24 Юни 2021четвъртък15:37 ч.

Два часа спор в НС:

Компютрите или микровълновите са по-вредни

ГЕРБ пак отхвърлиха предложението на сините за правила при монтирането на антени и предаватели

/ брой: 107

автор:Ралица Димитрова

visibility 2258

Колко вредни за здравето са предавателите на мобилните оператори и може ли да бъде забранено ползването на микровълнови фурни и компютри. Тези теми вълнуваха депутатите близо два часа вчера, докато дебатираха предложение за промяна в Закона за здравето.
За втори път мнозинството отхвърли текста на Ваньо Шарков от Синята коалиция, който затяга режима за излъчвателите на нейонизиращи лъчения. Става въпрос за антени и предаватели, монтирани по покривите на жилищни и обществени сгради. Сред мотивите на Шарков е заключение на европейски експерти какви болести могат да причинят тези лъчения. Нормативната база в България, отнасяща се до защита на населението от вредно въздействие на нейонизиращи лъчения, е безвъзвратно остаряла и не отразява фактическото състояние на нещата, мотивира се Шарков. Според него нивото на облъчване на хора с този вид лъчения днес е 1500 пъти по-високо в сравнение с облъчването през миналия век.
Шарков предложи да се определи пределна "хигиенно защитна зона", която доказано да е безопасна за хората. В зоните над това ниво ще трябва да се влиза със специални облекла. В текста бе записано, че не се допуска монтирането на излъчватели върху сграда, по-ниска от околните. Шарков поиска и забрана за предаватели на по-малко от 500 метра до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за стари хора и хосписи. Уличните стълбове за осветление също не могат да са носещи основи за подобни антени. Сините предложиха със специални промени в Закона за околната среда и водите да се определи правото на информация на всеки човек колко са вредни лъченията, на които е подложен.
Преди малко повече от година Ваньо Шарков внесе същия законпроект, но той бе отхвърлен с мотива, че управляващите имат по-добър вариант. Вчерашното им оправдание бе същото - готвят се промени в Закона за електронните съобщения, които ще засегнат по-обстойно проблема. Лъчезар Иванов от ГЕРБ буквално обвини Шарков, че е популист и че преди избори се натяга на избирателите. Докторът на премиера се опита да развие теория колко по-вредни за хората са микровълновите фурни, които вече се ползват масово. По-вредни от антените на мобилните оператори пък били самите мобилни телефони. Според Иванов сините се опитвали да заиграват със страха на хората. Правителството на ГЕРБ обаче било това, което се грижи за здравето на българите. Шарков не остана длъжен и обвини Лъчезар Иванов в некомпетентност.
Опозицията подкрепи идеите на Шарков, но предложи законът да бъде преработен, за да е по-прецизен и всеобхатен. Петър Мутафчиев от КБ предупреди за компютрите и мобилните телефони, които доказано увреждат човешки органи, но се ползват от децата в невръстна възраст.
След близо два часа спорове депутатите отхвърлиха текста на сините със 17 гласа "за", 2 "против" и 64 "въздържал се".

София ще е без нощен транспорт до есента

автор:Дума

visibility 37

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 67

Избирателите в Смолянско - изнудвани и наплашени

автор:Дума

visibility 104

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 149

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 332

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 429

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 219

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ