20 Януари 2021сряда03:40 ч.

Няколко думи

Кой ще плаща?

/ брой: 232

автор:Евгени Гаврилов

visibility 451

От началото на следващата година Българската народна банка започва да събира такса от банките и платежните институции, които контролира, за да финансира надзорната си дейност. Обяснението е, че Централната банка има нужда от допълнителни пари заради увеличилата се работа покрай Банковия съюз. Става дума за около 15 милиона лева годишно. Размерът на таксата ще зависи от пазарния дял на съответната банка и нейния рисков профил.

Досега БНБ финансираше дейността си изцяло от паричния си доход, идващ основно от управлението на международните валутни резерви на страната (25 милиарда евро към края на 2019 г.). Те обаче не носят особена доходност в последните години заради отрицателните лихви в световен мащаб. От инвестициите в ценни книжа БНБ е на червено 64 милиона евро. Въпреки всичко тя разполага със солиден бюджет - 118 милиона лева. Голяма част от него се харчат за поддържането на паричното обращение, но по равнище на заплащането на персонала Централната банка е една от най-добре платените държавни институции.

На фона на милиардните печалби на банковата ни система новите 15 милиона лева, които трябва да се приберат от нея, изглеждат като капка в морето.

Ясна е и схемата, по която те ще бъдат прибрани. Най-вероятно размерът на такса "надзор" ще зависи от оборота и рисковия профил на съответната банка.

Всяка търговска банка ще се издължава на БНБ, а после ще си връща платеното от своите клиенти, най-вероятно чрез поредното увеличаване на таксите за банкови услуги. Така че въпросът кой ще плаща става излишен. 

Още в края на миналата година банковата статистика отчете, че таксите, събирани за обслужване на гише, са се увеличили с над 40 на сто. Най-голям ръст тогава имаше в средните такси за теглене на пари. Ако сумата е до 1000 лева, на гише цената на услугата стигна 2,26 лева вместо 1,37 лева, колкото бе през лятото на 2019 г. Това показва, че поскъпването е с 65 процента.

За откриване на разплащателна сметка и дебитна карта към нея поскъпването бе близо 6 пъти. Тогава за оправдание послужи евродиректива, принудила банките да намалят драстично таксите, които събират за транзакции в евро за и от страни в Евросъюза. И в началото на тази година обаче таксите за банкови услуги не спряха да вървят нагоре. После дойде пандемията и очакването за поне малко затишие. Но не би.

До банките опират много хора, особено при наложеното превеждане на парите на работещите по банков път. Така че - внасяш, теглиш, превеждаш кръвните си левчета, ще плащаш нови такси. С това ще изненадат обеднелия народ по време на пандемичната криза.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ