25 Юли 2021неделя08:25 ч.

Кой ще ни е виновен

/ брой: 159

автор:Мая Йовановска

visibility 1851

Миналата седмица пътната агенция съобщи, че замразява проектите по две програми, финансирани със заеми от финансови институции. По програмата на ЕИБ се спират ремонти на 1132 км пътища за около 650 млн. лв., а по тази на Световната банка - на 390 км за 226,4 млн. лв. Няма да се проведат търгове за ремонт на отсечки за 301 км, които щяха да се финансират също по "Транзитни пътища 5". Причината е, че държавата не разполагала с около 380 млн. лв. за национално съфинансиране, което щяло да се намери едва през април следващата година.
Преди ден в отворено писмо на Българската браншова камара "Пътища" бе обявено, че пътните фирми, на които държавата бави парите от близо година, са готови да продължат работа по проектите със замразено банково финансиране за своя сметка. Те обаче искат гаранции от страна на държавата, че ще се разплати с тях през април 2011 г. Това писмо е адресирано до премиера и министрите на финансите и регионалното развитие. След като държавата не само се опита, но и дори успя да извие ръцете на част от фирмите, като им изплати дължимото, но с 10% отстъпка, сега същите тези фирми, които кризата притисна до стената, са готови пак да работят без пари, но искат обещание, че някога ще си ги получат. Очевидно бизнесът разбира, че е по-добре колелото да се върти - трудно, с натрупване на задължения и със закъснели плащания, отколкото икономиката напълно да замръзне. Но дали това разбират управляващите, чиято основна грижа е да им излязат цифрите в бюджета.
Каква е причината държавата да си прави криви сметки? Не само защото не връща парите, които дължи, и така задълбочава междуфирмената задлъжнялост и кризата изобщо, а и защото в условията на криза не изпълнява една от набелязаните антикризисни мерки - ускорено усвояване на еврофондовете.
В началото на т.г. министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че само за януари страната ни ще усвои от еврофондовете 20 пъти повече, отколкото са били усвоени през януари 2009-а. Парадоксалното е, че това съобщение дойде часове, след като Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция "Регионална политика" в ЕК, обяви, че България е най-изостанала от всички страни членки на ЕС по отношение усвояването на еврофондовете. Вече сме в средата на програмния период 2007-2013 г., а при големите инфраструктурни проекти има забавяне. Общините също изреваха, че след орязването на субсидиите им няма да имат ресурс за съфинансиране и така ще останат извън играта.
В ЕС има строго правило - средства се отпускат за ограничен период от време. Ако парите не се усвоят, съюзът си ги прибира. А и за следващия период - 2014-2020 г., решението кой колко ще получи ще зависи и от сегашната усвояемост. Преди дни министърът по еврофондовете Томислав Дончев прогнозира пред камерите на популярно телевизионно предаване, че през т.г. страната ни ще усвои около 1 млрд. евро. След като последните години стана ясно, че реалното усвояване не е лесна работа, ако управляващите имат глупостта и да не предвиждат напълно необходимите средства за съфинансиране, никой няма да ни е виновен, ако парите въобще не стигат до България. Същото важи и за парите по програмите на международните финансови институции. А като капак няма да имаме реализирани проекти, от което губим всички.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ