25 Октомври 2020неделя04:27 ч.

Иван Добрев, председател на ЗК "16 декември" - с. Гарван

АгроДУМА

Кооперация в безводна Добруджа със свой проект за напояване

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 1170

Земеделската кооперация в силистренското село Гарван разработи свой проект за напояване, за да намери решение за поливно земеделие в безводна Добруджа. През българската част на Добруджа не протичат реки, а с очакваните климатични промени засушаването ще бъде още по-голям проблем. Цената на кубик вода тук е 3 лева - най-високата в страната, разказва председателят на ЗК "16 декември" - с. Гарван, Иван Добрев пред представители на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (АСЖБ). В сушава година сме изкарвали по 60 килограма царевица от декар, а ако се полива, добивът достига 1,5-1,6 тона от декар - около двайсет пъти повече, изтъква Иван Добрев. Затова земеделската кооперация е разработила воден проект, който предвижда сондажно напояване на 2300 декара. Поради ниското надморско равнище и близостта на р. Дунав геодезистите смятат, че на дълбочина до 100 метра има вода в изобилие. Инвестицията е 1,6 млн. лева, като средствата ще се влагат поетапно. Кооператорите не разчитат на финансиране от еврофондовете, защото по Програмата за развитие на селските райони няма отворени мерки за напояване. Затова в ЗК "16 декември" са решили да финансират проекта със собствени средства, но се натъкват на друг проблем - сериозни бюрократични трудности за издаването на разрешително.

"Ходили сме и в земеделското министерство, много хора сме занимавали и засега нищо, тромава система. Взема се отказно писмо от "Напоителни системи", че не могат да ни подават вода. Такова писмо трябва да издаде и общината, че не може да ни водоснабдява от общински язовири. Трябва и писмо от ВИК, че и те не могат да подадат питейна вода за поливане. ВиК обаче не ни даде такъв документ, а ни предлага напояване с питейна вода от водопровод, който минава през землището. Да, но в този случай поливането на земята ще ни излезе златно", казва Иван Добрев и добавя, че целта на проекта е да падне и без това високата цена на водата за поливно земеделие.

ЗК "16 декември" - с. Гарван, е учредена на 16 декември 1992 г. При своето създаване кооперацията е наброявала 45 члена кооператори, които до 2008 г. стават 1200. По-голямата част от тях са собственици на земя. 

До 2000 г. кооперацията е в много тежко финансово състояние. При ревизия от Държавен финансов контрол са засечени щети за 821 000 лева, вътрешни задължения, неизплатени ренти за 3000 лева. Впоследствие кооперацията успява да се стабилизира и от 2008 г. работи без банкови кредити.

Обработва 19 хиляди декара основно с пшеница, царевица, слънчоглед, рапица. Кооперацията отглежда още тютюн, зеленчукови и технически култури. Средната рента за последната стопанска година е 100 лв. на декар. ЗК "16 декември" има и социални функции - поддържа корепетитори на двете певчески групи в читалището, както и на хора в пенсионерския клуб, осигурява автобусен превоз на изпълнителите, за да посещават фолклорни фестивали.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ