10 Август 2022сряда02:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Костадин Атанасов: Банско е фестивалната столица на България

Утвърждаването на града като целогодишен курорт е начинът да помогнем на жителите и бизнеса да работят, а хората да имат достоен жизнен стандарт, казва зам.-кметът на общината

/ брой: 115

автор:Ина Михайлова

visibility 114

Интервю на Ина МИХАЙЛОВАКОСТАДИН АТАНАСОВ е роден в Банско. Завършил е средно образование в Лесотехническа гимназия "Никола Вапцаров" - Банско, специалност "Дърворезба". Има бакалавърска степен по "Технология на дървесината" в Лесотехническия университет в София, квалификация инженер. В момента завършва магистратура "Финанси" в ЮЗУ "Неофит Рилски". Председател е на ОбС на БСП в Банско и член на Областния съвет на БСП в Благоевград. Един от основателите на Младежкото обединение на БСП в Банско и негов председател. Завършил е школата по политически мениджмънт на Фондация "Фридрих Еберт". Бил е представител в Банско и региона на "Ролпласт". От 2019 г. е зам.-кмет на община Банско. Семеен, с две деца.- Господин Атанасов, каква е равносметката за община Банско от приключилия зимен сезон?
- В средата на април приключи туристическият зимен сезон 2021-2022 г., който отчитаме като добър на фона на форсмажорните събития през последните две години. Чувствителна е разликата с предходния зимен сезон, когато нивото на заетостта на туристическите обекти бе по-ниско. Въпреки пандемичните и санитарни ограничения, в туристическия сектор работата бе организирана много добре и затова отчитаме положителни резултати. Същото се отнася за търговията, услугите и производството.
За бизнеса направихме финансови облекчения, които са възможни в рамките на законодателството. Особено големи грижи полагаме за хората, нуждаещи се от социална подкрепа - разширихме обхвата на помощите като брой потребители и като видове подпомагане. Най-важни за нас са най-малките жители и те са непрекъснато във фокуса на вниманието ни - непрекъснато подобряваме материалната база на детските градини и учебните заведения, създаваме качествени и безопасни условия за учебна и извънучебна дейност, възможности за организирани и индивидуални занимания със спорт, лятна програма и др.
- Докъде стигна идеята Банско да се превърне в целогодишен курортен център?
- Утвърждаването на Банско като целогодишна туристическа дестинация е цел, за постигането на която се работи непрекъснато. Тя в голяма степен е постигната, защото в календара на културните, спортните и други обществени събития всеки месец има много мероприятия, организирани от общината, читалищата, музейния комплекс, училищата, граждански и неправителствени структури.
Усилията ни са насочени най-вече към програмата за летния сезон, който разширяваме с повече от месец. В летния календар културните и спортни събития започват от май и приключват през октомври. На туристите се предлагат разнообразни и интересни варианти - многобройни възможности за активности на открито, културни събития и фестивали, спортни състезания, релакс, здравно-възстановителни програми и др.
Общинското ръководство последователно работи за налагането на града не само като целогодишна туристическа дестинация, но и като фестивална столица на България. За постигането на тази цел имаме пълно единомислие с туристическия бизнес, на който разчитаме да акумулира креативни идеи.
Утвърждаването на Банско като целогодишен курорт е начинът общината да помогне на жителите и бизнеса да работят и хората да имат достоен жизнен стандарт.
- Как се справя общината, когато към здравната криза се присъединиха и други, не по-малко сериозни кризи - инфлация, растящи цени на електроенергия и горива?
- Цялото общество, както и община Банско, е под натиска на няколко кризи. За всички е трудно, когато разходите значително нарастват.
Общината подпомага бизнеса с подобряване на условията - като общинска инфраструктура, като качество и достъп до административно обслужване и електронно управление, като премахване на бюрократични спънки. Структуроопределящата индустрия за общината - туризма, подпомагаме с организиране на събития, с национална реклама, с участие в международни туристически борси.
Индиректна помощ е намаляването и оптимизирането на разходите на общинската администрация. Като примери мога да посоча редуцирането на числения състав с 5% за 2022 г., а също предстоящият за изпълнение план за подмяна на уличното осветление в Банско с енергоспестяващо.
- Кои проекти са приоритетни за общината? На фона на обичайните за курортните селища проблеми с водоснабдяването, зеленината, чистотата, как се справя Банско?
- Нашата община не прави изключение по отношение на проблемите, но полагаме всички усилия да се справим. Трябва да се отбележи, че не само Банско, но и Добринище е целогодишен курорт. По отношение на водоснабдяването и за двата града се работи по изграждането на нови довеждащи водопроводи, с които да се обезпечи потребността от качествена питейна вода.
Макар и с остаряла и амортизирана техника, помагаме на фирмата за чистота в Банско и населените места в общината. Важна задача е повсеместното въвеждане и разширяване на разделното събиране на отпадъци. Правим това регулярно и кампанийно, най-вече с образователна насоченост, с различни целеви групи - училища, граждани и бизнес. Преди седмица завърши успешно кампанията "Рециклиращо училище" за учебните заведения в общината. В помощ на населението е организирано и ежегодното пролетно почистване - общината безплатно събира и извозва растителни и битови отпадъци. Насърчаваме сепарирането на растителните отпадъци, като раздаваме специални чували за биомаса.
За всяко населено място е важно да изглежда красиво и приветливо, а за нашата община това важи още повече и е приоритетно. Ежегодно правим зацветявания, озеленяваме и се грижим за съществуващия ландшафт. Преди дни община Банско получи приза "Зелен Оскар" в категория "Публичен сектор - обществени организации, общини и държавни структури" в тазгодишното издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България", което е доказателство за казаното по-горе.
- С какви културни събития ще изненадате през тази година жителите и гостите на Банско?
- Ще има за всекиго по много. Стремим се да повишаваме качеството, да надграждаме утвърдени културни и спортни събития, но и да включваме нови. Ще има класическа музика, джаз, рок и фолк, ще има традиции и занаяти, кино и дигитално номадство, планински маратон и хард ендуро. Новото тази година е фестивалът на училищните оркестри и фолк фестивалът с парад на бански носии.
През 2022 г. Банско чества няколко кръгли годишнини, свързани с великия ни съгражданин Св. Паисий Хилендарски - 300 години от рождението му и 260 години от написване на "История славянобългарска". Имаме специална програма, посветена на тези бележити годишнини.
- Какво прави общината за подпомагане на спорта и как привличате децата?
- В програмата за управление е заложен като приоритет развитието на спорта сред подрастващите. Община Банско поддържа и изгражда спортни обекти със свободен достъп, което дава възможност за постоянна спортна активност.
С финансовата подкрепа на общината функционират 15 спортни клуба. В тях участват над 500 деца. Дейността на клубовете приоритетно е насочена към развитието на детско-юношеския спорт, както и работа за високи спортни резултати. Всяка година в зимния сезон общината осигурява безплатен достъп на ученици от 1 до 12 клас до ски зоната. Организират се здравно-информационни кампании за здравословно хранене, двигателна активност и спорт с цел насърчаване на здравословния начин на живот сред младите. Организират се срещи с треньори и състезатели в училищата с цел презентация на отделните спортове и набиране на състезатели. Провеждат се открити уроци с участие на училищата, както в зимните, така и в летните спортове.
В лятната програма са включени различни спортни школи: плуване, спортни игри, аеробика и фитнес. Община Банско отпуска еднократни финансови награди и месечни стипендии за спортисти и насърчаване на талантите. Ежегодно сме домакин на спортни състезания от различен ранг - национални и международни.
- Като представител на БСП в местната власт как отстоявате основните приоритети на вашите избиратели?
- Много трудно. Първо, защото управляваме в коалиция, второ - с двама общински съветници в 17-членния местен парламент сме лимитирани да сме фактор в него. Но винаги общинските ни съветници са изразявали публично позицията си и с необходимите аргументи. Взимали са отношение по фундаментални въпроси за развитието на общината.
- Предстоят местни избори. Кои ще бъдат решаващите фактори за тях?
- Нашите нагласи и очаквания са отново да бъдем надежден партньор на хората, които ще дадат гласа си за БСП. Всекидневно работим принципно и коректно, за да имаме отново подкрепата на нашите съграждани.
БСП в Банско винаги е била фактор в политическия живот. Така беше и на последните избори през 2019-а, когато подкрепихме първи Иван Кадев като кандидат за кмет, издигнат от Инициативен комитет. И в момента кметът на Банско продължава да бъде подкрепян от ръководството, членовете и симпатизантите на столетницата в общината. Успешното представяне зависи, освен от самите нас като ежедневна работа в полза на съгражданите ни, и от политическата обстановка на национално ниво. Въпреки че има още време, работим с оптимизъм за добро представяне на местните избори догодина.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 889

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 375

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ