20 Февруари 2020четвъртък04:53 ч.

Акцент

"Концлагерът" София

Освежителни ремонти преграждат центъра на столицата, а в кварталите няма тротоари и улици дори

/ брой: 186

автор:Цветан Наньов

visibility 1406

Месеци наред софиянци и гостите на столицата живеят като в концентрационен лагер. Градът е опасан с огради, телове, ленти, ровове и пр. Но, както обикновено, при нас външният облик рядко съответства на същността. Зад оградите на "лагерите" хора извършват тежък физически труд, а отвън се разхожда някой и друг охранител. В оградените пространства или няма никой, или двама-трима се подпират на лопатите.
Тълпите от хора са извън огражденията и се лутат в този изкуствено, но с определена цел, създаден лабиринт. Отвратителната ситуация в града, съзнателно създадена от общината, има два финансови аспекта. И двата са с подобаващ "аромат".
До края на годината явно има останали за "усвояване" средства. И ето - обявяват се обществени поръчки, спечелени от "наши" фирми, които не разполагат нито с достатъчно работна ръка, нито с техника за тяхното едновременно изпълнение. Един обект се разкопава, после хората и техниката са местят на следващата разкопка и т.н. Сроковете, където има обявени, ще бъдат удължавани и... забравени. Спомня ли си някой какъв беше срокът за завършване на ул. "Граф Игнатиев"? А някои официални срокове са с продължителност за изграждане на нов квартал. Важното е, че парите са разпределени и комисионите прибрани.
Болезнено е друго. Че се ремонтират обекти главно в централната част на града, които не се нуждаят от спешен ремонт. В същото време в кварталите няма тротоари, улици дори. Но са разкопани всички централни градини и някои улици. Тяхното състояние бе за завиждане в сравнение със стотици обекти в кварталите на "красивата" ни столица, които отдавна са в аварийно състояние.
"Черешката на тортата" в това шоу е градинката пред военния клуб. Това беше обгрижена градина с красиво озеленяване и добре асфалтирани алеи. Сега е грозно разровен терен. Ще направя малко отклонение, специално за госпожа Фъндъкова. В Италия се срути двукилометров мост. Фирмата, отговорна за обекта, обеща да построи нов мост за осем месеца. За възстановяването на 200 метра алеи в посочената по-горе градинка е определен срок от 365 дни, гордо изписан на оградата.
Каква е обявената цел на "освежаването на центъра на София"? Асфалтовото покритие на алеите в градинките и на някои улици щяло да бъде заменено с плочки със съмнителна естетика. Кое от двете е по-добро? От вече натрупан опит знаем, че след няколко месеца плочките ще се разместят, някои ще потънат, други ще щръкнат и след поредица оплаквания на граждани, спънали се, паднали или наранили се, ще бъде обявена нова обществена поръчка. Дали за асфалтиране - предстои да видим.
Тази кипяща дейност има още една, макар и илюзорна цел. Догодина предстоят местни избори. Очевидно това е и срокът, когато вакханалията ще приключи. Тогава с най очарователната си усмивка г-жа Фъндъкова ще обяви, че София е станала най-красивата столица, най-приятното място за живот, а от нас ще се очаква да й повярваме.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ