20 Септември 2019петък07:36 ч.

Таланти и поклонници

Кралят на приказките и днес омагьосва света

Ханс Кристиан Андерсен е най-любимият, най-известният, най-трогателният разказвач, неговият финес и вълшебство са все по-необходими в нашето жестоко време

/ брой: 76

автор:Донка Димитрова

visibility 2665

Андерсен не смеел и да мечтае за подобен успех - той бил комплексиран, беззащитен, раним меланхолик. Роден е в беден квартал в град Одензе. Баща му бил обущар, а майка му - перачка. Семейството живеело в малка стаичка, която служела и за спалня, и за кухня, и за работилница, и за детска. Любимото занимание на бъдещия писател било да чете и да играе с дървените играчки, направени от баща му. С връстниците си не се разбирал, те му се подигравали и издевателствали над него.
След смъртта на баща му станало още по-лошо. Майка му работела по цял ден, а вечер пиела. Започнали да му подмятат, че е син на алкохоличка, и му предричали същото бъдеще. Андерсен съвсем се затворил в себе си. Разговарял само с дървените си играчки. Мечтаел един ден да стане актьор. Или певец. Или в най-лошия случай - писател. Тогава никой няма да му се подиграва и той ще се измъкне от ужасяващата нищета. Едва навършил 14 години Андерсен тръгнал да покорява Копенхаген, където се надявал да осъществи мечтите си.
 
Вещици, принцеси и...

Копенхаген сякаш погълнал Андерсен. Всеки дом, улица, площад са свързани с творчеството му. Самият град е като декор към приказките: малки уютни къщички с комини, които се чистят от истински коминочистачи, малки криви улички, на които сякаш ви причаква зла вещица или красива принцеса. Например Новият кралски площад, който той неведнъж описва. А помните ли приказката "Огнивото" и кучето с очи като Кръглата кула? Тази кула наистина съществува. Тя е построена като  обсерватория от Кристиан IV.
Историите, разказани от Андерсен, са като пътеводител на града. Затова, преди да поемете към Копенхаген, ги препрочетете!
Да се върнем в Кралския театър. За Андерсен той означавал много и когато пристигнал от Одензе, дошъл първо тук. Надявал се да стане танцьор, даже носел препоръчителни писма, но в театъра се отнесли доста критично към неговите способности. След това все пак стъпил на сцената, само че в комедийни роли. Публиката го приела добре, но на Андерсен не му харесало, че му се смеят - не искал отново да става мишена за подигравки, както в детството. Кариерата му на певец също не се получила.
Недалеч от Кралския театър има още едно място, свързано с името на писателя - това е домът, където е живял (сега Музей на Андерсен). Силно казано дом, малка мансарда. Вероятно в нея са се чувствали уютно единствено приказните персонажи на Андерсен.
Писателят е живял и на канала Нюхавн, едно от най-колоритните места в града. Зданията, притиснати едно в друго, са оцветени в ярки цветове: червен, син, жълт, зелен. Тази дъга се отразява във водата, прелива в нови оттенъци и гони тъгата. Истинско удоволствие е да се разходите тук. А след това може да хвърлите "котва" в едно от многобройните заведения.
 
Малката Русалка - символ на любовта

Датчаните са увековечили не само Андерсен, но и неговите герои. Най-знаменитият паметник е този на Малката русалка в Копенхаген. Тя седи на скала във водата и с надежда гледа в морето: кога ще се върне нейният любим. Колкото и да е парадоксално, историята на паметника е свързана с приказката косвено. Статуята не е издигната в чест на Андерсеновата русалка, а в чест на Елън Прайс, примабалерина на Кралския театър. В нея се влюбил Карл Якобсен, основател на пивоварните заводи. Той поръчал паметника на скулптора Едвард Ериксен. Но Елън Прайс отказала да позира гола и скулпторът взел за модел собствена си жена. Затова в бронзовата русалка само главата е на балерината, а тялото - на съпругата на художника. Но това не е важно. Важното е, че Русалката е символ на чистата и безсмъртна любов.
С времето красотата й малко помръкна. И не защото дамата е на възраст - паметникът е поставен в 1913 г., а защото вандали я заливаха с боя, даже откраднаха главата й. Но градските власти незабавно възстановиха щетите - все пак това е символът на Копенхаген.
 
Любимият нелюбим Одензе

Паметници на приказните герои има и в Одензе - Оловният войник, Голият крал, Малечко-Палечко, кучето. Манията по Андерсен тук е по-голяма, отколкото в Копенхаген - все пак това е родният град на писателя. В чест на Ханс Кристиан Андерсен има музеи, наименуван е площад, през лятото се провеждат фестивали. Създава се впечатлението, че местните жители се опитват по всякакъв начин да се реабилитират пред именития си съгражданин.
Андерсен се върнал в родния си град едва на 60-годишна възраст. В детството гадателка му предсказала, че той ще стане велик писател и в негова чест в Одензе ще запалят хиляди огньове. Той не й повярвал. Но когато се върнал в родния си град, наистина пламнали огньове. Поклонниците на неговия талант възторжено викали под прозореца му, а той стоял нерешителен. Странно, все пак цял живот чакал този момент. За това мечтаел в бедното си детство. Но сега, след десетилетия, Андерсен не се опиянил от успеха си - в него нахлули спомените от детството, които се оказали толкова болезнени, че след два дни той напуснал града.
На 2 април светът за пореден път отбелязва рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен. Най-интересното е, че шест години след 200-годишния юбилей на разказвача страстите по Андерсен не са утихнали. А и как да утихнат - той ни е все по-необходим в нашия жесток свят.


Паметникът на Андерсен до кметството - задължителна спирка за туристите


Малката русалка - символът на Копенхаген


Родната къща на Андерсен в Одензе

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ