11 Август 2020вторник21:53 ч.

Акценти

Краевед и то какъв!

Да си спомним за Михо Червенков

/ брой: 106

автор:Кирил Момчилов

visibility 524

В престижното българско издателство "Захарий Стоянов" през последните десет години излязоха от печат в поредицата "Отечество любезно" три книги за град Костенец от Михо Червенков - своеобразна история за Костенско-Долнобанската котловина. Първата книга е озаглавена "Град Костенец и котловината от древността до 1878 година", втората - "Град Костенец и котловината 1878 - 9.IХ.1944 година", и третата - "Град Костенец и котловината след 9.IХ.1944 година". Заглавията ни подсказват историческото време, за което пише авторът, а обемът на тритомника - 1150 страници, впечатлява.

Предполагам, читателите си мислят, че Михо Червенков е роден в Костенец или в някое от селата на котловината, щом бе удостоен и със званието "Почетен гражданин на община Костенец". Носител бе на орден "Кирил и Методий" - II и I степен.

Краеведът е мой земляк, роден на 28 февруари 1929 г. в странджанското село Момина църква, Средецко. Съдбата го срещнала с Анка Пашалийска, оженил се за нея и заживял в Костенец. Нали знаете приказката: "Откъдето е жената, оттам съм и аз!" Само че през годините и десетилетията той не забрави родния край - през 2013 г. издаде "СПОМЕНИ за моето родно село Момина църква" - своеобразна етнография на странджанци. Авторът не пише селищна история, разказва сладкодумно онова, което се е запаметило трайно в съзнанието му от детските и младежките години. В разказите за Великден и Кукеровден, за седенките, попрелките и миджиите непредубеденият читател ще открие съществени черти от народопсихологията на крайграничното население. След непосилен труд на полето млади и стари, мъже и жени са обичали и да се веселят, да празнуват и да посрещат гости. А каква "индустрия" и какви изкусни майстори-занаятчии е имало в селото му!

Михо Червенков е завършил средно образование в околийското градче Средец, бил е курсант в Народното военно артилерийско училище "Георги Димитров", служил е като офицер във Враца и Оряхово... Докато се установи трайно в Костенец. През 1960-1964 г. редактира многотиражката "Костенска трибуна", след това десетилетия бе главен счетоводител и директор на БНБ в града. Бил е нещатен кореспондент на окръжния вестник "Софийска правда" и на партийния всекидневник "Работническо дело" (1958-1989). Да казвам ли на четящите вестник ДУМА, че той бе един от сериозните му автори. За 90-годишнината му в Издателския комплекс на УНСС бе отпечатана с любезното съдействие на кмета на община Костенец  Радостин Радев и на проф. Стоян Стоянов последната книга на Михо Червенков - "Неподвластни на времето - личности, събития, традиции". Историографските и публицистичните му текстове бяха публикувани най-напред на страниците на ДУМА - те съдържат важна информация - ценни исторически факти, написани са на жив и колоритен език. С поета Христо Черняев го препоръчахме, макар и на стари години, за член на Съюза на българските журналисти!

Мир на праха му!

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ