27 Май 2020сряда13:47 ч.

Японската компания за авточасти "Язаки" затвори и трите си завода в България

Коронакризата обхвана 63 предприятия

Производството на авточасти е сред най-засегнатите сектори

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 780

63 средни и големи предприятия, в които работят близо 38 хиляди служители, са засегнати от започналата криза заради глобалната пандемия и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 27 март чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на КОВИД-19.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения. Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те са основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, Бургас и областта, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори. Компанията "Язаки", която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол, не успя дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците. Това доведе до протести от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространение на коронавирус. Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а дейността в Ямбол продължава при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград за засегнати 2500 служители. Последният бе реализиран като приоритетен инвестиционен проект, който се ползва с най-висока подкрепа от държавата и има поети ангажименти към заетостта. Въпреки това бе сред първите, предприели действия за прекратяване на дейността.

По информация на регионалните структури на КНСБ най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в обастите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора. В Дирекция "Бюро по труда" във Велико Търново, например, се наблюдава ръст на регистрираните безработни лица от обявяването на извънредното положение насам. При средно 10-15 души, регистрирани дневно преди 13 март, сега те са между 40 и 50. Драстичното увеличение идва и от това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни. Наблюденията в страната показват още, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че през лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 123

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 235

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 334

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ