23 Май 2022понеделник19:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

В политическия си доклад пред делегатите на заседанието на 50-ия конгрес Корнелия Нинова направи своеобразен отчет за мястото на БСП в управлението и очерта политиките, които представителите на социалистите отстояват, Снимка Михаела Катеринска

Актуално

Корнелия Нинова: БСП е социалният стълб в управлението

Министрите на левицата вече изпълняват обещанията, поети пред избирателите

/ брой: 18

автор:Юлия Кулинска

visibility 56

Юлия КУЛИНСКА


За първи път от 12 години делът на хората, които имат доверие в правителството, е по-голям от броя на тези, които нямат. Близо половината българи (44,9%) харесват и вярват на новите министри, сочи проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Благодарение на новото мнозинство - "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България", се е повишило и доверието в Народното събрание, като то достига 31,9%, при ниво от 9-10 на сто при предишните парламенти.

Малко повече от месец управлява това правителство, а министрите от квотата на БСП в него вече изпълняват обещания, които социалистическата партия пое по време на предизборната кампания. Своеобразен отчет на свършеното направи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад пред делегатите на редовното заседание на 50-ия конгрес на партията.

"Ние сме част от управляващата коалиция на България. Нейното създаване не беше лесна работа, защото обедини четири партии с различен идеологически и електорален профил, а по някои въпроси - с взаимно изключващи се позиции. Четирите партии бяхме изправени пред предизвикателството: четвърти избори, тежка икономическа криза, безпътица за България, страдание за българския народ или

работещи решения, спокойствие, мъдрост

и привеждането на страната и народа през кризите", заяви Нинова. По думите й БСП стана социалния вектор в правителството и отстоя в трудни разговори тази заявка в коалиционното споразумение.

"Още от началото на преговорите за съставяне на правителство и до ден днешен ние сме не просто необходимата партия за допълване на гласове в парламентарното мнозинство. Ние сме основен стълб на стабилност, сигурност, предвидимост, предсказуемост и професионализъм в управлението на България и в Народното събрание", подчерта Нинова.

"Нашето лице, нашата същност като лява и социалистическа партия е социалната държава и социалната политика. Ние сме социалния стълб в правителството и най-вече по това хората ще съдят за нас. Един от най-силните изразители на този социален вектор е политиката по доходите. В следствие на кризите, бедността и неравенствата се увеличават. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните", категорична бе Нинова.

БСП продължава да отстоява позицията за преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход, категоричен е социалният министър Георги Гьоков. До края на юли този нов модел на пенсионната система ще бъде обсъден и възрастните хора да получат онези достойни доходи, които са заслужили, които са изработили и които ще им дадат възможност за по-достоен живот.

В бюджета за 2022 г. са заложени

20 млрд. лева за социална политика

Увеличението е с над 30% спрямо 2021 г. Детските градини и ясли стават безплатни от 1 април т.г. С 10 на сто се увеличават парите за издръжката на детски градини и училища, с които ще се платят увеличените разходи за електро- и топлоенергия, горива и вода. Децата в предучилищните групи ще продължат за получават безплатни закуски, но с увеличен бюджет за това, за да бъде храната по-качествена.

6,5 млн. лева са заложени за транспорт на учениците от средищни училища и професионални гимназии в съседни населени места. Ще се закупят и нови училищни автобуси, за да не остане и едно дете без възможност да има достъп до образование.

Със 100 млн. лева ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училище. И тази година учениците ще почиват безплатно на море, а бюджетът се увеличава и за тази мярка. С 15 млн. лева се финансират физкултурни салони, спортни площадки в училище в името на здравето на децата. Заработва и нова програма за медиатори и социални работници в детските градини и училища. Повишават се заплатите на учителите, на семействата за отглеждането на нашите деца.

23 млн. лева се отделят за медицинско обслужване и здравни кабинети в училищата, яслите и детските градини. Дуалното обучение ще се финансира с нови 6,5 млн. лева. Децата и учениците ще могат да стажуват във фирми и предприятия и след това да имат осигурена работа в тях.

С 10 на сто се увеличават студентските стипендии, като за това са заложени 5,5 млн. лева допълнително. Висшите училища ще получат 5 млн. лева повече за научна и художествено-творческа дейност. Науката ще бъде финансирана повече, като една от основните политики за прогреса на България.

Минималната заплата става 710 лева. Толкова ще получават и майките през втората година. 

За да има всичко това, не може без икономика, заяви Корнелия Нинова. Ето защо правителството залага

4,8% ръст в икономиката

удвояване на капиталовите инвестиции. Предвиден е 30 на сто ръст във финансирането на общините, защото местната власт е основната власт в държавата.

Предвижда се намаляване на безработицата до 5%, а инфлацията да падне от 7,1 на 5,6%.

"Наложихме мораториум върху увеличението на сметките на битовите потребители. Подпомогнахме с близо 2 млрд. лева домакинствата и бизнеса с  пряка намеса на държавата.

Напълно наша инициатива е най-накрая да реализираме друг приоритет от програмата на БСП - борбата с монополите в защита на гражданите. И започнахме от мобилните оператори, от колекторските фирми. Предстои ни тази с частните съдебни изпълнители. С пълното съзнание, че се изправяме срещу огромна финансова мощ, но твърдо решени, така, както говорихме в опозиция на думи, сега да свършим работа, когато сме в управление", коментира Нинова.

В разговор със земеделските организации Министерството на земеделието изработва механизми за налагане на

таван на земеделските субсидии 

Така, че те да се разпределят в подкрепа на малките и средните производители, които трябва да произведат и да осигурят свежи продукти за нашата трапеза.

БСП стои зад ангажимента си за подпомагане на българското производство, така че то да стане конкурентоспособно. Да помогнем на производителите да създават продукт с висока добавена стойност, а потребителите да имат достъп до качествени български продукти, на достъпни цени, обясни Нинова.

Работи се и в посока намиране на целева финансова подкрепа за чувствителните традиционни отрасли в земеделието. Това се налага с още по-голяма спешност от тежкото състояние, в което се намират те, с оглед на покачените цени на енергоносителите и на фуражите.

За пръв път Министерството на земеделието има бюджет, с който държавата застава зад земеделските производители в размер на близо 200 млн. лв. Това са пари извън европейските средства, които се дават като субсидия.

За един месец в министерство е въведен прозрачен и диалогичен стил на работа чрез проведени редица срещи със земеделци от различни сектори: среща с 35 основни браншови организации, три срещи по сектори - животновъдство, растениевъдство и преработватели, в които са взели участие десетки организации. Министър Иван Иванов проведе разговори и с горските стопанства за предстоящото намаляване на цената на дървата за огрев за битовите потребители. Приоритет е и прекратяването на корупцията и административния произвол, какъвто ангажимент е поет в коалиционното споразумение. В тази връзка е направен одит в "Напоителни системи" и е стартирало изкореняване на корупционните практики, от които много хора се оплакват.

Нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш предлага министърът на туризма Христо Проданов. Ведомството ще продължи с компенсациите за бранша и през тази година. Около 2300 души са получили първия транш на компенсации от 30 млн. лева. Предвидени са още 36 млн. лева, за които ще може да се кандидатства. Със средства от Българската банка за развитие е осигурена 

кредитна линия в туризма от 60 млн. лева 

която ще е в помощ на фирмите от бранша. За хотелиерите гратисният период за плащане ще бъде 18 месеца.

Министър Проданов вече обсъди с посланика на Република Грузия Н.Пр. Тамуна Лилуашвили  възможността за създаване на директна самолетна линия между България и Грузия, която ще увеличи потенциала за обмен на туристи между двете държави. Проведени бяха разговори с представители на алтернативния и приключенския туризъм за развитие на този вид туристически продукти у нас. В подкрепа на новата линия в политиката в областта на туризма са разговорите с известни български личности, които да станат рекламни лица пред света на страната ни. Футболната легенда Христо Стоичков вече е едно от лицата на българската туристическа реклама пред света.

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ