18 Юни 2021петък09:47 ч.

Кьовеши: Не съм дошла да оценявам българската прокуратура

автор:Дума

visibility 666

Без разкрития или критики, без шокиращи новини премина пресконференцията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши пред българските медии. Тя категорично отказа да коментира работата на българската прокуратура и на българския главен прокурор, въпреки че обществото имаше подобни очаквания. Особено след като пред Съдебната палата вчера я посрещна шумен палатков лагер с искане за оставката на Иван Гешев.

Няма да се меся в работата на българската прокуратура, ние сме партньори. Вътрешни дебати няма да коментирам. Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор. Той е независим. Много е важно прокурорите да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа, подчерта Кьовеши.

Не е моя работа да оценявам българската прокуратура и не съм дошла за това. Важното е да бъдем ефективни в своята работа. Аз оценявам единствено дейността на европейските делегирани прокурори, обясни още тя. Отказа да коментира дали и колко сигнала от България са изпратени до европейската прокуратура.

Моето намерение е да обясня с какво се занимава европейската прокуратура, обясни Кьовеши, която избра България за първата страна, която да посети, след като официално започна работа Европейската прокуратура.

Кьовеши напомни, че оглавяваната от нея институция се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обсег попадат случаи на пране на пари, корупция, организирана престъпност на територията на повече от две страни от ЕС.

,,Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме вече сигнали и жалби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани'', сподели в началото на пресконференцията Кьовеши.

„Започнахме да получаваме сигнали или жалби от частни страни - от граждани, от НПО, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и жалби ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем разследване, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, но са установени в държавите-членки“, обясни тя.

Запитана за специализирания съд, тя отговори, че европейската практика е различна. А разследванията срещу корупцията се извършват по вътрешното законодателство на всяка държава. На въпрос дали в България трябва да има специализирана прокуратура Кьовеши посочи, че няма да коментира вътрешни дебати и че в ЕС има различни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, обяви тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

 „Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, които в момента работят в делегираната прокурорска служба в София, за да видя дали те имат нужда от подкрепа в своята дейност и работа. Това е част от моите професионални задължения, а именно да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби във всички участващи в европейската прокуратура държави – членки“, съобщи Кьовеши.

„Едно от първите предизвикателства е това, че съставът на нашата европейска прокуратура в службата в София не е напълно представена. Липсват шестима, които тепърва трябва да бъдат назначени. Освен това към нашата служба в София трябва да бъдат определени съответните следователи и разследващи служители“, добави тя.

Тя уточни, че следващата сряда започва новата процедура по техния подбор.

Не става дума за доверие и за лични чувства, а да зачитаме закона - така отговори Кьовеши на въпроса дали има доверие на българската прокурутар и на главния прокурор Гешев. Работата на една прокурор зависи от независимостта  на прокурорите и от техните качества.  Нашата работа е да разследваме трансграничните престъления, подчерта още тя.

Не съм обсъждала дейността на българската прокуратура, защото това не е моя работа. Моя работа е единствено Европейската прокуратура, повтори няколко пъти Лаура Кьовеши в отговор на непрекъснатите въпроси дали вярва на главния прокурор Гешев.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 556

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 391

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 409

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 257

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ