07 Август 2020петък01:02 ч.

Космически глупости наливат в главите ни

/ брой: 23

автор:Константин Иванов

visibility 2647

Само преди десетина дни влязох в словесна схватка във фейсбук с племенницата си по въпроса за ползата от ваксините изобщо и в частност против грипа, който вече настъпваше у нас. Ани беше цитирала доцент ли, професор ли - Чорбанов, който "научно" доказваше, че няма файда от боцкането. Не е единствен: и в интернет е пълно с все "компетентни" твърдения от рода на: "...все повече доказателства показват защо хората не трябва да се ваксинират"... И българинът упорито не се ваксинира: къде поради липса на пари, но най-вече заради внушенията на разни Чорбановци. Според публикуваните статистики, у нас се ваксинират против грип около 2-3% от населението. И понеже в случая не може да бъда заподозрян в злорадство, ще споделя, че 14-годишната дъщеря на Ани, Моника, вече седмица не може да се оправи от тежкия грип с висока температура и остра кашлица. Естествено, Моника не е била ваксинирана.

Информационният океан, в който се давим, предлага стотици примери за лековерието, с което мнозина приемат за чиста монета невъобразими фантасмагории. При това става дума не за фейсбуци и гугъли, а за онова, което най-общо се нарича медии, при това "сериозни". Преди десетина дни попаднах на обширно интервю в централен всекидневник, в което интервюираният Стойчо Керев уверява, че "космичен код има в кръвта на българите", че "мистерията на света е заключена в кръвта на българите", че с тяхната теория, че сме номадски народ, дошъл отнякъде, Шафарик и Иречек имат много здраве от Стойчо. 

Споделих с мои близки какво умопобъркващо интервю е дал някой си Керев в иначе сериозен вестник. Подскочиха: "Как, не знаеш кой е Стойчо Керев, та той води ежеседмично предаване по... БНТ!". И то било страшно интересно, научавали невероятни неща. Нещата са толкова невероятни, колкото "нови" са писанията на един специализиран вестник за това, че филмът с разходката на Армстронг по повърхността на Луната е сниман в пустинята Невада ("вижте как при липса на атмосфера знамето се вее"), че сриването на кулите близнаци в Ню Йорк е дело на световния ционизъм, а козните на тайното "световно правителство" предвиждат опразване на територията на България от българи, че нас ни управляват извънземни гущероподобни: общо взето "факти" и разкрития", които се дъвчеха по разни сензационни издания на Запад преди 20-25 години. Впрочем, и Керев, отговаряйки на въпроса "имало ли е въобще такъв полет", се позовава на думите на известна гадателка, че на "Луната има други същества, които не ни допускат там".

Моите близки няма да ми гонят карез, че така подигравателно съм се отнесъл към телевизионния им любимец Керев. По-същественият въпрос е как по обществената, националната телевизия може да вървят такива шарлатански предавания. И ги харесват, и им вярват не само бабите, дето оставят под черджето пари и злато за телефонните измамници. Не се съмнявам, че отговорът на Коко Каменаров би бил "хората имат различни вкусове, трябва да се съобразяваме и задоволяваме". (Е, напоследък не задоволиха интереса на зрителите към едни изявления на президента Радев, сигурно не им е харесал цветът на вратовръзката му).

Тръгнах от ваксините, естествено е да стигна до чалгата. Със сигурност срещу нея няма ваксина. Установявам, че има поне 4-5 чалгаджийски телеканала. Уж различни канали, уж различни изпълнители, а си върви все една и съща, условно да я наречем, мелодия. И по един и същ начин се тресат цици и се въртят задници, джуки като плондири, татуировки като на елитен футболист. Ако се съди по публиката, нейните реакции и многобройност, това са вероятно най-гледаните телевизии. Защото публиката - деца, юноши и младежи - само дето не са полазили по сцената, със светнали очи тактуват, пляскат и пригласят на изпълнителите, дори ги заглушават. И те си знаят, не се престарават, само подават ритъма, пляскайки с ръце и подвиквайки: "Хайде, всички!"

Да ме извини читателят, доброволно си признавам, че съм старомоден. Не искам да повярвам, че Луи Пастьор и последователите му са си губили времето да създават ваксини, благодарение на които такива смъртоносни епидемии като чумата, холерата, едрата шарка вече не косят милиони животи. Не приемам Стойчо Керев да се ровичка из кръвта ми в търсене на космичен код, не искам внукът ми да припява с блеснали очи: "Представи си ти и аз и бате Бойко между нас". 

***

 След като този текст бе написан, се появиха нови информации за трескавата просветителска дейност на Стойчо Керев. По БНТ 2 тръгнало ново негово предаване - "Новото познание". Наред с всички други зашеметяващи разкрития в първия му брой било и следното:"Душата има обла или по точно овална форма и свой цвят. За чиста и възвишена душа той е чисто бял със златисти отенъци". Иди, че оспорвай! Моята се оказа четвъртита, по-скоро квадратна и кафявочерна, защото съм си позволявал да поставям под съмнение божествените откровения на Стойчо. Той е изтъкнат телевизионен водещ, а не някаква даскалица, дето я разнасяха, че отваряла очите на питомците си за вероятността човек да не е стъпвал на Луната. И още нещо: преди дни Световната здравна организация публикува списък на най-големите здравни заплахи за човечеството за 2019 г. - ебола, СПИН, грипни пандемии и НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА ВАКСИНАЦИЯ, популярно като антиваксърство. Вече чувам гласове: "Абе, тия от СЗО ли ще ни учат! Гадни агенти на световните фармацевтични компании!"

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ