06 Август 2021петък00:21 ч.

Едно наум

Коварни капани в приказната пещера

За комфорта, който създават домакинските електроуреди, но и за опасностите, които те крият

/ брой: 238

автор:Ани Димитрова

visibility 2346

Ако изведнъж първобитен човек попадне във вашия дом, ще помисли, че се е озовал в приказна пещера, където всяка домакинска работа се върши сама: яденето се готви, бельото се пере, чиниите се мият... Ние сме свикнали с тези електронни чудеса и ги приемаме като част от всекидневния ни живот. Освен че ни помагат в домакинската работа, те ни учат, забавляват, източник са на информация и даже печелят пари!
Телевизор, компютър, телефон, хладилник, микровълнова фурна, аспиратор, перална машина... Тези уреди ни улесняват, но наистина ли са толкова безопасни?

Рейтинг "вредност"

Включените в контактите уреди, самите контакти, стените, опасани с проводници - всички те са източник на електромагнитно поле, което макар и невидимо, оказва влияние на нашето здраве. Учените и до днес спорят доколко силно излъчването влияе на човешкото здраве. Последните изследвания доказват, че електромагнитното поле оказва негативно влияние на нервната, сърдечносъдовата, хормоналната и репродуктивната система. Може би точно заради това понякога сте уморени, с главоболие, и не можете да заспите?
Домакинските електроуреди имат "рейтинг на вредност". Общоприето е мнението, че телевизорът, компютърът, микровълновата фурна и пералнята оказват най-силно влияние на здравето ни. Колкото и да е странно, на първо място учените поставят хладилника.
Чудесно е да имаме самостоятелно жилище, но в същото време ние ставаме заложници на комфорта. Ограниченото пространство, малките кухни, натъпкани с толкова нужната и удобна техника, всичко това усилва влиянието на вредните вълни. Ако прибавим и "вредата" от съседните апартаменти, те също излъчват вълни, за които стените не са преграда.

Спазвайте правилата!

Можете да изхвърлите скъпата и удобна техника, но това не е изход. Все пак не живеете в каменния век! Ако спазвате няколко прости правила, ще сведете до минимум вредното излъчване:
 

  • Всички електроуреди задължително включвайте в заземени контакти - така вредното въздействие намалява почти два пъти.
  • Най-добре е да поставите битовите електроуреди на различни места в жилището. С увеличаване на разстоянието амплитудата на полето намалява.
  •  Не стойте в близост до електроуредите и ги включвайте само при необходимост. Избягвайте да ги включвате едновременно. А през нощта издърпвайте щепселите от контактите.
  •  Важно е масата за хранене да бъде на разстояние 1,3 м от хладилника.
  •  Нека в дома ви има малко островче без електромагнитни вълни - това може да бъде спалнята. Мястото на телевизора не е в спалнята, а в хола. Така ще запазите и здравето, и нервите си.
  •  При работа с компютър не се приближавайте близо до монитора. Изправяйте кабелите на компютъра - когато са навити, те създават по-силно поле.
  •  Когато избирате нов електроуред, имайте предвид, че колкото по-голяма е неговата мощност, толкова по-силно е вредното излъчване. За предпочитане са енергоспестяващите уреди с автоматично управление.Според специалистите по фън-шуй и нетрадиционна медицина дрехите от естествени тъкани (те не натрупват статично електричество) и цветята предпазват от вредното излъчване. Дори и да не помогнат, жилището ви ще стане по-весело и по-чисто, а това никак не е малко!

Нашите домашни помощници

Според традиционната китайска медицина малахитът, планинският кристал и кварцът поглъщат вредните вълни. Можете да украсите дома си с тези минерали - и полезно, и красиво е. За да "работят" по-добре, поддържайте ги чисти.
Метализираните тапети служат за обезопасяване на помещенията от вредното излъчване на различни източници. Те екранират излъчването от намиращите се зад стената клетъчни телефони, радио-, теле- и електроуреди, като в същото време не променят естественото земно магнитно поле. Метализираните тапети имат двуслойна структура. Основата е направена от пореста хартия, а повърхностното декоративно покритие е от тънък слой алуминиево фолио. Отгоре фолиото е покрито със специална боя, която не е проводник на ток. Но имат един недостатък - металът е въздухо- и водонепроницаем, т.е. стените не могат "да дишат" и е възможно да се образува конденз. Този проблем лесно може да се отстрани с една добра вентилационна система, която поддържа комфортен микроклимат в жилището.
Покупката на йонизатор за въздух ще бъде само от полза. Превърнете вашия дом в истинска крепост, нека бъде чист и безопасен!


Защитна маска по шведски стандарт


Водещите производители на битова техника постоянно повишават екологичността на своята продукция. Например последните модели компютри и микровълнови фурни дават по-малко електромагнитно излъчване, отколкото техните предшественици. Най-строгият стандарт за монитори на персонални компютри е шведският стандарт ТСО-99. Ако има такава отметка в техническия паспорт, можете да сте спокойни - производителят се е погрижил излъчването да бъде максимално неутрализирано със специална защитна маска.


Когато 30 секунди са равни на 8 часа


Щом не сме у дома, държим мобилните си телефони до себе си, говорим, докато шофираме или се разхождаме, и това се случва ежедневно. Този електронен смог причинява излишни количества положително заредени йони и химически несвързани частици във въздуха, които разстройват баланса между положително и отрицателно заредените частици. Само 30 секунди разговор по мобилния телефон са достатъчни да вдигнат за цели 8 часа нашата кръвно-мозъчна бариера - естествена преграда, която предпазва мозъка ни от токсини.
 

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ