени, даващи повече правомощия на КЕВР.
Припомняме, че парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ беше сформирана по искане на ПГ на БСП заради пълната неяснота около скандалната сделка, сключена в Прага с неизвестната доскоро пазарджишка фирма на Гинка Върбакова, за която се подозира, че е подставено лице. През неколкото заседания на временната комисия бяха изслушани представителите на бъдещия собственик на ЕРП-то, шефовете на всички заинтересовани държавни институции, както и на банките, с които Върбакова е преговаряла за предоставяне на кредити за закупуване на дружеството.Шефът на временната анкетна комисия за ЧЕЗ Желю Бойчев ще проведе последно заседание в четвъртък, на което ще бъде представен докладът по сделката
Снимка Емилия Костадинова

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ