12 Юли 2020неделя19:03 ч.

Господин Господинов:

Кошмарно е да си животновъд в България

Селскостопанската политиката на ЕС генерира нелоялна конкуренция, казва председателят на Браншовия съюз на животновъдите в България

/ брой: 217

автор:Мая Йовановска

visibility 1479

Животновъдите искат изравняване на българските с европейските субсидии. В момента новите страни членки на Евросъюза получават до 60% по-малко пари за земеделие спрямо останалите държави. Инициативен комитет настоява българското правителство да започне преговори с Брюксел за нова селскостопанска политика, която да позволи изравняване на субсидиите за всички страни в Европейския съюз. Комитет вече внесе уведомление в Народното събрание за започване на подписка за свикване на национален референдум с въпрос "Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС?" Вече се събират подписи от цялата страна. В организацията на подписката са Браншовият съюз на животновъдите в България и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя е подкрепена от Съюза на патриотичните сили "Защита", Българския земеделски съюз, Единната народна партия и др. Производителите искат в сектор земеделие да има равнопоставеност между новите и старите членки на Евросъюза. Земеделските производители призовават всички българи, както и всички политически сили, да застанат зад инициативата и да я подкрепят със своя подпис, защото изравняването на субсидиите ще постави фермерите от целия ЕС при еднакви конкурентни условия.

- Г-н Господинов, какви са аргументите за иницииране на подписката за референдум за предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС?
- Това, което искаме да постигнем, е свързано преди всичко с качеството и цената на крайните продукти, на храната, която е на трапезата на всеки българин. Ако успеем да постигнем организирането на референдум в подкрепа на изравняването на европейските субсидии за селското стопанство, бихме могли да получим 3,5-4 млрд. евро до 2016 г. Това са пари, които ще се отразят на всеки от нас - в по-евтин хляб, по-евтино олио, по-евтини зеленчуци, по-евтино мляко и месо. Това са 4 млрд. евро, които би трябвало да вземем сега, ако се води нормална обща селскостопанска политика на ЕС, а тя не е нормална.
- Само у нас ли земеделците искат изравняване на субсидиите?
- Организира се подписка за свикване на национален референдум за равни субсидии за земеделските производители от ЕС. Ние и румънците сега вземаме около 40 на сто от субсидите, които получават земеделците в другите европейски държави. Около 60 на сто вземаха тези страни, които влязоха в ЕС преди нас. Те са малко по-напред. Имаме уверение от румънците, че и те ще започнат такава подписка. Имаме подкрепа и от Полша. Сега от ЕС не ни обръщат внимание и вече ни казаха: вие имате предприсъединителен договор и ще си го изпълнявате, да сте гледали какво сте подписвали. Но когато съберем подписите и официален представител на държавата отиде в Брюксел и заяви, че искаме изравняване, и това е подплатено с подписите на 1 милион граждани на България, отношението ще бъде съвсем друго. Не вярвам, че който и да е европееец, еврокомисар или председател на Европарламента не би уважил желанието на българите. Тези подписи ще имат съвсем друга тежест. Задаха ни въпроса дали няма да е скъпо организирането на такъв референдум. Категорично не. Средствата са оправдани, защото парите, които бихме могли да получим, за да отидат те в подкрепа на българското селско стопанство, ще донесат много повече ползи на всеки гражданин.
- Казахте, че може да получим още 4 млрд. евро?
- Да, иначе ще ги изпуснем, ако не реагираме веднага. Сега с всяка година с по 10 процента вървим напред до изравняването на субсидиите. Тази година вземаме 40 на сто от техните субсидии, което значи, че би трябвало да се изравним с другите страни след 6 години - през 2016 г. Това е лудост. Ще дам пример с млечния бранш, защото с това се занимавам. В момента мандраджията плаща на фермера за един литър мляко 50 стотинки. На тази цена фермерът ще фалира, мандраджията обаче не може да плати по-висока цена, защото на пазара няма кой да му купи по-скъпия продукт. Ако обаче производителят взема по-високи субсидии, той не само ще се бори за оцеляването си, а ще има средства да се развива и да реинвестира. Тогава ще падне цената на продуктите и за крайните потребители. Това са го направили развитите страни, за да могат така да подпомогнат своето по-бедно население с по-евтини продукти. Тези средства се дават на производителя на стоката и резултатът се усеща от крайния потребител.
- Искате да кажете, че България е в неравностойно положение спрямо другите страни от ЕС?
- С риск да си навлека гнева на европейските..., не мога да ги нарека партньори, но да кажем на ЕК, общата европейска селскостопанска политика генерира нелоялна конкуренция между старите и най-новите страни членки. Нали политиката е обща - общи правила, общи изисквания? Тогава нека и субсидиите да са еднакви за всички държави.
- Главата "Земеделие" от договора с ЕС я подписаха български политици. Случаят е подобен с казуса за 3-4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Не ни е виновен единствено ЕС, не смятате ли?
- Няма смисъл да се връщаме назад в годините и да чоплим кой и какви щуротии разписваше, защото това е факт. Това го направи един човек, или 5-10 души, всъщност едно правителство, и не запозна с подробностите нашия народ, обществеността. Ние, производителите, с какво сме виновни за това положение? Защо трябва да се затрива цял отрасъл от икономиката? Ако продължава така, до година-година и половина, максимум до две години, животновъдството ще бъде ликвидирано в България. Кошмарно е да си животновъд в България. Моите уважения към министъра на земеделието и желанието му да тръгне Агенцията по храните, както и към стандарите, които бяха въведени за някои храни, но аз му казах: Господин министър, ние ще продължим да внасяме сухи млека, палмови масла, ще продължим да внасяме - с извинение, дупета и задници, защото няма да имаме наше производство. Това е плачевно. Секторът е в колапс.
- Имате ли данни какъв дял е производството на продукти от български суровини примерно в млечния сектор?
- По данни на Браншовия съюз на животновъдите в България за периода април 2009-март 2010-а у нас са произведени около 700 000 т краве мляко. Това е квота, която се следи от ЕС. Това количество, като се раздели грубо на 7 милиона души, прави около 100 литра мляко годишно на човек. Ако обърнем тези 100 литри в сирене, това означава една тенекия от 15 кг по БДС на човек годишно. Близо 7 литра са необходими за производството на килограм сирене. Ето това е реалността - българското производство е достатъчно само за една тенекия със сирене за един човек годишно. Не може да изхраним с произведеното количество мляко нашия народ. Тогава какво се случва? Внасяме отвън. Колко българи си позволяват овчи или биволски кашкавал например? От това производство почти всичко отива за износ.
- За организирането на референдум са необходими 500 000 хиляди подписа, а вие заявихте, че може да съберете 1 милион.
- Мисля, че няма човек в България, който не би се подписал за такъв референдум, защото това ще рефлектира върху трапезата на всеки, за да ядем по-качествени и по-евтини продукти. По-високите субсидии ще позволят наистина цената на най-необходимите селскостопански продукти да падне. А съм сигурен, че при изравнени субсидии българският земеделски производител ще бие европейския по всички показатели. Тази седмица ще има повече яснота къде ще става събирането на подписите, макар че още на 8 септември бе внесено уведомление в деловодството на Народното събрание и събирането на подписи вече е в ход. Имаме три месеца, за да съберем необходимия брой подписи. Въобще не искам да говоря за политизиране на инициативата, защото се надяваме и ще приемем съдействие от всички политически сили - в парламента и извън него. Също и от браншови съюзи. Надяваме се на подкрепата на всички българи, а най-вече - на подкрепа от медиите.
- Откога се надявате това изравняване да се случи?
- Ако може да стане от следващата година, би било свръхусилие. Но дори и да успеем за 2012-а, би било чудесно. А не да се мъчим до 2016-а с по 10 процента повече субсидии всяка година. Наистина има смисъл в тази инициатива.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 130

Хиляди израелци протестираха в Тел Авив

автор:Дума

visibility 2337

17 ранени при експлозия в Китай

автор:Дума

visibility 235

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 791

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 700

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1441

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ