30 Май 2020събота19:21 ч.

Два часа спор в НС:

Компютрите или микровълновите са по-вредни

ГЕРБ пак отхвърлиха предложението на сините за правила при монтирането на антени и предаватели

/ брой: 107

автор:Ралица Димитрова

visibility 1835

Колко вредни за здравето са предавателите на мобилните оператори и може ли да бъде забранено ползването на микровълнови фурни и компютри. Тези теми вълнуваха депутатите близо два часа вчера, докато дебатираха предложение за промяна в Закона за здравето.
За втори път мнозинството отхвърли текста на Ваньо Шарков от Синята коалиция, който затяга режима за излъчвателите на нейонизиращи лъчения. Става въпрос за антени и предаватели, монтирани по покривите на жилищни и обществени сгради. Сред мотивите на Шарков е заключение на европейски експерти какви болести могат да причинят тези лъчения. Нормативната база в България, отнасяща се до защита на населението от вредно въздействие на нейонизиращи лъчения, е безвъзвратно остаряла и не отразява фактическото състояние на нещата, мотивира се Шарков. Според него нивото на облъчване на хора с този вид лъчения днес е 1500 пъти по-високо в сравнение с облъчването през миналия век.
Шарков предложи да се определи пределна "хигиенно защитна зона", която доказано да е безопасна за хората. В зоните над това ниво ще трябва да се влиза със специални облекла. В текста бе записано, че не се допуска монтирането на излъчватели върху сграда, по-ниска от околните. Шарков поиска и забрана за предаватели на по-малко от 500 метра до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за стари хора и хосписи. Уличните стълбове за осветление също не могат да са носещи основи за подобни антени. Сините предложиха със специални промени в Закона за околната среда и водите да се определи правото на информация на всеки човек колко са вредни лъченията, на които е подложен.
Преди малко повече от година Ваньо Шарков внесе същия законпроект, но той бе отхвърлен с мотива, че управляващите имат по-добър вариант. Вчерашното им оправдание бе същото - готвят се промени в Закона за електронните съобщения, които ще засегнат по-обстойно проблема. Лъчезар Иванов от ГЕРБ буквално обвини Шарков, че е популист и че преди избори се натяга на избирателите. Докторът на премиера се опита да развие теория колко по-вредни за хората са микровълновите фурни, които вече се ползват масово. По-вредни от антените на мобилните оператори пък били самите мобилни телефони. Според Иванов сините се опитвали да заиграват със страха на хората. Правителството на ГЕРБ обаче било това, което се грижи за здравето на българите. Шарков не остана длъжен и обвини Лъчезар Иванов в некомпетентност.
Опозицията подкрепи идеите на Шарков, но предложи законът да бъде преработен, за да е по-прецизен и всеобхатен. Петър Мутафчиев от КБ предупреди за компютрите и мобилните телефони, които доказано увреждат човешки органи, но се ползват от децата в невръстна възраст.
След близо два часа спорове депутатите отхвърлиха текста на сините със 17 гласа "за", 2 "против" и 64 "въздържал се".

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 567

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1637

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ