17 Август 2022сряда13:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Коректни ли са сметките за топлинна енергия

/ брой: 199

visibility 1322

Ганчо Георгиев

Етажната ни собственост, намираща се в София, на ул. "Майор Юрий Гагарин" 11 бл.18, която е с отопляем обем 1631 куб.м, през изминалия отоплителен сезон (за периода от 01.05.2012 г. до 30.04.2013 г.) е потребила 84123 квтч. топлинна енергия. Консумирана е и 407 куб.м вода, за подгряването на която е потребена 34320 квтч. енергия. Съгласно разпоредбите на Закона за енергетиката (ЗЕ), разликата от 49803 квтч. между общото количество енергия и енергията за подгряване на водата е енергията за отопление на етажната собственост. В отделен имот с отопляем обем 159 куб.м е консумирана 81 куб.м вода и са потребени 3767 топлинни единици топлинна енергия.
От получените фактури става ясно, че на имота са фактурирани с 378 квтч. енергия по-малко от реално потребената, в т.ч. за БГВ 256 квтч. Причините за разликите са в следното:
1. Енергията за подгряване на водата е определена въз основа на прогнозно количество за месечно потребление от етажната собственост, а не въз основа на реалното.
2.  Енергията за отопление е определена с неточен и ненужен относителен дял за имота спрямо общата енергия за отопление на етажната собственост.
Поради това смея да твърдя, че фактурираните количества енергия, с изключение на общото количество, не са верни.
С дяловото разпределение се признава само общото количество енергия - 84123 квтч., вероятно защото с него няма как да се играе. Всички останали величини се променят. Промените се дължат на необосновано изменение на отношението между енергията за битово горещо водоснабдяване и енергията за отопление. От 40,80% : 59,20% за фактурираните количества на 42,22% : 57,78% за тези в дяловото разпределение. По този начин на практика се разпределят не фактурираните количества, а други, които нямат връзка с реалните. Освен това правят се други промени, обясними, може би, само за "Техем Сървисис".
Изводът е: дяловото разпределение също не е вярно поради неспазване на няколко члена от ЗЕ (чл.141, ал.1 и чл.144, ал.1), както и на методиката за разпределение на топлинната енергия (т. 6.1.1., т. 6.3. и т. 6.4.3)
С писмо от 01.08.2013 г., изпратено до "Топлофикация-София" ЕАД и "Техем Сървисис" ЕООД направих няколко предложения:
1. Да се направи ново разпределение, което да се базира върху реално потребените количества енергия и вода, посочени от измервателните уреди и при спазване на нормативната уредба;
2. В сметките на всеки имот в разпределението да се посочат количеството консумирана вода и броят на топлинните единици;
3. За потребената енергия от етажната собственост и за всеки имот да се издават оригинални фактури.
Към изразеното в писмото твърдение, че фактурираните и разпределени количества енергия от страна на "Топлофикация-София" ЕАД и "Техем Сървисис" ЕООД не са верни и на направените предложения не бе обърнато никакво внимание. Не получих и отговор, та макар и само с едно "да" или "не". Накрая отново поставих въпроса: Какво представлява гаранцията на Съвета на директорите на "Топлофикация-София" ЕАД, обявена с писмо от м. януари 2011 г., в което те заявяват: "Това, което можем да гарантираме пред вас, е точното измерване на реално потребената във всяка сграда топлинна енергия, според показанията на търговския уред - топломера и коректното формулиране на сметките". В заявеното липсват думите измервателни уреди, които не са по-маловажни от топломера, но те пък трябва да се подразбират.
Това ли е реализацията на гаранцията? Някой трябва да даде отговор, а не да отбягва такъв.

 

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 120

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 159

15 тона райски газ откриха в Париж

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 181

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 243

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 155

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ