04 Март 2024понеделник03:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова: Семейството и децата са кауза на БСП

ГЕРБ, ПП и ДБ са едно, но всеки ден се карат кой е по-корумпиран

/ брой: 53

автор:Нора Стоичкова

visibility 1192

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ


Продължение от миналия брой

- Инициирахте референдум срещу разпространението на джендър идеологията сред деца и ученици.

- Това е стара битка поне от 5 години я водя. Ето, за тази битка е нужен характер, защото отпорът е много сериозен и за последните години какво ли не ми се случи. Но! Сега много често ни питат, защо точно сега искате този референдум, този въпрос не бил важен и защо точно в предизборната кампания. 

видни общественици се включиха в Инициативния комитет за организиране на референдум срещу джендър идеологията

Уважаеми български граждани! Това е един от най-важните въпроси, който касае всеки един от вас, всяко българско семейство  и българските деца . И икономика, и социална политика, и земеделие - това можем да го оправим. Но джендър идеологията проповядва, че има и други полове, освен мъжки и женски. Различни източници сочат различен брой полове - от 30 до 60 броя. Искат ние да приемем това и като за начало, да ратифицираме Истанбулската конвенция. Тя е за ограничаване на насилието над жени и деца. Там има добри текстове и ние ги подкрепяме. Предлагали сме закони в парламента, с които да се спре това ужасно престъпление. Но между редовете в тази конвенция се чете, че има трети социален пол. Т.е. не мъж или жена, а човек се самоопределя според социалната роля, която избира. И този трети пол се разрасна до 60 броя. Най-тежко беше през 2017 година. От тогава до днес БСП спасява българското семейство два пъти от тази конвенция. Единият път беше, когато ГЕРБ внесе конвенцията за ратификация в парламента. Благодарение на нашите гласове в парламента това не се случи. Но тогава цялото общество, Българската православна църква, всички вероизповедания у нас и дори Конституционният съд се произнесоха срещу нея. 

Вторият път беше в края на този парламент, когато ДБ внесоха закон срещу домашното насилие. Там се промъкнаха текстове да се даде право на децата да съдят родителите си за домашно насилие чрез бездействие, социалните служби да могат да ги отделят от семействата, а служебни адвокати да ги защитават. Но дори и децата да се откажат в последствие от жалбата си и иска да се върне при родителите си, това няма да е възможно, защото делото не може да бъде прекратено и се води по служебен път.  Там се отваряше и възможност НПО да пишат учебните програми. 

Но наскоро Съдът по правата на човека в Страсбург се произнесе по едно дело с Литва. Там вече може да се преподава тази ЛГБТ идеология сред децата с книжки и други учебни помагала, за да се учат децата на хомосексуални практики.  После Европейският парламент задължи Съвета на Европа да ратифицира Истанбулската конвенция от името на всички държави в ЕС, въпреки че общо 6 държави не са съгласни, включително и България. И така конвенцията ще стане задължителна за всички. 

През годините много съм писала до различни европейски партньори, че нашата Конституция не признава това. Че в Конституцията ни и в Семейния кодекс е казано, че бракът е съюз между мъж и жена, а децата са момче и момиче, а не нещо трето. Отговорите са шокиращи: "трябва да преодолеете пречките във вътрешното си законодателство". Но за да ги преодолеем тези пречки, трябва да си променим Конституцията. Ами не сме съгласни! Сигурна съм също, че по-голяма част от българските граждани не са съгласни. И това не е партийна работа на БСП. Това е кауза. Семейството, децата са кауза. Аз горя в тази тема от години, сигурно ми личи. Но понеже знам колко тежък е натискът - и върху партията и върху мен, това повече ме кара да вярвам, че сме на прав път. Трябва да спасим децата. Като станеш пълнолетен, определяй се с когото искаш да живееш, това е твоя работа, но децата до 18 години да не се пипат. 

Показаха ми учебник за 6 клас, където се преподава това. Без да е прието като законодателство, без да минало през парламент, това си върви тихомълком през учебниците. 

Да направиш национален референдум е огромно усилие. Обръщам се към всички български граждани, които милеят за семейството, традициите, за децата си да се включат, за да съберем подписите за референдума, след това да го проведем. И нека българският народ да каже дали го иска. Не БСП, за нас е битка да запазим децата и семейството, но нека народът да каже. 

- Не се ли страхувате, че ПЕС може да отлъчи БСП по повод именно тази битка?

- Дано не се стигне дотам, макар че по този повод имаме тежък сблъсък с ПЕС от години. Преди 3-4 години имаше тук една тяхна делегация, която ме убеждаваше, че аз като лидер трябва да обясня на народа, който не разбирал тая работа. И ролята на лидерите била за това да води хората натам, накъдето иска, а не да се съобразяват с волята им. Стигнахме до много остър разговор и ги помолих или да се извинят на българския народ или да си тръгнат. След това последваха и други неща. Аз бях доскоро вицепрезидент на социалистическия интернационал. Кандидатирах се отново преди няколко месеца, вероятно щяха да ме изберат колегите, там са от цял свят, но буквално часове преди гласуването, ме изтриха от списъка. Дори не ме допуснаха за гласуване. С едно писмо, че госпожата не изповядва правилните ценности на Истанбулската конвенция и затова не е достойна за тази работа. Ами добре. Това не ме засяга много. Тая битка ще я водя докрай, независимо дали съм председател на БСП. Това е кауза. 

БСП организира масов протест и брани с жива верига Паметника на съветската армия

- БСП организира мощен протест в защита Паметника на Съветската армия преди дни. Какви са основните мотиви?

- Ние направихме жива верига около паметника. Като символ на това, че сме готови да го защитаваме. Тази битка БСП я води над 20 години в СОС. Сега виждам, че "Възраждане", "Левицата!" идват, прилепят се към този протест, но за нас това е стара битка. Ние не желаем да се премества и събаря паметника. Това е част от историята на България, символ над победата над фашизма. Искаме да се запази и да не се разгаря войната срещу паметниците. Винаги десните и либералите, когато няма какво да предложат на обществото, се обръщат към миналото. Преди всеки избори ДБ поставят такива въпроси. Изненада ме ПП, че се закачиха там. Уж пишеха, че са лява партия - нищо подобно. Щом се хванаха с ДБ и то да рушат историята, ясна е работата. ГЕРБ и Борисов, които тази тема я отбягваха с години, и той като кмет на София, изведнъж сега рязко влезе в нея. Всъщност Борисов даде старта на разговора за демонтажа и преместването на паметника, като каза на общинските съветници на ГЕРБ да го подкрепят. 

И така ПП, ДБ и ГЕРБ в битката за гласове вдясно, не се посвениха да посегнат и на историята. Излезте си с програмите, съревновавайте се за настоящето и бъдещето! Не, хванаха се на този терен трите партии, за да си мерят силите за първото място. 

В тази връзка вижте какво се получава. ПП и ГЕРБ всеки ден се карат. Но ако се замислите по същество, те нямат никаква разлика по големите политически въпроси. Едно и също са. Те са за оръжия и за всичко за Украйна, а ние от БСП сме против. Те са заедно за това пазарът да се саморегулира, да няма таван на цени, на надценки, държавата да не се меси и т.н. Те са заедно за рушенето на паметниците. Едно надбягване, но всъщност става въпрос за битка за едни и същи гласове от партии, които нямат разлика помежду си по големите въпроси - войната и мира, пазара, еврозоната. 

Те, например, искат сега и веднага да приемем еврото. Прави ли ви впечатление тези десни партии за какво се карат? Ами карат се само за това кой е по-корумпиран. Едните казват: Бойко, ти краде 12 години от магистралите. Излизат от ГЕРБ и казват: е, да, ама вие, Кирил и Асен, сключихте договори с посредници за газа, оскъпихте го, усилихте  инфлацията и т.н. Аз не съм видяла да спорят по същество. Всеки ден спорят кой е по-голям крадец, а когато става въпрос за политика по големите въпроси, пак са заедно. Е, коя е алтернативата? Нали хората трябва да избират между различни политики. 

Така че, изборът днес не е между ПП и ГЕРБ. Те накрая ще се съберат. Изборът е между тази група неолиберално, дясно и пазарно фундаменталистко от една страна и БСП. Ние предлагаме мир, засилване на държавна роля в различни сектори, така както го направихме по времето на редовното правителство. Благодарение на БСП правителството върна  ролята на държавата в политиката. Ето ви ги фундаменталните разлики в политиките. Иначе всичко друго за пред камерите - те се карат, но са си заедно. 

Предстои да се приеме бюджет за 2023-а. Общините са "изгорели" вече, останаха без финансиране, защото служебният кабинет отказа да внесе бюджет за тази година. Здравеопазването гърми, образованието - също. Земеделците излизат на протест. А ние нямаме бюджет, защото Радев не пожела да се внесе. Сега, 6 месеца по-късно, виждате ли колко сме били прави като настоявахме за това. Тогава всички ни оплюха. Така бяха ГЕРБ, ДБ, ДПС - всички искаха да останем със стария бюджет. И какво стана? Април идва, всички системи гърмят в момента. 

Сега върви кампания, но първият въпрос, който  поставям на партиите, с които се явяваме на избори, е какъв бюджет ще правим, защото служебният кабинет ни е приготвил секира - бюджет със 6,6% дефицит. Не сме го виждали още, само слушаме финансовата министърка, че го казва. За мен това е смисленият и спешен разговор сега. Какво ще правим в парламента след 2 април - ще увеличим ли доходите с процента на инфлацията или дясната група от ПП, ДБ и ГЕРБ, които искат сега да влезем в еврозоната, ще искат да намалим дефицита под 3%. Вие знаете ли какво значи това? Рязане на всичко - на заплати, на разходи за болници, училища и т.н. Ами да кажат, но сега, за да разбере народът между какви политики трябва да избира. Не е честно спрямо хората...

- Не е честно и това, което се случва в лявото пространство спрямо левите хора в България. Какво представлява "Левицата!", която си е лепнала една удивителна отзад? Има ли някаква заплаха от тази формация за БСП?

- Тази коалиция нито е нова, нито е лява. Да видим кои партии и хора я представляват. АБВ, били сме и ние в коалиция с тях - нищо ново. Мая Манолова, която смени няколко имена на партии, Румен Петков, Кадиев, Първанов... Първо, не са нови лица. Хората са тичали за тях през годините да ги правят президенти, министри, депутати и сега с всяко излизане на екрана те говорят само срещу БСП. Т.е. срещу тези хора, които цял живот са работили за тях. А дали са леви? АБВ участваха в правителство с ГЕРБ и проведоха една много неприятна пенсионна реформа, в никакъв случай не с грижа за възрастните хора. Всяка година се вдига стажа и възрастта за пенсиониране. Мая Манолова пък беше в коалиция с ЕНП на Мария Капон в един от парламентите. Това е дясна формация. Персонално Манолова, Таня Дончева и други в предишен парламент са се подписали под въвеждането на  плоския данък и са натиснали копчето за най-дясната финансова мярка.  Нито аз, нито някой от колегите сега сме били там тогава. 10 години не можем да изтрием това петно, лепнато върху БСП от тях и за което ни обвиняват сега, че сме едва ли не за плоския данък... Ние 7 пъти внасяме промяна в данъчното законодателство за прогресивно облагане и необлагаем минимум, но нямаме мнозинство, а не ни подкрепят другите партии. 

Аз знам как Мая Манолова стана омбудсман - с гласовете на ГЕРБ и с личната подкрепа на Борисов. Избягвам да давам лични оценки, но това са факти. 

Освен това смятам, че това е поредния изкуствено създаден проект, който да удари БСП. През последните години се вижда как се създава ПП, за да взима от гласовете на БСП. Как се създава "Български възход"  със същата цел. Добре бе, като сте такива големи политици, направете си партия, съберете си членове и симпатизанти, убедете ги, че сте по-добри от БСП. Защо постоянно ровите в БСП?! Очевидно целта е не е да се обединим и да правим лява политика. Целта е да бъде съсипана БСП и те да сте на бял кон някакви победители. Няма да стане! Изненадвам се, защото те точно би трябвало да познават партията. Да речем външни фактори като ПП, Стефан Янев, че не я познават. Но тези от "Левицата!" я познават. И би трябвало да знаят първо, че партията мрази предателствата, то е заложено в паметта й. Второ, партията, когато види такава заплаха, се стяга и мобилизира. Затова се обръщам към всички социалисти: излезте и гласувайте, за да им покажем, че не са прави, че не може всеки да идва и да бракониерства в БСП. Стига!

Слушам оня ден един от техните представители: масово социалисти напускат и идват при нас. И колко да е масово? Двама души - Валери Жаблянов и някакъв младеж в Плевен. Двама души са им в листите, обаче манипулират фактите, говорят на нашите хора и те се притесняват. Нищо подобно няма. Те няма да влязат в парламента. Така че - не си давайте гласа за нещо, което ще отиде на вятъра. 

- Ако трябва с едно изречение да кажете на хората защо трябва да гласуват на 2 април и защо трябва да изберат БСП, какво бихте казали на избирателите?

- Излезте и гласувайте, защото шести избори без редовно правителство и без работещ парламент, наистина ще са катастрофа за България. А тя ще се отрази на всяко българско семейство - по цени, доходи, качество на здравеопазване и т.н. Подкрепете ни, защото в правителството доказахме, че какво обещаваме, го изпълняваме. Давам ви дума, че така ще бъде и занапред. Подкрепете ни, за да имаме силата да свършим това, което от общ интерес и за хората, и за държавата. Да имаме сила да го отстояваме пред партньорите, с които евентуално ще работим в едно правителство.

Вторият важен въпрос е с кого ще правим правителство. Вие ще го решавате, скъпи социалисти! Ние сме най-демократичната партия, каквото и да говорят, както и лъжат в обратна посока. Бих искала след тези избори всеки социалист пряко и с гласуване да каже с кого БСП да управлява, с каква програма, накъде да върви България. Ще направим вътрешно-партийно допитване след изборите и вие ще определите. Няма да вземем решения без вас, няма да правим тайни договорки и да предадем интересите ви. Открито и ясно - както досега - с вашия глас и воля, ще следваме нашата програма. Гласувайте с № 1 в бюлетината на 2 април!    

 

 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 865

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 857

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 875

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 822

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 887

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 828

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ