21 Юни 2024петък17:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова: В играта на измама няма да участваме

Интервю на лидера на БСП в предаването "Тази неделя" по bTV 14.05.2023 г.

/ брой: 90

автор:Дума

visibility 808

- Бяхте ли на среща с г-н Борисов? 

- Още не. Обади ми се сутринта и ни покани на среща. Вероятно ще имаме такава в понеделник.  

- Уточнихте ли параметрите на разговора, какво ще си кажете? 

- Не. Очаквам утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителство. 

- В какъв формат ще е срещата? Вие и той? 

- Не - с екипи.  

- Къде ще е срещата? Публична ли ще е или при закрити врата? 

- Не сме уточнили часът и мястото. Не сме уточнявали дали ще е публична или не, но самият факт, че я обявявам, това означава, че вече е публична и ще ни намерите. А и няма какво да крием. 

 - Оказахте се права май. В най-сложния момент мъжете изчезнаха и на преден план излязохте Вие, г-жа Габриел. Питаме къде отидоха всички и какво ще излезе от тази ситуация? 

 - Да, беше много странна и интересна ситуация. След опита за атентат на г-н Гешев, той изчезна. Президентът в най-ключовия момент отиде в Южна Африка да открива църква. Кирил и Асен пък отидоха в Прага на семинар. Странно поведение на уж държавни мъже.Месец и половина продължава имитация на преговори. Това е загуба на време.

Има една игра, която е тръгнала от Древна Гърция, през Средновековието е преживяла бум и се появява също по нашите ширини: "тука има - тука няма". Слагаш едно камъче под една чаша с няколко други и един фокусник ги размества бързо, а ти залагаш пари под коя чаша е топчето. Това прави в момента Борисов. Вдигаш едната чаша - излиза Мария Габриел. Вдигаш другата - Денков. Вдигаш третата - управленска програма на ГЕРБ. Четвъртата - екселска таблица на ПП. Под петата пък са личните 10 приоритета на Габриел. И след една минута всичко това пак се размества бързо и публиката остава с усещането за някаква измама. Между другото тази игра в древността се е казвала "игра на измама".  

Отговорността за всичко това е на ГЕРБ. Борисов си играе с държавата, играе си с трудната ситуация. Не виждам обаче това да доведе до реален резултат.  

- Как се включва БСП в играта на измама? 

- А, не. Ние не залагаме в тази игра. Според нас имаше две концепции за правителство - една правилна и една грешна. Борисов избра грешната. Грешната е тази, в която партията победител излъчва приоритети, излъчва премиер, слага ги на масата и казва: "Натискайте копчетата". ПП постъпиха по същия начин - пак грешно. Това в миналото го играхме. За съжаление, колегите не са си взели поука от тези грешки. Помните ли, че ИТН постъпиха по същия начин, когато бяха първенци? Видяхме докъде доведе тази игра. Това не работи. Ние в такава игра на измама няма да участваме. 

За нас правилно ще бъде да се постъпи така: събираме се всички, изваждаме 5 неща, които са за България и се разбираме. А не всеки да си вади партийната програма и да иска другите да я подкрепят. Определяме разумни срокове за тези неща и тогава търсим хората, които да изпълнят тези задачи. Според мен не трябва да са ярки политически личности. Първата и втората сила имат още време да се коригират. 

Борисов опрости дотам нещата - в неговия си стил, че казва: "Ето ви премиер, ето ви приоритети, сега попълвайте квадратчетата". Не се прави така политика и не се управлява така държава, особено в такъв сложен момент.  

За нас вторият подход беше правилен, но не го избраха. Имат още време да го изберат. Ние ще се явим на тези разговори, на които ни канят, ще ги чуем дали имат някакво намерение за корекция и ще решим на вътрешнопартийно допитване, както съм казвала много пъти. Много хора се съмняват, смятат, че това е проформа. Не се съмнявайте! При нас членовете на партията ще решат. 

- Бойко Борисов в петък каза, че започва срещи с останалите партии. Амбициите са, ако се договорим с тях, казва той, за споделена отговорност, за съвместно управление с подкрепата, която заявява втората по големина партия, аз мисля, че много бързо можем да наваксаме изоставането. Как Ви звучи тази формула за кабинет? 

 - Вие виждате ли в това объркано изречение формула? Това не е формула.  

 - Тези неща, които сега казвате, по телефона казахте ли му ги на г-н Борисов? 

 - И на първата среща му ги казах. Аз нямам никакви проблеми да говоря с него абсолютно директно и критично. Имам чувството, че никой друг не си позволява да казва на глас какво мисли за него и за подхода му. И сега да ме чуе също - това е сбъркан подход и хаос.  

Хайде, да видим какъв е резултатът от тези занимания. Първи резултат, който гонеха, е законодателната програма на парламента. Къде е тя? Няма закони. Комисиите не работят и един закон не е приет. Втори резултат, който гонеха - управленска програма на някакво мнозинство или малцинство. Къде е тя - няма я. Едното е на ГЕРБ, едното - на Габриел, едното - на ПП таблицата.  

Най-много ме безпокои фактът, че ключовият за момента въпрос за всеки българин, от бебето до възрастния, никой не го споменава. Този ключов въпрос е бюджетът. От 15 юни оставаме с нулево салдо.  

- Ето тук е записано - стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет - вторият приоритет на г-жа Габриел. 

- Браво! Точно на него щях да се спра. Какво означава това? Означава ли под 3% дефицит - т.е. рязане на социални разходи. Означава ли 7% дефицит на Радев - т.е. дълг след дълг и кражби след кражби. 

- Ето ги 10-те приоритета на Мария Габриел. Кой от тях не споделяте или в какво Вашите са по-различни? 

- Това не са приоритети, а добри пожелания. Тук няма нищо конкретно. Няма нито дума за бедност, за неравенства, за увеличаване на доходите.  

- Е, това минава през стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. 

- Аз не съм съгласна с Вас. Ако бюджетът им е под 3% дефицит, за да влезем в Еврозоната сега и веднага, това означава рязане на доходи. Така, както е написано, не става ясно. Ами, от 1 юни топлофикациите вдигат парното и топлата вода с 200%. Какво правим с хората? Сега няма да го усетят, но наесен? Нито дума за увеличение на минимална заплата, майчинство, детските. Това е едно от големите ни различия с ГЕРБ - какъв ще бъде бюджета и  как ще се погрижим за хората в тази инфлация. Няма да ги оставим като гаврошовци да гледат пред витрините и да плачат. Над милион и половина българи са под прага на бедност - и нито дума. Но иначе - давайте да влизаме в Еврозона сега и веднага. 

- Знаем Вашите предложения и очаквания за ръст на минималната работна заплата, и въобще социалния пакет на БСП. 

- Дефицит от 4,5% и нищо друго. Под 3% означава увеличаване на неравенствата и бедност. Над 4,5%, както предлага служебният кабинет, означава от тези 10 милиарда капиталови разходи, поне 5 да откраднат. Така че трябва да намерим решение за онзи бюджет, който разумно да помогне на хората и икономиката. 

- И ако се разберете за този бюджет и другите приоритети, как е готова БСП да участва в тази споделена отговорност - думите, които използва Борисов?

- Към този момент никак. Не можем да залагаме празен чек на общи думи. Да ги чуем утре конкретно. 

- Какво очаквате - по всяка от точките какъв план имат? 

- Не. Не чакаме техния план и програма, а национален план и програма, който обединява всички партии в парламента и зад който заставаме. Ако всеки си изкара програмата и почнем да спорим точка по точка, нищо няма да излезе.   

Хайде, аз ще се опитам да ги формулирам, което бих предложила утре на срещата. Първо, бюджет, но този, който ние предлагаме - с  разумен дефицит, без да предизвикваме финансова криза. Второ, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които са между 10 и 12 са. Но Вие знаете ли, че няколко от тях още не са написани? 

- Как си представяте участието на всички парламентарни партии в това евентуално правителство? 

- Ако се съгласят за тези 5 неща, за срок и за експертен национален кабинет, ще го подкрепим.  

Във вътрешнопартийното допитване ще гласувам с тайно гласуване, както всеки член на партията. Напоследък всеки излиза в медиите, дава акъл и говори от името на БСП. От името на БСП могат да говорят само нейните членове. Каквото те кажат, това ще се случи.

- Готова ли сте да се продадете за 2-3 министерства, пита евродепутатът Петър Витанов. 

- Знаете ли, преди всякакви избори и преди съставяне на кабинети, излизат ей такива като него и обявяват: "Нинова и Борисов са се разбрали, не бива БСП да влиза в коалиция". Кога тези предсказания се сбъднаха? Никога. 

- Но това са Ваши бивши и настоящи другари... 

- Този е бивш. Същият този Петър Витанов каза, че Мария Габриел е най-великият премиер на света, че е прекрасна, че много става за премиер. Обаче "не я подкрепяйте от БСП, не влизайте в правителство". Да си изясни той за себе си какво иска.  

- "Цялата идентичност на БСП последните 12-15 години е като противопоставяне на модела на ГЕРБ. Как да го прегърнеш тогава? С какви очи ще се явим пред избирателите на местните избори?", пита Сергей Станишев. 

- Точно Сергей?! Недейте. Помните ли взаимните хвалби между Сергей и Борисов преди 7-8 години. Помните ли през 2016 г., когато станах председател, как ЕНП и ПЕС упражниха целия натиск на света да направим голяма коалиция БСП и ГЕРБ. Сергей беше част от този натиск тогава. Аз удържах и не го направих. А когато той се прегръщаше с Лютви Местан, когато въведе плоския данък, пита ли той партията? Сега, като гласува Истанбулската конвенция, пита ли дали българската конституция дали го позволява? Така че, ако може този човек да си седи в Европейския парламент, да си следва линията, която е поел и да не се бърка в работата на БСП. Да дойде като член и да гласува на вътрешнопартийното допитване дали да правим нещо с ГЕРБ или не. 

С големи съкращения

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ