24 Януари 2021неделя15:32 ч.

Конституцията все пак надви ГЕРБ

Съдиите Ненков и Пунев в последния момент се отказаха да прекратят делото за касиране на президентските избори

/ брой: 270

автор:Боряна Костова

visibility 1857

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество дело 11/2011, образувано по внесеното от 71 народни представители от БСП, ДПС и "Атака" искане за обявяване за незаконен избора на Росен Плевнелиев за прездент и на Маргарита Попова за вицепрезидент. То бе образувано на 16 ноември и получи вчера зелена улица след неприятни усложнения и 8-дневни опити за прекратяване. Но, както се казва, всичко е добре, когато свърши добре.
Както каза пред ДУМА зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България

Михаил Миков: Съдът затвърди правата в парламентарната република

Делото обаче беше на косъм да бъде приключено още преди да е започнало. И въпреки благоприятната развръзка няма как да отминем причините.
"За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж" - гласи чл. 147, ал.3 от Конституцията на Република България. Като контра на това заявление "тресна" едно скандално писмо до депутата Михаил Миков от конституционните съдии Румен Ненков и Благовест Пунев. Текстът поражда съмнения, че приоритетите на двамата са тотално сбъркани и че те се съобразяват предимствено с ГЕРБ и по-конкретно с Искра Фидосова вместо с основния закон на държавата.
С писмото се прави груб опит внесената в КС подписка на народните представители за касиране на президентския вот да се обяви за нескопосно направена и противозаконна. Може би защото е подплатена с неоспорими,

железни факти за изборните безобразия

които в хода на едно дело няма как отново да не бъдат разровени, а че ще се размиришат е ясно.
"Изборите на 23 и 30 октомври 2011 г. са проведени при грубо нарушаване на Конституцията, което е довело до опорочаване на волята на избирателя и нелегитимно конституиране на държавния глава", пише в искането. Там се посочва, че в нарушение на принципа на непосредственото действие на Конституцията в изборите са приложени норми от Изборния кодекс, които са в пряко противоречие с основния закон. Нарушени са 8 члена от Конституцията и 7 от Изборния кодекс.
Отделно са направени и 4 специални доказателствени искания: КС да изиска "представителна извадка от бюлетините, с които е било извършено гласуване на 23 и 30 октомври 2011 г.", за да се установи, че те са били прозрачни и по този начин е била нарушена тайната на гласуването; да поиска списък с имената на българските граждани, заличени от избирателните списъци по чл. 56, ал.1 от Изборния кодекс и копия от списъците по чл.187, ал.1, т.7, за да се докаже големият брой на заличени от избирателните списъци; на КС да бъдат представени жалбите за нарушения в изборния ден, за да може да бъде установен размерът и видът на нарушенията; да се назначи експертиза, която да изчисли дали в рамките на изборния ден е било възможно в една избирателна секция да гласуват 1000 избиратели за избор за президент и вицепрезидент, за общински съветници и кметове - с оглед необходимото технологично време за гласуването на един избирател.
На първо място изборите не са били осигурени технически и организационно, а Конституционният съд в свое решение 2/2011 по к.д. 10/2009 вече се е произнесъл, че технологичната възможност за осъществяване на гласуването има правно значение, пишат депутатите. ЦИК е била длъжна да предвиди разкриването да достатъчно секции за гласуване, вместо това - въпреки законовото ограничение броя на избирателите в една секция да не надвишава 1000 души - в много от секциите те надхвърлят този норматив, като е имало и с по 1200 души. Гласуването на 1000 души в продължение на 13 часа, колкото е бил изборният ден, прави по около 42 секунди за всеки избирател. ЦИК само формално е извършила обучение на ОИК. Показателно е високото ниво на недействителни бюлетини - над 230 000 от първи тур на изборите за президент, тъй като СИК масово са приемали за недействителна всяка бюлетина, в която знакът "Х" е по-малък от размера на квадратчето или опира до краищата му, въпреки че вотът на избирателя е ясно и недвусмислено изразен. На втория тур на президентските избори обявените за недействителни бюлетини са над 105 000. Използването на прозрачни бюлетини е превърнало вота от таен в явен, а това е нарушение на чл. 10 от Конституцията, посочват депутатите. Те са категорични, че забранителните списъци са лишили много граждани от възможност да изразят волята си, което води до незаконосъобразно конституиране на политическото представителство и нарушаване принципа на народния суверенитет.
Вносителите настояват делото да се разглежда в открито заседание поради големия обществен интерес и за да има публичност и прозрачност.
 За докладчици са определени съдиите Румен Ненков, Благовест Пунев и Емилия Друмева. Двамата търсят начин да не допуснат разглеждането на делото по същество. Обаче им трябват причини. И както удавникът се лови за сламка, те се хващат за Изборния кодекс, наричан от вещи юристи "правният срам на Фидоска". От злополучното писмо се разбира, че

Конституцията дава, Фидоска - не

Защото в него Ненков и Пунев настояват Миков, като представител на вносителите на искането, да предостави на КС "доказателства за провеждане на процедура по чл. 265, ал. 1 от Изборния кодекс, от които да личи кой участник в изборите (кандидат за президент или вицепрезидент, централно ръководство на партия или ръководство на коалиция от партии), на коя дата и по какъв начин е оспорил пред народните представители решението на ЦИК за обявяване на резултатите от проведените на 23 и 30 ноември избори за президент и вицепрезидент". Текстът е толкова нагъл, непрофесионален и уронващ престижа на институцията, та никак не е чудно защо не е подписан от третия докладчик по делото Емилия Друмева.
Двамата съдии всъщност оспорват правото на депутатите самостоятелно да сезират КС и в конкретния случай да искат касиране на резултатите от президентските избори. Ненков и Пунев се правят на ударени, като че Конституцията не съществува. И я пренебрегват съзнателно, въпреки че там много ясно е третиран и този въпрос. В чл.150, ал.1, е казано: "КС действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор". Има и още едно потвърждение. В чл. 16 от Закона за КС пише: "Конституционният съд действа по инициатива на органите и лицата, посочени в чл. 150, ал. 1 от Конституцията". И нито в Конституцията, нито в закона за КС има каквото и да е допълнително изискване за сезиране на съда по спорове за законността на избора за президент и вицепрезидент. Има го единствено в Изборния срам, пардон, кодекс на Фидосова. Който в главите на Ненков и Пунев явно стои по-високо от Конституцията. Работата на конституционния съдия изисква пълно съобразяване с текстовете в основния закон. Но това май не важи за двамата.
Защо Румен Ненков се направи за резил, е ясно. Синът му Ал. Ненков е депутат от ГЕРБ и бащата жертва професионалното и личното си достойнство, за да опази топлото местенце на детето. Да, това не е никак почтено, но пък урежда живота и отваря път към издигане "по заслуги" в ГЕРБ. Изричното изискване на закона съдиите да са надпартийни, за Ненков явно може да се прескочи като селски стобор. С просто око е видно, че в този случай има
 
крещящ конфликт на интереси

И е странно защо председателят на КС Евгени Танчев (от квотата на президента Георги Първанов) е проспал този факт и е определил съдия Ненков за един от докладчиците по делото. Едва ли е поради недоглеждане. Танчев е известен като блестящ юрист, с авторитет. Казват, че е човек, изпипващ всички тънкости по делата си. Възможно ли е нещо да го е изплашило толкова, че да поиска да се отърве бързо и безболезнено от "горещия картоф"? Засега това са само догадки.
Другият докладчик - Благовест Пунев, е дежурен съдружник в играта на Румен Ненков. Двамата са си комбина - заедно с особено мнение при оспорването на бюджет'2011, при искането на главния прокурор за частична противоконституционност на чл.100 от Правилника за организацията и дейността на НС, както и (заедно с Владислав Славов) по решението на КС за отмяна на лустрацията в дипломатическите служби.
Пунев е избран за конституционен съдия от Общото събрание на ВКС и ВАС през 2006 г. За него се знае, че отдавна е тясно свързан със синята идея. Иван Костов и Мартин Димитров роптаха и се пъчиха срещу многобройните манипулации на изборите, но така и не се присъединиха към искането на БСП, ДПС и "Атака" до КС. И Пунев просто използва ситуацията, за да сложи крак на идеологическия враг. Добре, че в края на краищата съдиите Румен Ненков и Благовест Пунев прекратиха номерата и с решението си КС защити престижа на професията и честта на институцията.   


 

11 от 1 млн. ваксинирани получили алергична реакция

автор:Дума

visibility 23

Протест пред сградата на Министерски съвет

автор:Дума

visibility 103

Доставят още 14 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

автор:Дума

visibility 242

Лавина уби скиор над Банско

автор:Дума

visibility 230

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 639

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 798

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 773

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 346

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ