06 Юни 2023вторник14:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Кой ще е следващият "строител на мостове"*?

Под сянката на скандалите и интригите, които тресат Ватикана, утре кардиналите избират най-достойния да се справи с проблемите на католическата църква

/ брой: 58

автор:Кристиела Симеонова

visibility 977

В петък и последният кардинал пристигна в Рим, за да се присъедини към конгрегацията - събрание с цел подготовка за избирането на 266-ия папа. Към края на деня стана ясна и датата за конклава. На 12 март кардиналите избиратели ще определят следващия върховен понтифекс. В продължение на малко повече от седмица на заседания при закрити врати кардиналите направиха равносметка на основните проблеми, пред които е изправена църквата, очертаха стратегия на католическата църква за следващите десетилетия и се помъчиха да определят най-важните качества, които трябва да притежава следващият папа, за да може да се справи с предизвикателствата пред църквата, а те, както е известно, не са никак малко. По време на конгрегациите кардиналите определиха своите кандидатури и се формираха групи около всеки кандидат.
Определянето на дата за конклава също беше съпроводено от спорове. Някои кардинали от различни страни поискаха повече време, за да се срещнат с потенциалните кандидати за папския престол и да научат повече за състоянието на църквата, преди да се проведе гласуването. А от Курията - административният апарат, който управлява централата на Римокатолическата църква, от самото начало искаха изборът да стане възможно най-бързо. "Колкото повече време имат кардиналите да се подготвят, толкова повече намалява влиянието на могъщите членове на Курията", коментира теологът Рийз.

Претендентите

Повечето мнения относно характеристиките на следващия понтифекс са, че той трябва да е млад (според критериите на Ватикана това означава около 60-те), и комуникативен. Наследникът на Бенедикт XVI трябва да е много добре запознат с новите комуникационни технологии, за да може да достигне всяка точка по света. Папа Бенедикт XVI имаше акаунт в Twitter на осем езика. Католическата църква също използва няколко социални медийни платформи, включително текстови съобщения в YouTube, за да общува с младите хора. Но всички са единодушни, че наследникът на Бенедикт XVI не трябва да е опетнен от скандали, предвид разтресения от интриги и раздори Ватикан.
Макар да не е известен явен фаворит за глава на Римокатолическата църква, лагерите са ясни. От една страна е американската група кардинали - най-многобройна след италианската и с най-голяма тежест във финансирането на Ватикана. Италианската група е ориентирана към кандидат от Латинска Америка. Непредвидима е полската група, тъй като кардиналите в нея били обидени на Бенедикт XVI, защото блокирал предсрочното обявяване на предшественика си Йоан Павел II за светец. От Италия кардиналите, които имат право да гласуват при избора на нов папа, са 28. От останалата част на Европа - 32, от Северна Америка - 14, от Латинска Америка - 19, от Африка - 11, от Азия - 10, Океания - 1.
Още от деня, когато папа Бенедикт XVI обяви, че се оттегля от поста си, валят предположения кои са фаворитите да поемат кормилото на Църквата. Според експерти на Ватикана, изказали мнението си във вестниците "Република" и "Стампа", водещите претенденти за папския престол са италианецът Анджело Скола и бразилецът Одило Педро Шерер. 71-годишният архиепископ на Милано Скола се ползва с подкрепата на американските и германските кардинали и е смятан за кандидат на реформистите. Той поддържа само ограничени контакти с разтърсваната от скандали Курия. Шерер - 63-годишният архиепископ на Сао Пауло, е водещият кандидат на консерваторите.
Преди дни Асошиейтед прес определи кардинал Марк Уеле като човекът с най-големи шансове да стане 266-ия глава на Римокатолическата църква. Според агенцията високата му длъжност на префект на Конгрегацията по въпросите на епископите (този, които я заема, проучва номинациите за епископи от целия свят), консервативният му уклон, прекараните години в Латинска Америка, където живее най-многолюдното католическо население в света, и работата в Рим като председател на важна комисия за Латинска Америка, което му осигурява влияние върху по-голямата част на Западното полукълбо, го правят фаворит да заеме папския престол. Още през 2003 г., когато папа Йоан Павел II направи Уеле кардинал, тръгнаха слуховете, че може един ден да заеме Светия престол. Името му се появи след смъртта на полския папа през 2005 г., но тогава нямаше големи шансове заради младата си възраст.
Но и фаворитът си има недостатъци. Доста лоша слава има Уеле в родния си Квебек заради консерватизма си. Витаещите около него слухове, че може да стане папа, се посрещат противоречиво в провинцията с все по-силни светски нагласи. Има опасения, че ако още един консервативен интелектуалец, известен с непроницаемите си речи, бъде избран за папа, ще бъдат нанесени още по-големи щети на Църквата, която се опитва да намали щетите от загубата на последователи в Европа и Северна Америка заради растящия секуларизъм и скандалите със сексуален тормоз.
Архиепископът на Виена кардинал Кристоф Шьонборн също се нарежда сред фаворитите. Той е реформатор и някогашен ученик на досегашния папа - добро съчетание, но протестите в неговата епархия не правят добро впечатление. Кардиналите северноамериканци пък - енергични и модерни клирици като Шон О'Малей, борец срещу педофилията в Бостън, архиепископът на Ню Йорк Тимъти Долан, безукорен духовник и любимец на медиите, може да осъществят така необходимите реформи в Курията. Според анализаторите по-вероятно е да бъде избран духовник от Запада, отколкото талантлив, но не особено познат кандидат от Юга.

Предизвикателствата

Изборът на новия глава на Светия престол не е никак лесен за кардиналите, тъй като следващият папа трябва бъде достоен да се справи с множеството проблеми на Римокатолическата църква. Появиха се и твърдения, че папа Бенедикт XVI е решил да се оттегли от поста си именно заради скандалите и интригите във Ватикана. Според някои източници чуждестранните кардинали, които ще изберат следващия папа, може би ще са склонни да предпочетат някого, който не е свързан с доминираната от италианци централна администрация. Освен сексуалните посегателства на свещеници по целия свят, съществуват и вътрешни скандали - изтичането на лични документи на Бенедикт XVI, медийните информации за неуместно сексуално поведение във Ватикана, подслушване, бюрократичен хаос и грешки от страна на Курията.
При избора на нов понтифекс кардиналите определено ще вземат предвид именно необходимостта от прочистване на Курията, която е жизнено важна за успеха или провала на всеки папа, като апелират за повече прозрачност в администрирането й. През седмиците след неочакваното и шокиращо решение на Бенедикт XVI да подаде оставка италианските вестници публикуваха много статии за таен доклад, подготвен за папата от трима кардинали, които разследвали т.нар. скандал "Ватилийкс" миналата година. Икономът на папата Паоло Габриеле беше признат за виновен, че е откраднал лични папски документи и ги е издал на медиите. Той беше осъден на затвор и по-късно помилван от папата. Документите съдържаха твърдения за корупция във Ватикана и за вътрешни борби за управлението на неговата банка, която през последните десетилетия бе в центъра на поредици от скандали. По неофициална информация, тайният доклад засягал и хомосексуална активност на някои ватикански монсеньори, която излагала и Светия престол, и самите тях на риск от изнудване. Но докладът с разследването ще бъде оповестен само на приемника на Бенедикт XVI.
Освен редицата скандали, Курията бе обвинявана, че не е предпазила папата от някои лоши решения, не е предвидила негативната реакция на някои негови изказвания. През 2006 г. Курията не успя да предвиди последиците от речта на папата, в която той цитира византийски император, приравняващ исляма с насилието. Тази реч доведе до бурни протести сред мюсюлманите по целия свят. През 2009 г. Курията не си свърши предварителната работа, преди папата да позволи отлъченият епископ традиционалист Ричард Уилямсън да бъде приет отново в лоното на църквата. Той беше известен отрицател на Холокоста и епизодът силно навреди на връзките с евреите по целия свят.

Процедурата

В началото на миналата седмица кардиналите от цял свят започнаха да прииждат във Ватикана. Изолирани изцяло от външния свят, без право на ползване на телефон или радио - мерки, които целят да възпрепятстват изтичането на информация от провежданите при закрити врата предварителни заседания, кардиналите са настанени в модерна резиденция, близо до базиликата "Свети Петър".
Сутринта на 12 март кардиналите ще участват в тържествена меса за избора на нов папа в базиликата "Свети Петър", а следобед ще започнат конклава (на латински: conclave - затворена стая; от латински cum clave - под ключ) в Сикстинската капела, която още в сряда миналата седмица беше затворена за посетители. Общо 115 кардинали, които не са достигнали 80-годишна възраст, имат право на глас. Те всъщност са 117, но двама от тях няма да участват в конклава. Отсъстващите са индонезийският кардинал Джулиъс Риялди Дармаатмаджа - по здравословни причини - и британският кардинал Кийт О'Брайън, който е подведен под отговорност за неуместно "сексуално поведение". За избирането на нов папа е необходимо мнозинство не по-малко от 2/3 от гласовете на участващите в конклава кардинали избиратели.
При изключително строга атмосфера протича изборът на новия папа. Началото на конклава се известява с влизането в Сикстинската капела и възгласа "Extra omnes" ("Всички вън") и в залата остават само кардиналите, които имат право на глас. Вратите се затварят и едва след избирането на новия папа помещението се отваря. Ако бял дим се извие от комин над Сикстинската капела, значи е избран новият папа. Димът се образува чрез изгарянето на бюлетините за гласуване с добавка на специални вещества. Ако димът обаче е черен, това означава, че гласуването е неуспешно и папа не е избран.
Без съмнение изборът на кардиналите няма да е никак лесен, ако искат следващият папа да се справи с проблемите на Римокатолическата църква - да върви в крак с времето или да продължи да пази процесите си в тайна.

Сикстинската капела, където от XV в. се провеждат папските конклави. Като част от подготовката за предстоящите избори прозорците й бяха замъглени, за да не се вижда какво се случва вътре
снимка thumbs2.modthesims.info


Според широко разпространените мнения шокиращото решение на папа Бенедикт XVI да се оттегли от поста си се дължи именно на скандалите и интригите, които тресат Римокатолическата църква

Българското присъствие


От 50-те години на миналия век 88-годишният български монах Владимир Пенев е човекът, който близо шест десетилетия изготвя копието от герба на новоизбрания папа, който по каноните на Църквата трябва да бъде поставен на фасадата на папската базилика. При овакантяване на престола поради кончина или оттегляне на папата от фасадите на папските базилики се сваля гербът на понтифекса. Новоизбраният папа приема свой герб, който е многопластово съчетание от хералдически и църковни символи. За първи път отец Пенев изпълнява тази длъжност през 1958 г., след въздигането на Блажения Йоан XXIII, известен като "българския папа", защото е бил апостолически пратеник на Ватикана в България от 1925 г. до 1935 г. Досега българският монах е изработил четири папски герба и сега очаква избора на нов папа, за да приготви петия.


Осинови си кардинал!
През изминалата седмица към молитвена защита за членовете на Колегията на кардиналите призовава сайтът adoptacardinal.org. Участниците се задължават да се молят за един от кардиналите, които ще вземат участие в конклава. Стотици хиляди души се включиха в акцията в интернет. "Вие имате възможност да вземете активно участие в конклава, като подкрепите определен кардинал със застъпническа молитва в близките седмици и по време на конклава", се казва в страницата www.adoptacardinal.org, дело на организацията Jugend 2000. Как можете да участвате? Просто влезте в сайта, въведете името и електронната си поща, след това отправете молитва към Светия Дух за избор на конкретен кардинал и натиснете потвърдителния бутон. След секунда на екрана се изписва името на кардинала, за който поемате ангажимент да се молите.

*Понтифекс буквално означава "строител на мостове". От 376 г. до днес титлата Велик Понтифекс, която е заимствана от титлата на най-висшия свещенослужител на Римската империя, се носи от папата

Вносът от Украйна не секва

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 105

До 46% скок на водата в Перник и Софийска област

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 105

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 105

Дефицит от 3% невъзможен

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 105

Пълна абдикация

автор:Мая Йовановска

visibility 469

/ брой: 105

Лео Меси и парите

автор:Марин Милашки

visibility 456

/ брой: 105

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 105

Посланици на мрака

автор:Александър Урумов

visibility 493

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ