29 Май 2020петък22:54 ч.

Руси Чанев

Сцена

Премиера

"Копенхаген" на Майкъл Фрейн гледаме за първи път у нас в Сити марк арт център

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 2023

Само 3000 души ще могат да видят една от най-коментираните съвременни пиеси "Копенхаген" от Майкъл Фрейн в изпълнение на Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев. 

Прочутата пиеса представя чрез голямото майсторство на автора си в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е била в ръцете им и когато тяхното приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата. Написана е през 1998 г., поставяна е в много театри, получава награди във Великобритания, както и френската "Молиер" и американската "Тони" за най-добра драматургия. "Копенхаген" ще гледаме сега за първи път в България. Премиерата на спектакъла е на 18-19 ноември и на 1-2 декември от 19.30 ч. Ще се състоят само 10 представления в Сити марк арт център в София.

Пиесата се играе по превода на Вера Джамбазова, а ролите изпълняват трима от най-известните столични актьори, носители на национални и международни филмови и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, неговата жена) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техният приятел, почти син).

"Копенхаген" е текст, в който, от една страна, силата на научните доказателства и изведените математически модели и от друга - моралните ценности и чувството за отговорност, водят до размиване на границите на понятията за "добро" и "зло" и обръщат парадигмата, където няма дефиниция ...на коя страна си... и се получава саморазпад на създадения и исторически обусловен двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове.

Чрез формата на диалога в "отвъдното" се постига пълно отделяне на време-пространствения континуум. Това дава възможност да бъдат разчупени още стереотипи на нашето мислене: че всяко време си има своите победители и победени; че няма достижения, доведени до "крайност"; че няма детерминирано състояние на света, което е в основата на нашата наука и идеята за причинността.

Този текст, с цялата словесност на терминологията, въздейства на подсъзнателно ниво и дава на читателя ключ за достъп до сфери, към които той досега не е дръзнал да подходи. Правейки го съпричастен във вземането на важни решения за изграждане/осъзнаването на "себе си" по отношение на "Цялото". Това посочва Христо Киров, основател и собственик на Сити марк арт център - продуцент на спектакъла.

Майкъл Фрейн е роден в Лондон през 1933 г., започва кариерата си като журналист в "Гардиън" и "Обзървър". Член е на Royal Society of Literature (RSL) - "най-главната литературна организация на Великобритания". Написал е дузина романи, най-известни от които са "Към края на сутринта", "Шпиони", "Скиос" и "Стремглаво", който неотдавна излезе на български език. На премиерата му в София Майкъл Фрейн каза: "Когато възникне една идея, тя е като настинка. Отначало при настинката усещаме някакво гъделичкане в гърлото и след известно време си казваме: знаете ли, че съм се простудил. Същото е и с идеята за една пиеса или една книга."

Майкъл Фрейн е автор на текстове за девет филма. Изявен преводач е на драматургията на Чехов. Неговите седемнадесет театрални пиеси варират от "Шум зад кулисите", избрана наскоро за една от трите любими пиеси във Великобритания, до многократно награждаваната "Копенхаген". Комедията му "Noises off" (под заглавие "Шум зад кулисите") е представяна в Младежкия театър в София, а в постановка на Иржи Менцел (под заглавие "Още веднъж отзад") се играе с години на сцената на Сатиричния театър.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 114

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 416

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1388

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 426

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ