20 Септември 2019петък15:55 ч.

Акцент

"Концлагерът" София

Освежителни ремонти преграждат центъра на столицата, а в кварталите няма тротоари и улици дори

/ брой: 186

автор:Цветан Наньов

visibility 1214

Месеци наред софиянци и гостите на столицата живеят като в концентрационен лагер. Градът е опасан с огради, телове, ленти, ровове и пр. Но, както обикновено, при нас външният облик рядко съответства на същността. Зад оградите на "лагерите" хора извършват тежък физически труд, а отвън се разхожда някой и друг охранител. В оградените пространства или няма никой, или двама-трима се подпират на лопатите.
Тълпите от хора са извън огражденията и се лутат в този изкуствено, но с определена цел, създаден лабиринт. Отвратителната ситуация в града, съзнателно създадена от общината, има два финансови аспекта. И двата са с подобаващ "аромат".
До края на годината явно има останали за "усвояване" средства. И ето - обявяват се обществени поръчки, спечелени от "наши" фирми, които не разполагат нито с достатъчно работна ръка, нито с техника за тяхното едновременно изпълнение. Един обект се разкопава, после хората и техниката са местят на следващата разкопка и т.н. Сроковете, където има обявени, ще бъдат удължавани и... забравени. Спомня ли си някой какъв беше срокът за завършване на ул. "Граф Игнатиев"? А някои официални срокове са с продължителност за изграждане на нов квартал. Важното е, че парите са разпределени и комисионите прибрани.
Болезнено е друго. Че се ремонтират обекти главно в централната част на града, които не се нуждаят от спешен ремонт. В същото време в кварталите няма тротоари, улици дори. Но са разкопани всички централни градини и някои улици. Тяхното състояние бе за завиждане в сравнение със стотици обекти в кварталите на "красивата" ни столица, които отдавна са в аварийно състояние.
"Черешката на тортата" в това шоу е градинката пред военния клуб. Това беше обгрижена градина с красиво озеленяване и добре асфалтирани алеи. Сега е грозно разровен терен. Ще направя малко отклонение, специално за госпожа Фъндъкова. В Италия се срути двукилометров мост. Фирмата, отговорна за обекта, обеща да построи нов мост за осем месеца. За възстановяването на 200 метра алеи в посочената по-горе градинка е определен срок от 365 дни, гордо изписан на оградата.
Каква е обявената цел на "освежаването на центъра на София"? Асфалтовото покритие на алеите в градинките и на някои улици щяло да бъде заменено с плочки със съмнителна естетика. Кое от двете е по-добро? От вече натрупан опит знаем, че след няколко месеца плочките ще се разместят, някои ще потънат, други ще щръкнат и след поредица оплаквания на граждани, спънали се, паднали или наранили се, ще бъде обявена нова обществена поръчка. Дали за асфалтиране - предстои да видим.
Тази кипяща дейност има още една, макар и илюзорна цел. Догодина предстоят местни избори. Очевидно това е и срокът, когато вакханалията ще приключи. Тогава с най очарователната си усмивка г-жа Фъндъкова ще обяви, че София е станала най-красивата столица, най-приятното място за живот, а от нас ще се очаква да й повярваме.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 387

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 354

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 262

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 194

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ