19 Октомври 2021вторник09:03 ч.

Илюстрация Анатолий Станкулов

Кой да ви работи?

/ брой: 197

автор:Валентин Георгиев

visibility 707

Бизнесът у нас отново ревнал от недостиг на кадри. Проблемът вече е хроничен, като тази година цели 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, твърдят от Българската конфедерация по заетостта. 

Дотук нищо ново. Чуваме го от години, но адекватно решение не се предлага. А такова може да е само и единствено справедливото заплащане. Уви, българският бизнес така и не "вдена", че баламите у нас вече са на изчезване. Кой нормален специалист би се жертвал да работи за жълти стотинки при зверското поскъпване на живота и галопиращите цени. Да търсиш хора за смешните 700-800 лева е жива подигравка. При това понякога в обявите се изисква европейска квалификация, а се предлагат африкански надници. 

Вярно е, че продължаващата втора година пандемия и политическата несигурност от последните месеци утежняват ситуацията още повече. Затова и много от фирмите са предпазливи, голяма част планират съкращения, но няма как да очакваш съпричастност, когато злоупотребяваш с хората. Да не говорим, че е масово явление да не се ценят кадрите, дори напротив - гледат да ги смачкат. Хора без образование са поставени на ръководни длъжности, а тези със знания и желание за развитие са унижавани. И няма как да бъде другояче, след като половината от собствениците и шефовете на фирми у нас са хора с прякори от подземния свят.  

Погледнете какво се случва в държавните фирми и в администрацията. Само ако си нечий човек, имаш шанса да се вредиш на 4-цифрена заплата. В същото време млади висшисти и дори кадри с опит се търсят срещу 650 лева месечно. Но толкова от управление, което 12 години надува числото чантаджии и милиционери, докато смазва всичко останало. Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати. Е, кой да ви работи?

 

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ