21 Януари 2022петък16:52 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Коректни ли са сметките за топлинна енергия

/ брой: 199

visibility 1271

Ганчо Георгиев

Етажната ни собственост, намираща се в София, на ул. "Майор Юрий Гагарин" 11 бл.18, която е с отопляем обем 1631 куб.м, през изминалия отоплителен сезон (за периода от 01.05.2012 г. до 30.04.2013 г.) е потребила 84123 квтч. топлинна енергия. Консумирана е и 407 куб.м вода, за подгряването на която е потребена 34320 квтч. енергия. Съгласно разпоредбите на Закона за енергетиката (ЗЕ), разликата от 49803 квтч. между общото количество енергия и енергията за подгряване на водата е енергията за отопление на етажната собственост. В отделен имот с отопляем обем 159 куб.м е консумирана 81 куб.м вода и са потребени 3767 топлинни единици топлинна енергия.
От получените фактури става ясно, че на имота са фактурирани с 378 квтч. енергия по-малко от реално потребената, в т.ч. за БГВ 256 квтч. Причините за разликите са в следното:
1. Енергията за подгряване на водата е определена въз основа на прогнозно количество за месечно потребление от етажната собственост, а не въз основа на реалното.
2.  Енергията за отопление е определена с неточен и ненужен относителен дял за имота спрямо общата енергия за отопление на етажната собственост.
Поради това смея да твърдя, че фактурираните количества енергия, с изключение на общото количество, не са верни.
С дяловото разпределение се признава само общото количество енергия - 84123 квтч., вероятно защото с него няма как да се играе. Всички останали величини се променят. Промените се дължат на необосновано изменение на отношението между енергията за битово горещо водоснабдяване и енергията за отопление. От 40,80% : 59,20% за фактурираните количества на 42,22% : 57,78% за тези в дяловото разпределение. По този начин на практика се разпределят не фактурираните количества, а други, които нямат връзка с реалните. Освен това правят се други промени, обясними, може би, само за "Техем Сървисис".
Изводът е: дяловото разпределение също не е вярно поради неспазване на няколко члена от ЗЕ (чл.141, ал.1 и чл.144, ал.1), както и на методиката за разпределение на топлинната енергия (т. 6.1.1., т. 6.3. и т. 6.4.3)
С писмо от 01.08.2013 г., изпратено до "Топлофикация-София" ЕАД и "Техем Сървисис" ЕООД направих няколко предложения:
1. Да се направи ново разпределение, което да се базира върху реално потребените количества енергия и вода, посочени от измервателните уреди и при спазване на нормативната уредба;
2. В сметките на всеки имот в разпределението да се посочат количеството консумирана вода и броят на топлинните единици;
3. За потребената енергия от етажната собственост и за всеки имот да се издават оригинални фактури.
Към изразеното в писмото твърдение, че фактурираните и разпределени количества енергия от страна на "Топлофикация-София" ЕАД и "Техем Сървисис" ЕООД не са верни и на направените предложения не бе обърнато никакво внимание. Не получих и отговор, та макар и само с едно "да" или "не". Накрая отново поставих въпроса: Какво представлява гаранцията на Съвета на директорите на "Топлофикация-София" ЕАД, обявена с писмо от м. януари 2011 г., в което те заявяват: "Това, което можем да гарантираме пред вас, е точното измерване на реално потребената във всяка сграда топлинна енергия, според показанията на търговския уред - топломера и коректното формулиране на сметките". В заявеното липсват думите измервателни уреди, които не са по-маловажни от топломера, но те пък трябва да се подразбират.
Това ли е реализацията на гаранцията? Някой трябва да даде отговор, а не да отбягва такъв.

 

Корнелия Нинова: Край на тормоза над длъжниците

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 14

Искам те! Бия те...

автор:Аида Паникян

visibility 197

/ брой: 14

Затягат мерките срещу КОВИД-19 по региони

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 14

След 5 години половината българи остават без личен лекар

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 14

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 234

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ