17 Април 2021събота14:05 ч.

Кьовеши отхвърли 4 от протежетата на Гешев

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 722

Колегията на европейската прокуратура окончателно отхвърли 4 от десетте предложения на България за делегирани прокурори. В лаконичното съобщение на оглавяваната от Лаура Кьовеши институция се казва, че те не отговарят на критериите да заемат длъжността и нямат достатъчно опит. Има още трима номинирани обвинители, чиито кандидатури са висящи. Те трябва да предоставят допълнителна информация за професионалния си опит. Слециална работна група в европрокуратурата ще оценява уточненията им.

Още в началото на март се разбра, че Кьовеши има забележки към 7 от десетте български предложения. Тогава тя обясни, че не иска в службата да работят обвинители без опит, следователи, които не са пледирали пред съд, и съдии. Прокурорската колегия обсъди възраженията на Кьовеши и отговорите си до нея, но те бяха засекретени, тъй като били конфиденциални. Европрокуратурата беше обвинена от членовете на ВСС в процедурно нетърпение, а подчинените на Иван Гешев недоумяваха какво не им е харесало в Люксембург на българските кандидати.

Единствените три назначения на български кандидати са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева, които бяха одобрени още в началото. Беличев е прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив, Калфин - в Кюстендилската, а Шoпoвa-Koлeвa е от Софийската градска прокуратура. 

Кьовеши предлага европрокуратурата да започне реална работа на 1 юни. В 10 държави вече има назначени делегирани прокурори. Процедурите по подбор и в останалите държави продължават.

Висшият съдебен съвет откри и веднага спря процедурата за избор на специален прокурор, който да разследва обвинител №1 и неговите заместници. Спирането е заради изчакване Конституционният съд тези дни да се произнесе дали новата правна фигура противоречи на основния закон.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 464

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ