18 Юни 2021петък21:50 ч.

Кой всъщност клати системата

/ брой: 144

автор:Наталия Гергова

visibility 1694

След като едно радио раздуха скандала с КТБ, като изчете анонимно писмо от неизвестен служител на БНБ и след като някои политици направиха непремерени изказвания за банковата ни система, Комисията за финансов надзор предупреди, че такива действия попадат под ударите на закона и за тях може да има санкции.
Да, чл.6 (3) на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти гласи, че манипулиране на пазара на финансови инструменти е "разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез интернет, или по какъвто и да е друг начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини, когато лицето, което разпространява информацията, знае или е длъжно да знае, че информацията е невярна или подвеждаща."
17 юни, Бойко Борисов пред Нова ТВ: "Изнервен съм не от въпроси, а че в държавата парите изчезнаха, че има опасност да се разклати банковата система."
24 юни, депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов, цитиран от БТА: "Банковата система на страната е в непосредствена опасност, това е следствие от поставянето под надзор от БНБ на КТБ... Кризата в КТБ поставя в опасност държавата от финансова криза с размерите на тези от 1996-1997 г."
25 юни, Бойко Борисов пред журналисти в парламента: "Държавата катастрофира и ми се изправя косата за всяка седмица какво още могат да направят. Този един месец агония може да се спести на държавата, иначе могат да съборят още някоя банка и да стане непоправима катастрофа, макар че тя и сега е непоправима. Без Международния валутен фонд не считам, че вече може да се оправи, тъй като катастрофата е тотална навсякъде... Управляващите да излязат, да обявят банкрута на държавата и да докарат МВФ. Нещо, от което съм се пазил като от дявол, защото дойде ли Фондът, това означава - държавата не е държава. Тези хора го причиниха." 
Но. Държавата не е катастрофирала изобщо, Международният валутен фонд е в България от 1997 г., а говоренето за финансова криза и още фалирали банки е манипулативно по смисъла на чл.6 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Май е крайно време Комисията за финансов надзор не само да предупреждава. И като се нарушава закон, къде са отговорните за него институции?

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ