17 Август 2022сряда17:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Интервю

Корнелия Нинова: Работим за решаването на двата най-големи проблема - цени и доходи

Ще обложим свръхпечалбите на енергийните дружества, за да върнем обратно парите в икономиката и домакинствата, казва вицепремиерът пред бТВ

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 118

 • Тази инфлация е драматична за някои семейства и хора, знаете това. Как ще отговорите на това обедняване и този страх у хората?
  - Има два важни въпроса за решаване - цени и доходи. И има две групи мерки - икономически и социални. Това, което се реши, е изключително важно. На 28 април Министерството на икономиката и индустрията, заедно с работодателските организации и синдикатите, формулирахме решението. Тогава то звучеше много екзотично, макар и само преди месец да беше. Сега вече е реалност. Решенията за цените на ток, газ и петрол.
  - Поемане на 80% от цената на тока от държавата за промишлеността. Това имате предвид?
 • Подкрепата за българското производство е приоритет за БСП

  - Няколко са решенията, които влияят върху инфлацията и цените, които стигат до хората. Първо, за газа. Тогава казахме да бъде на цената на доставките на "Газпром", разликата да се поема от държавата - увеличението, което ще дойде. Не се прие веднага добре. Вече е факт. На срещата на правителството с работодателските организации правителството приема - това ще го направим. По отношение на електричеството. Да продължи подкрепата към бизнеса, така, както и досега подкрепяхме. Факт - бизнесът ще си получи подкрепата, компенсацията за повишените цени на електроенергията. Третото - петрол. Позицията ни за забраната за внос на руски петрол да не важи за България вече е изразена пред Европейската комисия и, ако не бъде съобразено нашето желание, да бъде наложено вето върху това решение на ЕК. Следват още няколко стъпки, за които по-малко се говори, но които също ще повлияят върху инфлация и цени. Това е премахване на акциза върху газа, което готвим, премахване на акциза на някои енергоносители. И има едно решение, което малко се коментира, но бих искала да го представя, защото е ключово за отпушване на икономическите процеси в България и на индустрията.
  - Кое е то?
  - Заради инфлацията се блокираха много обществени поръчки и доставки. Един пример. Фирма е спечелила в някоя община търг за строителство на детска градина, да кажем миналата година. И цената на една от стоките - например цимент, е била 100 лева. В момента тази фирма не може да изпълни поръчката при тази цена заради инфлацията. В един момент цялата държава се блокира, фирмите не изпълняват обществени поръчки, кметовете не могат, строителството спира. Или изобщо и другите обществени поръчки извън строителството. В момента в парламента в комисията по икономика се намира Законът за обществените поръчки.
  - 15 процента увеличение гласувате, нали?
  - Предвиждаме индексация на цените на стоките в икономиката, в индустрията с до 15% и, забележете, със задна дата от юни 2021 г. Т.е. от момента, в който започнаха тези инфлационни процеси, които блокираха в много голяма степен индустрията и икономиката.
  По отношение на икономиката тези няколко мерки за енергоносителите ще дадат оздравителен ефект, ще дадат тласък на икономическите отношения.
  Що се отнася до социалните, социалния пакет. Приетия на 1 април бюджет за т.г. всички определихме - и вие, журналистите и анализаторите, като най-социалния в последните години - 20 млрд. лв., 1/3 от всички разходи в държавата.
 • БСП отдавна настоява за нула процента ДДС за хляба

  - Ама те разточителствата продължават и с тези мерки, които сте предприели.
  - Всички социални мерки, приети на 1 април, продължават. Увеличената минимална заплата, майчинството, детските, обезщетението за отглеждане на дете, обезщетението за безработица, което се вдигна от 12 на 18 лева. Всичко това продължава и след юни. Но се допълва с новите социални мерки.
  - Пенсиите.
  - Разбира се, за нас важно от 10 години е борбата за преизчисляването на всички пенсии.
  - Ама това преизчисляване ли е, обяснете, или просто 20% се вдигат автоматично. Това не е преизчисляване, г-жо Нинова.
  - От 1 юли се вдигат пенсиите с 21%. От 1 октомври се преизчисляват всички пенсии с нов средноосигурителен доход, което дава възможност да се поправи онази несправедливост, при която един човек, който е работил една и съща работа с друг, осигурявал се е за едно и също време и така нататък, получава различна пенсия от другия за същото. Т.е. от юли увеличението с 21% трябва да покрие този ръст на инфлацията, който засега е 13-14%, различни са прогнозите. Увеличението от 21% ще даде на уязвимите, на пенсионерите, на най-засегнатите хора покритие на тази инфлация.
  - Това е така.
  - А от 1 октомври ще преизчисляваме пенсиите. И мисля, че това е вече истинската пенсионна реформа, за която ние от БСП се борим от години.
  - Щях да ви питам за реформата. Мисля, че досега такова разточителство - милиарди за месеци, никоя власт не е правила. Милиарди, не говорим за милиони, които вие сега ще раздадете, така, да кажем, като дарения, като помощ. Обаче срещу това какви реформи стоят, защото така да даряваме, все пак има някакъв лимит? И бюджетът, и държавните пари имат лимит. Кажете една реформа, която стои зад тези пари.
  - ...Целият период в момента изисква компенсации за бизнеса и компенсации за доходите. Разбира се, много е важно след този период, в който се опитваме да покрием инфлацията, да започнат истинските реформи. Пенсионната, преизчисляването на пенсиите е именно такова нещо.
  - И сякаш досега се въртим в омагьосания кръг да компенсираме, да даваме. Всеки от нас има нужда, всеки се радва на това, което ще получи, защото всички страдаме от тези цени. Но знам, че тези краткосрочни мерки нямат дългосрочен ефект върху страната ни и пак след 2 месеца, след 5 месеца - дай боже, всичко да свърши, пак ще сме нереформирани и бедни. И пак ще искаме от държавата. Затова питам някаква реформа кога ще започне?
  - ...По отношение на реформата - абсолютно сте права. Имаме нужда от реформа във всички сфери. Говорим за пенсионната, нека на 1 октомври да направим преизчисление на всички пенсии.
 • По-високите данъчни облекчения за семейства с деца са част от мерките, за които левицата настоява от години

  Започнахме със съдебната - със закриването на Специализирания съд и прокуратура.
  Много се надявам скоро да започнем със същинската здравна реформа, защото там има много проблеми за решаване и искам да обърна внимание отсега на един въпрос, който се прокрадва, но подозирам, че до месец-два ще стане може би най-съществения.
  - Какво е то?
  - Продоволственият въпрос. Знаете, че последният доклад на ООН предупреждава за продоволствена криза в цял свят. Говоря за реформа в селското стопанство и земеделието. Онзи умен политик и държавник, който сега предприеме мерки, след година-две ще бере добри плодове за народа си...
  - Това е в ресора на БСП и вашия министър, и може да започнете. Да инициира и да е мотор.
  - Точно така, започнахме.
  - Обаче, слушах пресконференция на вашата партия. Вие сега искате нулева ставка за хляба.
  - Точно така.
  - Т.е. всеки нещо иска, малко се получава като наддаване. "Продължаваме промяната" дават пресконференция, в която обявяват своите мерки. Вие давате пресконференция, в която обявявате своите мерки. Слави Трифонов излиза с един пост, в който казва: "Ами аз пък нищо не знам". И казва - "Нито се допитват до коалиционните си партньори "Продължаваме промяната", нито чуват какво им казвам. Василев и Лена Бориславова създават неверни очаквания. Обещаното не е обсъдено". Как решавате тези въпроси, все едно не сте коалиция, а някакви партии, които се борят за доверието на хората? Всеки излиза и казва - аз искам това да дам на хората, аз искам това да дам. Как вървят тези коалиционни отношения? Мога да чета още дори от поста на Трифонов, но няма смисъл.
  - Ще разделя отговора. Съвсем нормално е 4-те партии, които имат отделни програми, представляват и водят зад себе си избиратели, да настояват техните програми да се реализират в политиката, когато сме в управлението. Това е нормално.
  - А това, преди да са обсъдени с коалиционните партньори, нормално ли е?
  - Не, не е. Експертния съвет го проведохме вече няколко пъти.
  - Искате нулева ставка на хляба, обсъдено ли е, казано ли е да?
  - Другото нормално е, освен че представляваш хора в политиката, ние браншово вече, като министри, представляваме хората. Неслучайно заставам до работодателите, защото това е индустрията и икономиката на България. Неслучайно заставаме за нула процента ДДС на хляба, защото това е в областта на земеделието, където е нашият министър. Защото е жизненоважно, защото всеки българин ползва хляб и защото е наше старо искане най-малко от 6 години. Т.е. ние сме последователни в тази политика. Логично е всеки да каже - дайте да разсъждаваме. Нула на хляба, колегите от ДБ искат 9% ДДС на газа. Абсолютно нормално е.
  Другото обаче, което не е нормално и имаме нужда от подобряване на комуникацията, е острата реакция на Слави Трифонов. Уважавам всичките ни партньори в коалицията. За да го каже, сигурно и той има основания. Да, имаме нужда от подобряване на комуникацията. И в същото време е съвсем естествено всеки да предлага мерки и накрая да намерим доброто сечение.
  - Когато излязат "Продължаваме промяната", или когато излезете вие - БСП, или друг някой - за нас вие сте вече част от властта - вече официално, не просто в парламентарната власт. И вие създавате у мен усещането, че това ще се случи, защото вие сте добрите и искате 0% ДДС върху хляба или ставка, а пък другите са лоши, защото не са съгласни. Разбирате ли, това е едно фалшиво усещане, че ние сме загубили като граждани, след като то не се случи.
  - Нищо подобно.
  - Не е ли добре първо да го решите в коалиционния съвет и след това общо да излезете с нещо.
  - Да сте чули от нас някога оценка за партньорите ни, че са лоши, защото не са приели наше предложение. Ние имаме уважение, говорим нормално, с всички поддържаме разумен диалог и никога не бих си позволила да нападна някой от коалиционните партньори, само защото не одобрява наша мярка. А защо не погледнем по друг начин на този въпрос. Сега в студиата нямаше да обсъждаме различните мерки. Не е ли хубаво да има различни предложения, да има обществен дебат? Да не си говорим само за неща, които не интересуват обществото? След мен ще дойде колега, сигурно от друга партия в коалицията. Той да си каже мнението за нулева ставка на хляба. Да има истински обществен дебат кое е полезно за обществото. То да не е партийно решение, то да е подкрепено от голяма част от обществото. Това за хляба - още веднъж потвърждавам, говорих и с г-жа Кукушева, председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите. Те всички застават зад тази мярка. Нормално е ние да поддържаме тези хора. Разбира се, трябва да се намери вариант. Дали е възможно финансово, дали бюджетът ще издържи. Колко ще загубим, ако премахнем ДДС от 20 на 0%, как ще компенсираме този приход в бюджета? Това е комплексен разговор. Не сме просто излезли така да хвърляме популистки фойерверки. Това иска сериозен разговор и финансова обосновка.
  - Добре, още нещо изисква сериозен разговор. Връщам се към поста на Трифонов, защото е тема, която вълнува цялото общество. Той твърди за пореден път, че за Северна Македония всички били разбрали за нерегламентирани опити на премиера Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес. Той продължава да го твърди, въпреки че Петков няколко пъти отказа. Вие сте вицепремиер. Какво е вашето усещане? Има ли нерегламентирани обещания? Има ли някакъв страх и опасност, противно на националния интерес или на националния очаквания, ние да направим нещо за Македония?
  - Нямам впечатления за това и не мисля, че в политиката трябва да боравим с усещания. В политиката трябва да боравим най-малко с документи и аргументи.
  Имаме договор между България и РСМ, ратифициран от българския парламент. Докато този договор не се изпълнява, не може да се вдигне ветото за Северна Македония. Каквато и промяна да се прави, трябва да се направи в българския парламент. Български премиер, който и да е той, каквото и да е обещавал, или да не е - нямаме информация за това, не може нищо да направи. Без правителство и без парламент.
  - И въпреки всичко стоят думите на външния министър Генчовска, която казва, че България има две външни политики.
  - Добре, техни думи. Извикайте ги, поканете ги - да кажат какво имат предвид. Аз казвам нашата позиция. Имаме договор, докато не се изпълнява този договор - не можем да вдигнем ветото. Нашата позиция е категорично против това. И това трябва да стане през институциите на България - Народно събрание и правителство. А не самосиндикално, от който и да е лидер, премиер и така нататък.
  - Сега звучите твърде оптимистично според мен. Въпреки всичко, няколко социологически проучвания вече показват преднина на ГЕРБ - сериозна, извън статистическата грешка. И огромно недоверие към правителството. Просто то се срутва и вие го виждате в числата, които казват социолозите. Помня, че когато ПП се появиха, вие казахте, че това е нещо като отроче на президента, за да уязви или да смали БСП. Сега обаче виждаме, че "Възраждане" получава доверие, партията на Стефан Янев... За това доверие, което те получават, кого ще обвините? Кой е виновен за това?
  - Първо, да кажа, че съм малко по-оптимистично настроена, след като вече имаме съгласие по основния пакет антикризисни мерки, защото това беше измъчен процес. Ние вече 2 месеца водим тези разговори. И като виждам, че става факт и има реалния действия, и че отново пари ще стигнат до хората и ще стабилизираме хората - малко се успокоих.
  Не искаме да обвиняваме никого, но позволете да не анализираме социологическите проучвания.
  - Не ги анализирайте, но, така да кажа, има срив на доверието в този кабинет за един месец.
  - Само обръщам внимание на следния факт - в рамките на 24 часа, две социологически проучвания, които толкова кардинално се разминават. Разликата не е в процент, разликата е в десетки проценти за една и съща партия, че ми позволете да не ги коментирам.
  - Общата тенденция обаче е срив в доверието към властта.
  - Общото обаче, което ме притесни е кои са проблемите, които българските граждани идентифицират навсякъде - това са цени и доходи, инфлация и доходи. Това е тревожното във всички социологически проучвания.
  Иначе - рейтинги лични или на правителството - да, следим ги, но важното е да си свършим работата. Да успокоим инфлацията, да дадем на хората спокойствие, да компенсираме доходите и да вървим напред.


 • Искам да оспоря сравнението, че никоя власт преди това не е правила такава социална политика, според мен не е аргументирано, защото никоя власт не е била в такава ситуация скоро. КОВИД-криза, енергийна криза, цени, инфлация, война. Тази актуална ситуация изисква такова поведение и го виждаме във всички европейски държави.
  Това не са дарения. Това са компенсации. Например, за икономиката да говорим и за индустрията. Това, което ще компенсираме, е бизнесът. Ще се вземе от свръхпечалбите на енергийните дружества. Те ще бъдат обложени допълнително и от свръхпечалбата на енергийните дружества тези средства ще се върнат в икономиката и в домакинствата. Това не е дарение.
  Тези пари са платени от икономиката и от хората. Те са ги дали и е абсолютно справедливо част от тях да се върнат при тях. Това са техните пари, това не е дарения.


 • Това, че в момента помагаме, няма да има само краткосрочен ефект. Ако сега спасим икономиката и фирмите да не затворят, няма да бъдат освободени хора, няма да отиват повече обезщетения за безработица. Ако спасим икономиката и индустрията, работейки, тя ще води до добавена стойност. Ще ви дам пример с газа. 25 хиляди български фирми са зависими от доставката на газ. 260 хиляди души работят там. Ако не предприемем тази краткосрочна мярка сега - да покрием разликата, много голяма част от тези фирми ще фалират и ще затворят. Хората ще останат без работа - ето, това вече ще е дългосрочна катастрофа. Т.е. мерките, които сега предприемаме, имат визия да запазим икономиката и да се развиваме.


 • Смятам, че трябва да се концентрираме изключително много върху земеделието и селското стопанство. Имаме прекрасна земя, имаме прекрасни сортове. Можем плодове, зеленчуци, мляко, месо да произвеждаме. Една реформа в земеделието с пренасочване на повече финансиране от зърнените култури към плодове, зеленчуци, мляко и месо. Възстановяване на напоителните системи и възстановяване на едно напоително земеделие, чрез напояване. И други мерки, за които отдавна пледираме. Трябва да започнем веднага. Трябва да си гарантираме, че българската земя и българското земеделие ще ни храни в по-голяма част от продуктите, които ползваме.

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 227

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 283

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 187

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ