19 Януари 2020неделя21:05 ч.

Космически глупости наливат в главите ни

/ брой: 23

автор:Константин Иванов

visibility 2057

Само преди десетина дни влязох в словесна схватка във фейсбук с племенницата си по въпроса за ползата от ваксините изобщо и в частност против грипа, който вече настъпваше у нас. Ани беше цитирала доцент ли, професор ли - Чорбанов, който "научно" доказваше, че няма файда от боцкането. Не е единствен: и в интернет е пълно с все "компетентни" твърдения от рода на: "...все повече доказателства показват защо хората не трябва да се ваксинират"... И българинът упорито не се ваксинира: къде поради липса на пари, но най-вече заради внушенията на разни Чорбановци. Според публикуваните статистики, у нас се ваксинират против грип около 2-3% от населението. И понеже в случая не може да бъда заподозрян в злорадство, ще споделя, че 14-годишната дъщеря на Ани, Моника, вече седмица не може да се оправи от тежкия грип с висока температура и остра кашлица. Естествено, Моника не е била ваксинирана.

Информационният океан, в който се давим, предлага стотици примери за лековерието, с което мнозина приемат за чиста монета невъобразими фантасмагории. При това става дума не за фейсбуци и гугъли, а за онова, което най-общо се нарича медии, при това "сериозни". Преди десетина дни попаднах на обширно интервю в централен всекидневник, в което интервюираният Стойчо Керев уверява, че "космичен код има в кръвта на българите", че "мистерията на света е заключена в кръвта на българите", че с тяхната теория, че сме номадски народ, дошъл отнякъде, Шафарик и Иречек имат много здраве от Стойчо. 

Споделих с мои близки какво умопобъркващо интервю е дал някой си Керев в иначе сериозен вестник. Подскочиха: "Как, не знаеш кой е Стойчо Керев, та той води ежеседмично предаване по... БНТ!". И то било страшно интересно, научавали невероятни неща. Нещата са толкова невероятни, колкото "нови" са писанията на един специализиран вестник за това, че филмът с разходката на Армстронг по повърхността на Луната е сниман в пустинята Невада ("вижте как при липса на атмосфера знамето се вее"), че сриването на кулите близнаци в Ню Йорк е дело на световния ционизъм, а козните на тайното "световно правителство" предвиждат опразване на територията на България от българи, че нас ни управляват извънземни гущероподобни: общо взето "факти" и разкрития", които се дъвчеха по разни сензационни издания на Запад преди 20-25 години. Впрочем, и Керев, отговаряйки на въпроса "имало ли е въобще такъв полет", се позовава на думите на известна гадателка, че на "Луната има други същества, които не ни допускат там".

Моите близки няма да ми гонят карез, че така подигравателно съм се отнесъл към телевизионния им любимец Керев. По-същественият въпрос е как по обществената, националната телевизия може да вървят такива шарлатански предавания. И ги харесват, и им вярват не само бабите, дето оставят под черджето пари и злато за телефонните измамници. Не се съмнявам, че отговорът на Коко Каменаров би бил "хората имат различни вкусове, трябва да се съобразяваме и задоволяваме". (Е, напоследък не задоволиха интереса на зрителите към едни изявления на президента Радев, сигурно не им е харесал цветът на вратовръзката му).

Тръгнах от ваксините, естествено е да стигна до чалгата. Със сигурност срещу нея няма ваксина. Установявам, че има поне 4-5 чалгаджийски телеканала. Уж различни канали, уж различни изпълнители, а си върви все една и съща, условно да я наречем, мелодия. И по един и същ начин се тресат цици и се въртят задници, джуки като плондири, татуировки като на елитен футболист. Ако се съди по публиката, нейните реакции и многобройност, това са вероятно най-гледаните телевизии. Защото публиката - деца, юноши и младежи - само дето не са полазили по сцената, със светнали очи тактуват, пляскат и пригласят на изпълнителите, дори ги заглушават. И те си знаят, не се престарават, само подават ритъма, пляскайки с ръце и подвиквайки: "Хайде, всички!"

Да ме извини читателят, доброволно си признавам, че съм старомоден. Не искам да повярвам, че Луи Пастьор и последователите му са си губили времето да създават ваксини, благодарение на които такива смъртоносни епидемии като чумата, холерата, едрата шарка вече не косят милиони животи. Не приемам Стойчо Керев да се ровичка из кръвта ми в търсене на космичен код, не искам внукът ми да припява с блеснали очи: "Представи си ти и аз и бате Бойко между нас". 

***

 След като този текст бе написан, се появиха нови информации за трескавата просветителска дейност на Стойчо Керев. По БНТ 2 тръгнало ново негово предаване - "Новото познание". Наред с всички други зашеметяващи разкрития в първия му брой било и следното:"Душата има обла или по точно овална форма и свой цвят. За чиста и възвишена душа той е чисто бял със златисти отенъци". Иди, че оспорвай! Моята се оказа четвъртита, по-скоро квадратна и кафявочерна, защото съм си позволявал да поставям под съмнение божествените откровения на Стойчо. Той е изтъкнат телевизионен водещ, а не някаква даскалица, дето я разнасяха, че отваряла очите на питомците си за вероятността човек да не е стъпвал на Луната. И още нещо: преди дни Световната здравна организация публикува списък на най-големите здравни заплахи за човечеството за 2019 г. - ебола, СПИН, грипни пандемии и НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА ВАКСИНАЦИЯ, популярно като антиваксърство. Вече чувам гласове: "Абе, тия от СЗО ли ще ни учат! Гадни агенти на световните фармацевтични компании!"

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 0

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 12

Ветераните в Русия ще получат по 75 000 рубли за 75 г. от Победата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 52

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 36

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 40

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ