18 Февруари 2020вторник10:10 ч.

Кой се опитва да ни разделя?

Писна ми политолози, социолози, актьори, певци, певачки, балерини, музиканти, сложени под общия знаменател "експерти", да се изказват за протестите

/ брой: 172

автор:Мария Нинова

visibility 1553

Българите винаги сме били известни, че сме готови на всичко да прецакаме човека до нас. Известната приказка, че "не е важно аз да съм добре, важно е на Вуте да му е зле", ни описва точно. Но най-лошото е, когато някой се опитва да ни промива мозъка и по този начин да ни настройва едни срещу други.
Та, бях на февруарските протести. От София съм. Квартал "Люлин". Тук е мястото да припомня, че това е най-големият квартал в столицата ни. Коментирах събитията от февруари, поведението на бившите управляващи, защото съм гласуващ човек и участвах в протестите.
Към протестите, които продължават повече от месец, имам отношение, но не се изказвам, защото не присъствам там, не споделям мнението на хората, което не означава, че не го уважавам и не искам да настройвам никого срещу себе си. Тези хора не ги деля от себе си, не ги деля на млади, красиви, богати. Просто защото всички сме човеци, израснали в една държава.
Но когато те започнат да се делят от мен се чувствам предадена и малко наивна, че аз вярвам в тях, но те отричат моите разбирания и пристрастия.
Писна ми политолози, социолози, актьори, певци, певачки, балерини, музиканти, сложени под общия знаменател "експерти", да делят протестите. Да, те са два протеста, исканията може да са различни, но съществата, ходещи по тях, са просто човеци. Еднакви са хората от февруари и сега. И в двата случая всички имат по два крака, две ръце, две очи, две уши и една уста.
Повече от месец каквото и да чета, винаги в него откривам сравнение и разделение. Направих си извода, че дори да съм млада, красива, завършваща висшето си образование и работеща, спадам към групата от февруари на бедните, незнаещите, неможещите и тези, които нямат право на глас.
Наистина бях решила да мълча, но изчетох един анализ на антрополога Васил Гарнизов, което преля чашата. Като цяло нещата, които видях, ми харесаха, всеки има право на мнение. Но да даваш оценка на хората според това от кой квартал са, никак не ми се нрави.
Ето следните изречения, които леко ме изкараха от кожата ми: "През февруари обаче се случи друго - в центъра на София се появи много силно софийският проблемен квартал. Всичко отвъд границите на голяма София - отвъд жп линията - "Христо Ботев", "Сухата река", "Хаджи Димитър", "Люлин". Това са квартали, които винаги по някакъв начин са били непредставени в градския политически живот и в градското политическо пространство. По-работнически, по-бедни, с по-малко шансове, с по-малко хора, с по-малко висшисти. Т.е. хора, за които реалната мобилност - промяната, израстването в границите на собствения им живот, като че ли не изглеждаше много вероятна".
Споменах, че съм от "Люлин"?
Споменах, че това е най-големият квартал в София?
Това означава, че съм проблемна ли?
Айде сега си представете какво ми е, като прочета подобно нещо за себе си. Питам защо моите шансове за реализация в България да са по-малки? Да не би да съм половин човек заради това, че съм отраснала в краен квартал? Питам, защо "Люлин" да е с по-малко висшисти примерно от "Лозенец", преброихте ли ги? Искам доказателства! И отново питам как може да кажете, че ние сме по-малко хора?
Питам си, но отговори не искам, аз ги знам за себе си. Нищо лично, г-н Гарнизов.
Само да припомня, че ако тези квартали са били на протестите през зимата, никой не трябва да подценява силата им, защото те свалиха бившите управляващи от власт. Припомням, че многобройни протести имаше в цялата страна и може би това беше и причината правитеството да подаде оставка, защото всички бяхме заедно. Промяната при нас "в границите на собствения ни живот" винаги е изглеждала много вероятна и мисля, че го доказахме.
Промяната в една система, идва тогава, когато ние се променим и осъзнаем, че трябва да бъдем заедно и да не допускаме да ни разделят на богат-беден, красив-грозен, образован-необразован, гражданин-селянин. Трябва да проумеем, че всички заслужаваме еднакви неща от държавата, но трябва и да помагаме на тези, които са по-зле от нас. Ние не можем да се разграничаваме от корените и местата, в които сме израснали, напротив, ние трябва да сме горди.
А всички заедно трябва да бъдем и горди българи!

Нинова: Агонията „Борисов“ ще свърши

автор:Дума

visibility 0

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 27

КНСБ настоя за по-справедливо разпределение на ресурсите

автор:Дума

visibility 168

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 129

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 321

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 278

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 453

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ