04 Август 2020вторник17:47 ч.

Снимки НАТФИЗ

Кой е най-най-най във Випуск 2019 на НАТФИЗ

Официалната церемония по дипломирането на близо 140 бакалаври и магистри е посветена на проф. Сашо Стоянов

/ брой: 97

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 985

Тържествената церемония по дипломирането на Випуск 2019 ще се състои днес, 23 май, от 10 ч. в Театър НАТФИЗ и ще бъде посветена на стогодишнината от рождението на проф. Сашо Стоянов.

Близо 140 бакалаври и магистри ще преминат по червения килим на академията. Всички те ще получат своите дипломи от ректора проф. д-р Станислав Семерджиев, деканите на факултет "Сценични изкуства" проф. Пламен Марков и "Екранни изкуства" доц. Любомир Христов и от ръководителите на завършващите класове проф. д-р Атанас Атанасов, проф. Иван Добчев, доц. Майя Енчева и проф. д-р Петя Цветкова. По традиция заедно с дипломите академията ще обяви носителите на наградите "Най-най-най 2019", научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО.

Стогодишнината от рождението на проф. Сашо Стоянов (1919-2000) ще бъде отбелязана на официалната церемония. Входът е отворен и за всички, които се интересуват от личността на проф. Стоянов като педагог, театрален режисьор и изкуствовед. Премиерно ще бъде представен ретроспективен филм за проф. Сашо Стоянов с автор проф. д-р Александър Илиев. 

Проф. Сашо (Александър) Стоянов е режисьор, театрален педагог и изкуствовед; главен редактор на сп. "Театър" (1945-1947); режисьор в Народния театър "Иван Вазов" (1947-1951; 1958-1960); директор и художествен ръководител на Драматичния театър "Никола Й. Вапцаров" в Благоевград (1951-1952); началник отдел "Драматични театри" в Комитета за наука, изкуство и култура (1952-1953); главен режисьор (1960-1963), директор и художествен ръководител (1963) на Театър "Българска армия", главен художествен ръководител на Драматичния театър в Кюстендил (1972-1975). От 1959 г. е преподавател във ВИТИЗ (дн. НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов".

Заедно с проф. Боян Дановски и проф. Цветана Стоянова създава съвременни програми за обучение по актьорско майсторство и режисура в академията, чиито първи възпитаници стават режисьорите Богдан Сърчаджиев, Стефан Димитров, Георги Попов, Никола Петков, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Поляков, Кузман Попов, Йордан Саръиванов, Чавдар Кръстев, Велко Йорданов, а след тях и Бина Харалампиева, Милчо Милчев, Димитър Шарков, Пламен Марков, Александър Илиев, Бойко Богданов и др. Благодарение на проф. Сашо Стоянов в актьорската професия встъпват Майя Остоич, Иван Петрушинов, Йвайло Христов, Атанас Атанасов, Йорданка Стефанова, Кирил Варийски, Аня Пенчева, Николай Сотиров, Пламен Сираков, Ибиш Орханов, Албена Павлова, Емил Марков, настоящите директори на Старозагорския и Сливенския театър Ивелин Керанов и Радост Костова, и мн. др. През годините на проф. Цветана Стоянова и проф. Сашо Стоянов е поверено и обучението на чуждестранните студенти, пристигащи във ВИТИЗ от Сирия, Судан, Египет, Перу, Монголия, Гърция, Уругвай, Македония, Виетнам.

Борисов обеща милиони и на зеленчукопроизводителите

автор:Дума

visibility 95

Туроператорите излязоха отново на протест

автор:Дума

visibility 115

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 258

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 444

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 437

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ