12 Април 2021понеделник06:14 ч.

Кой ни докара д-р Смърт?

/ брой: 230

автор:Лилия Томова

visibility 1284

Разбира се, че е най-добре да си млад и здрав. Ако си и красив - още по-добре. А да си стар и болен...
Макар че никак не съм сигурна дали тази стара българска шега е уместна за случая. Но си заслужава да помислим върху нея. Обаче не с разума, а със сърцата си.
Защото преди месец-два мнозинството в парламента като че ли "съвсем разумно" (и съвършено според мен безчовечно) отхвърли предложението на Любен Корнезов за доброволно, без болка прекъсване на живота - когато така или иначе краят му се вижда, когато силите са свършили, когато си омръзнал не само на деца, близки и познати, а и на себе си. Лоши думи? Да, но така се случва, и за жалост не толкова рядко, колкото ни изглежда в най-младите ни години (когато и 30-40-годишните понякога ни се струват, не ни е срам(!), "взели-дали")...
Онзи ден животът доказа правотата на привържениците на милостивата смърт. Неизлечимо болен 56-годишен мъж от балканското село Новачево се самовзриви с капсул детонатори. Спрели морфина му, затова. А който не е изпитвал онкоболки, не може да знае за какво става дума и не бива да се изказва - по-честно и по-справедливо ще е да замълчи. И да пали свещ или "да чука на дърво" - да не му се случва...
Та на този човек, миньора Реджеп Мехмед, му спрели морфина. Да, на черния пазар всичко има, но за това "всичко" трябват пари. А с какво човек може да приспи нестихващата болка - и от заболяването, и от това, че тежи на семейството си?
Ужасната смърт на човека е шамар срещу празното говорене и популизма на някои "човеколюбци", които отхвърлиха законопроекта за евтаназията единствено защото беше предложен от човек на левицата. А какво лошо пишеше в него? Дефиницията на г-н Корнезов за евтаназията е "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния за ускоряване на смъртта му по безболезнен начин". И както животът я дописа - и да не се налага да умира от още по-ужасна смърт от отредената му, в случая - като се самовзриви.
Не съм чула днешното мнозинство нито веднаж да признае: "Извинете, сгрешихме." Не съм чула, но все пак имам надежда. Когато става дума за живота, за страданието на хора, кой би посмял да се прави на Бог? Още повече че вече в три страни, членки на ЕС, евтаназията е легализирана, деянието не се преследва и не се наказва, ако действията на лекаря, помогнал на болния да си отиде от тоя свят - с негово знание, съгласие и по изричната му воля, покриват текстове от правото.
Един от най-големите защитници на евтаназията - д-р Джак Кеворкян, си отиде от нашия свят неразбран и дори наречен "Доктор Смърт".
Дали истината за него и битката му, неспечелена приживе, не е всъщност в определението "Д-р Милост"? 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ