12 Април 2024петък15:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Кой размени Македония срещу Кипър?

Териториалната сделка е извършена на Берлинския конгрес, когато Великобритания изобщо не се интересува от границите на българския етнос за разлика от Русия

/ брой: 42

автор:Никола Филипов

visibility 3517

Макар че „Гугъл всичко знае“ (както се изразяват някои), чрез него не намираме информация кога и как остров Кипър става английска колония. Воювала ли е Великобритания за да го присвои? Кога е воювала и срещу кого?
Че тази любопитна и пазена в тайна подробност е свързана с българската история аз открих случайно при посещение на английската база на остров Кипър преди няколко години. Наскоро обаче проучих как това е описано подробно в английската преса в периода от март до август 1878 година – тоест времето между подписването на Санстефанския договор и решенията на Берлинския конгрес.
В интернет може да се срещне информация, че до 1878 година остров Кипър е бил владение на Османската империя. Може да откриете и факта, че от 1878 година става английска колония. Ноо... как става тази трансформация, няма да откриете никъде!
Англия е воювала срещу Турция, за да го завземе? Напротив!

Англия винаги е стояла зад Османската империя,

винаги я е подпомагала военно. Лондон е пълен с паметници в чест на Кримската война, която Османската империя печели благодарение участието на британски войски на нейна страна.
Нещо повече – по време на Кримската война Великобритания разполага превантивно свои войски в Добруджа с цел недопускане руските войски да преминат Дунава и освободят България. Така пише в Британската енциклопедия, откъдето и го научих. А в околностите на Варна са били изградени и военно-полеви болници, които са смятани за първите военни болници в човешката история, считат се за принос във военното дело.
Известният потомък на династията Рюрик (основатели на някогашна Русия), княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски, често в изказванията си твърди, че истинският победител в освободителната ни Руско-турска война от 1877-78 години е не Русия, а Великобритания. Защото победата на Русия на бойното поле е сведена до минимум от Берлинския конгрес, организиран от Великобритания. А Великобритания придобива остров Кипър и разни привилегии без да вземе пряко участие във войната и без да загине нито един британски войник.

България само между Дунава и Стара планина

На упоменатия Берлински конгрес, когато се решава наболелия по онова време т. нар. „Източен въпрос“ или по-точно българския въпрос, не само, че не са допуснати представители на българите, но и участието на Русия е сведено до формалност. Защото както ни уведомява тогавашната английска преса, там всичко диктуват англичаните. Тогава Великобритания е най-мощната империя в света и никой не смее да оспорва намеренията й.
Проучвайки публикациите в английската преса от онова време, мен силно ме впечатли фактът, че английският дипломат е ползвал стара английска карта като доказателство защо българската държава не бивало да минава на юг от Стара планина. За него най-важен бил фактът, че на картата думичката „България“ била написана между Дунава и Стара планина и нито една буквичка от нея не излизала извън този район. А докъде се простират земите, населени с българи, не считал за нужно да се взема под внимание.
А княз Владимир Черкаски, който е упълномощен от руския император по време на войната да оглави временно руско управление в българските земи,

счита за най-важно къде живеят българите!

Той организира гражданска администрация, въвежда селско и градско самоуправление, привлича изявени и авторитетни българи в управленската система. Извършил изследвания и подготвил карта на населените с българи земи, но Великобритания и нейните западни съюзници изобщо не са взели под внимание тези руски претенции по време на Берлинския конгрес.
Княз Черкаски умира в Сан Стефано по време на подписването на договора. Неговите записки обаче сетне са взети под внимание при изработването и приемането на Търновската Конституция на християните на Балканския полуостров са били наричани от турците „рум“ или народ, което обикновено

се превежда като „гръцки“ народ

Именно поради това, в Берлин обособили земите южно от Стара планина като Източна Румелия. А западната „Румелия“ или по-точно населената най-вече с българи територия на Македония, връщат на Османската империя, която обещава в замяна да предостави на благодетелите си остров Кипър.
В почти всеки брой на „Илюстратед Лондон Нюз“, а и на всички останали английски вестници по това време се коментира този султански подарък – Остров Кипър срещу Македония. Хвали се правителството, хвалят управляващите за това тяхно постижение. А когато всичко вече е извършено, то с подобаващи тържества в главния град на острова Никозия, тържествено се издига знамето на Великобритания! Нито един английски вестник не пропуска да илюстрира на първата си страница това. Ето така Кипър става английска колония, нека се знае!

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ