28 Октомври 2020сряда11:44 ч.

Кралица и премиер за връщане на християнския морал

Църквата в Англия коментира смело политически и социални събития

/ брой: 60

автор:Галя Кларк

visibility 1542

Много често в британската преса се появяват статии от висши сановници по различни, съвсем не религиозни теми. Църковните деятели коментират политически и социални въпроси под претекст, че те засягат християнския морал. Под прицела на перото им са непопулярни решения на правителството, противоречия около движението "Окупирай" и пр. Намесата на епископи в делата на държавата е оправдана от

загрижеността им за морала на нацията

Тук усилията им са в синхрон с опитите на премиера Дейвид Камерън да се грижи за същия този морал, който бил отслабен. Има епископи в Камарата на лордовете, които без притеснение изказват противоречиви мнения по важни наболели теми. Някои от тях защитават горещо консерваторите и либералдемократите в кабинета, други са на страната на лейбъристите като опозиция.
Последното разделение на църковниците бе по повод обявеното наскоро намерение от правителството през 2013 г. да бъде ограничен таванът за социални помощи до 26 000 паунда годишно. С това кабинетът иска да катализира търсенето на работа сред трайно безработни, които си живеят от социални помощи доста по-добре от някои работещи. В Камарата на лордовете обаче пет епископи начело с епископа на Лийдс Джон Пакър настояха отделно от този таван да се дават детските добавки. Към мнението им се присъединиха лейбъристите. Правителството обаче е против, тъй като, ако детските останат, масово семейства имат много деца и така помощите им ще минат 50 000 лири годишно. В същото време работещи получават не повече от 14 000 паунда годишно. Бившият архиепископ на Кентърбъри лорд Кери атакува мнението на петимата епископи. Той поддържа правителствената позиция, че, ако се ограничат социалните помощи до определена рамка, хората ще се стимулират да търсят работа. Освен това ще се намали бюджетният дефицит. Сега най-ниско платената работа се върши главно от източноевропейци. Те даже успяват и да спестяват и да изпращат в родините си.

Местните безработни получават повече помощи

отколкото са приходите от най-нископлатената работа и затова е логично, че нямат интерес да работят. В своя статия в "Дейли мейл" лорд Кери пише, че скалата на британския дефицит е най-големият морален скандал за страната. Дефицитът е 1 трилион паунда и според него това е по-неморално от даването на социални помощи над определен лимит. Затова и петимата епископи не можело да твърдят, че са на страната на морала в полза на децата. Според него, ако дългът е под контрол и бъде намаляван, именно това ще осигури бъдеще за децата и внуците, а не конкретните детски добавки над лимита.
Преди този спор за социалните помощи църквата силно напомняше за себе си около Коледа и Нова година. Ръка за ръка с религиозните деятели, кралската институция и политиците също обърнаха специално внимание на християнските ценности. Всяка година на 25 декември кралицата се обръща към нацията. И докато по-миналата Коледа тя говори за важната роля на спорта за хармоничното развитие на обществото, тази година в обръщението си кралица Елизабет напомни за християнския морал, за раждането на бебето Исус,

за ролята на семейството и взаимопомощта

Тъй като в британското общество съжителстват различни религии, църковниците чувстват опасността от размиване на християнството. И за да има равноправие на религиозните групи, някои общественици прекаляват и не казват "Честита Коледа!", а "Весели празници!", като така силно пренебрегват християнската същност на Коледата. Освен всичко друго, социалният модел на семейството е силно променен в неговия класически смисъл. Има много съжителстващи без брак партньорски двойки, както и самотни майки с деца от различни бащи. Всичко това притеснява политици и църковници и те се стремят да възстановят или поне да приканят за следване на християнския морал.
Голямо предизвикателство за английската църква беше движението "Окупирай". Протестиращите "окупираха" пространството пред катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. Тази "окупация" предизвика оставката на важен църковник. Църковните власти бяха доста благосклонни към протестиращите, но пострадаха от палатковия лагер. Катедралата бе затворена за посетители. От друга страна,

църквата чувства близост с идеите на протестиращите

които са срещу алчността на банкерите и "търговците в храма" и говорят, че Исус е един от тях.
Кентърбърийският архиепископ д-р Ройан Уилиамс често заема позиция по различни обществени въпроси. Като интелектуалец и автор на задълбочени статии той не си поплюва и често критикува политическия живот в страната. В същото време обаче не си затваря очите пред несправедливостите по света, особено когато страдат християни. Така Ройан Уилиамс отслужи специална служба в коптска църква в британския град Стивънидж, посветена на годишнина от бомбардирането на коптска православна църква в Александрия в Египет. Тогава точно в първия ден на новата 2011 г. загинаха 23 християни и имаше много ранени. В традиционното си новогодишно обръщение за 2012 г. д-р Уилиамс пък призова църквата да обърне внимание на младежите, да ги подкрепя активно, защото те са важна част от "здравото общество". Това обръщение целеше да обърне погледа на обществото и църквата към младите, защото точно младежи бяха в основата на масовите грабежи в Лондон и други големи градове през август 2011 г. Според д-р Уилиамс малцинството от младежите е организирало тези криминални прояви, а мнозинството не одобрява подобно поведение.
Още преди Коледа, на 16 декември, Дейвид Камерън говори за връщане към класическия християнски морал и направи

връзка между Библията и парламентарната демокрация

Словото му срещна редица критики. Опонентите му припомняха, че в миналото църквата е била против редица демократични процеси като разширяване правото на гласуване, против свободата на вероизповеданията, против освобождаване на държавните училища от религията. Много от критиците му го разбраха погрешно - в изказването си Камерън не призоваваше към завръщане на религиозността в гражданския живот, а за връщане на морала. Той не говори за засилване ролята на религията в държавата, а само за връщане към ценностите на християнската етика, особено във връзка с криминалните масови палежи в Лондон през лятото на 2011 г.
Камерън припомни, че Великобритания е християнска страна и се определи като християнин, който стои зад принципите и ценностите на вярата си. За да не го обвиняват, че е срещу другите религии, британският премиер заяви, че хората не трябва да се страхуват да се самоопределят като християни, а в същото време не е нещо погрешно, ако има хора от други религии в страната. Изглежда тези твърдения са породени от факта, че по време на последните преброявания на населението, мнозина кореняци англичани не се вписаха като християни, а в същото време натурализирани англичани с произход от други държави не крият, че са мюсюлмани. Камерън заяви, че уважава хората без религия. В това ключово изявление премиерът подчерта, че английският език и култура дължат много на езика на Библията. В голяма степен опитите на "Даунинг стрийт" 10 за припомняне на ценностите на християнската етика произтичат от проблемите на

етнически смесеното общество

и от неравностойността на социалните прослойки. В Британия живеят хора от различни раси, държави и религии. Дори второ, трето поколение англичани от чуждестранен произход се придържат към изискванията на техните религиозни общности. Обществото е смес между невярващи, но с християнски произход, християни, мюсюлмани, сикхи и всякакви други религии. Има много англичани с християнски корени, които не са особено религиозни, но не са и откровени атеисти. Затова при последното преброяване на населението имаше призиви хората да не се вписват като атеисти, а да посочват християнските си корени, за да се противопостяват на масираното мюсюлманско присъствие. Атеисти и представители на други религиозни деноминации веднага атакуваха Камерън, защото те не смятат, че моралът им е лош. Някои публицисти призоваха да се следва общочовешки, хуманен морал. Така и вълкът сит, и агнето цяло. Не сме християнска страна, казват те, а страна на най-различни религии. Традиционалистите обаче се плашат от подобни размисли.
За влошения морал на британското общество политиците се тревожат отдавна. Още през 2010 и началото на 2011 г. те призоваваха към някакви опорни точки в етиката, тъй като семейството не е това, което беше, много хора живеят с партньори, сменят ги често, от това страдат децата. Управляващите се надяваха

кралската сватба на принц Уилиям и Кейт Мидълтън


през април миналата година да засили морала. Вероятно сватбеният ритуал и празненствата изиграха благотворна роля, но в минимална степен. Палежите и масовите кражби през август миналата година, когато престъпността особено сред младите хора взе масови форми, предизвикаха управляващите. Камерън "мечтае" за "Голямо общество" с нов морал, интересува се как да измери "щастието" на нацията. Призивите на консерваторите и на църквата в посока повишаване на морала, поне засега, не дават видими и сериозни резултати.

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 290

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 326

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 423

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 273

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ