17 Юни 2024понеделник11:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Корнелия Нинова: Изчистихме БСП от зависимости

Защо президентът отложи свикването на парламента? Официални разговори се водят там, а не задкулисно, казва лидерът на социалистическата партия пред Радио "Фокус"

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1202

- Г-жо Нинова, името на България беше замесено в ужасяващи събития като взрива на Кримския мост? БСП излезе с искане президентът Румен Радев да даде отговор какво се случва. Какво е Вашето обяснение на всичко това?

- В понеделник сутринта веднага излязохме с позиция правителството да възложи на службите разследване и да даде много ясен и бърз отговор. В тази ситуация бързината е изключително важна. Да даде бърз отговор и да пресече тези опити за намеса на България, защото е много опасно. За съжаление, в понеделник нямаше такъв категоричен и бърз отговор, така че оставаме със същия апел: Много бързо и президентът, и служебният кабинет да даде отговор, и то категорично. Забавянето може да е много опасно.

- Президентът свика първото заседание на 48-ото НС. Какви са Вашите очаквания, ще имаме ли нов кабинет?

- Президентът трябваше да свика парламента веднага. Веднага можем да приемем таван на цени на ток, газ, парно и вода. Идва отоплителният сезон, хората се притесняват от цените. Най-големият проблем е инфлацията и цените. Парламентът може за дни да успокои ситуацията, ако бяхме свикани веднага и приемем таван на цените. Веднага да приемем понятие "енергийна бедност" и да определим компенсациите, да дадем яснота на фирмите и икономиката - ще има ли компенсации, да определим увеличението на доходите, да приемем бюджет. Тази една седмица, с която президентът отлага свикването на парламента, е загуба на време, и то ценно, с което можехме да решим много проблеми на българските граждани и на българската икономика. Обяснението на президента, че дава време на партии, за да преговарят, не почива на никакви аргументи.

Мандатоносителят ГЕРБ, Бойко Борисов заявиха: "Преговорите ще започнат, когато започне парламентът, и ще се водят там". Няма по-ясно и по-видимо място, и прозрачно за водене на преговори от парламента. В момента никой не преговаря, поне не официално. Всички партии сме си заявили позициите. Следователно това е загуба на време, освен ако не се дава време за някакви задкулисни разговори, за натиск върху депутати, върху партии, което също не е добра характеристика на българския политически живот.

- Какво правителство бихте подкрепили?

- Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на "Възраждане". Ще разговаряме с ПП, на които задължително се дава вторият мандат, и с трети мандат, на когото президентът прецени, че се даде, извън ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Казвам ще разговаряме, защото от разговорите ще зависи какъв ще е изходът - дали ще има правителство с третия мандат или не.

- А как ще се отразят едни нови избори на БСП - нещо, което не изключват и експерти в тази област, Ваши колеги?

- Не само на БСП, на всички партии няма да се отразят добре, защото пети избори за две години е политическа нестабилност, която се отразява на всички сектори в живота ни, най-вече ще се отрази зле на България. Имаме нужда от редовно правителство и от постоянен работещ парламент, който да приеме най-неотложните въпроси.

- Проведохте Национален съвет и обсъдихте резултатите на изборите. Какви проблеми очертахте в партията и какви мерки ще приложите в най-скоро време, за да стабилизирате БСП?

- В събота близо осем часа на Националния съвет дискутирахме всички въпроси. Решихме да направим организационна реформа, да си променим устава, да работим по нова програма, за модерна лява програма. Това всичко ще го свършим. Но има един друг въпрос вътре в БСП - това е за т.нар. "вътрешна опозиция". Той е важен, защото тези хора постоянно са в публичното пространство, говорят, рушат имиджа на партията. Това е съществен въпрос, не е повърхностен.

Преди пет години в БСП скъсахме със зависимостите, с клиентелата, с употребата на БСП за лични, за кариеристични цели, задкулисни договорки. Тези хора не се примириха с това. Те търсят реванш постоянно. Те и техните поддръжници извън БСП с всички възможности - и финансови, и медийни, през всички тези пет-шест години нападат партията и това руши доверието в нея. Няма да позволим това да се случи, защото го постигнахме с много трудна реформа, защото ограничихме мандатите на депутатите до три, председателят - аз в случая, сама си наложих ограничение от два мандата.

Ние сме единствената партия, в която председателят се избира директно от всички членове на партията, с пряк избор. Т.е. тази реформа вече е направена. Тя ни дава свободата да бъдем партия, която не се подчинява на външни влияния, на зависимости, на бизнес интереси. Взимаме решенията сами и се подчиняваме единствено на волята на членовете и на симпатизантите. Това е същественият въпрос вътре в БСП и сме решени да не позволяваме старото, задкулисното, клиентелата, употребата на името на партията да се върне обратно. Затова сме и партия, която се превърна в партия на промяната, защото пет години се борим с модела "ГЕРБ и Борисов" и няма да отстъпим от това. И продължаваме, именно защото започнахме промяната първо вътре в себе си. Първо изчистихме партията от зависимости и затова претендираме, че можем да помогнем в едно правителство, да участваме, да изчистим и държавата от този модел.

- Какви щети ще нанесе политическата ситуация на икономиката на страната?

- В кампанията се срещнах с работници, работодатели, директори на доста заводи и като бивш министър на икономиката ме интересуваше как се развива икономиката. Видях с очите си на място, че икономиката работи. Фирмите имат работа, имат поръчки. Някои дори ми казват: "Не можем да ги изпълним, връщаме клиенти от Европа". Започна това скъсяване на веригите на доставки. Фирми от Азия се изнасят, идват към Европа и намират в България възможност за развитие. Т.е. икономиката работи. Но в тази политическа нестабилност не знам докога ще може да работи. На всички задавах един въпрос: С какво държавата може да ви помогне, за да работите, да има икономически растеж и да вдигате заплатите на работниците?". И всички искаха едно и също - предвидимост и предсказуемост. Само ни кажете този месец колко ще струва токът, другия месец колко ще струва газът, за да можем да планираме и да си изпълняваме поръчките. А политическата нестабилност не може да даде такава предвидимост. Затова трябва парламент, редовен кабинет, ясни и конкретни решения за икономиката, да се каже на хората, те ще си свършат работата, защото има поръчки и има работа.

- Допускате ли, че дългът на страната ще се увеличи? До каква степен тази ситуация, в която се намираме, ще ограничи растежа?

- В момента дългът и до края на годината, предполагам, се движи в рамките на гласувания в бюджета за 2022 г. Не е надхвърлен спрямо това, което сме предвидили, дори е по-нисък, не е изтеглен целият. Единственият ръст на дълга, излизане извън рамките може да бъде намерението на служебния кабинет за нови "Грипен"-и и за втората осмица на самолетите Ф-16.

 - Да, БСП е против това решение на президента.

- Категорично. Особено защото изневиделица се появи намерение да поръчат нови "Грипен"-и... Докато дойдат Ф-16 след много години. Това е абсурдно решение.

- Защо?

- Мисля, че близо над 6 милиарда излиза този разход вече, а и с "Грипен"-ите не знам колко ще стане, зависи дали ще са на лизинг, дали ще се купуват.

В момента тези пари трябват на българските семейства, защото расте бедността, растат неравенствата, растат цените, расте инфлацията. Хората зимата няма да могат да си плащат тока и парното. Тези пари са необходими за стабилизиране на българската икономика, за компенсации на фирмите за ток, за газ. Всичко това е необходимо вътре в страната, да подкрепи българската икономика и българските семейства, а не да храним чуждите в този момент.

- Смятате ли, че политическата нестабилност би ни превърнала в слаби и уязвими членове на ЕС и НАТО?

- Не, не смятам. Мнозинството от българското общество категорично и твърдо е "за" членството ни в ЕС и НАТО. Имаме една устойчива обществена среда, която не иска излизането ни от Европейския съюз или дестабилизация на ЕС. Това е добра основа. Слаби ни прави липсата на характер, липсата на сила и на самочувствие на българските политици да отстояват в ЕС национални позиции.

Послушанието, следването на решенията на големите - това ни прави слаби. А ние можем да бъдем лидери в Европейския съюз при взимането на решения, но просто трябва по-решителни и по-смели хора да застанат начело на държавата.

- Оптимист ли сте за бъдещето на страната ни, както и за мястото на БСП в политиката?

- Да, оптимист съм. Знам, че имаме сили, можем да се справим и вярвам, че ще го направим, защото ние в БСП сме отговорни хора и ще положим всички усилия.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1442

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1374

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1306

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1634

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1546

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1685

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1520

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ