30 Октомври 2020петък18:47 ч.

Красимир Янков: Силата на БСП е в колективните органи

Загубихме облика си на лява партия и се превърнахме в проект, подчинен на лидерски прищевки, смята кандидатът за председател

/ брой: 173

автор:Павлета Давидова

visibility 946

КРАСИМИР ЯНКОВ е роден на 11 декември 1974 г. в Стара Загора. Завършил е Икономическия университет във Варна със специалност "Счетоводство и контрол" и Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов със специалност "Финанси". Бил е член на Съвета на директорите на летище Варна, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и на АЕЦ "Козлодуй". Член е на БСП от 2002 г. Депутат е от БСП, от Добричкия избирателен район. Член е на Националния съвет на БСП и кандидат за председател на партията. Във вторник той се отказа от провеждането на кампания заради опорочената по думите му подготовка на вота и призова поддръжниците си да не ходят до избирателните урни.

- Г-н Янков, как смятате да повишите доверието към БСП и да привлечете нови симпатизанти и членове?

- Повишаването или по-скоро загубено доверие се връща в резултат на продължително и непроменливо политическо поведение, трайно отстояване на позиции, които са в интерес на хората, които припознават в БСП своята партия. Не казвам на членовете на партията, а на всички онези, които принадлежат към обществената група, чиито права БСП е призвана да защитава от Бузлуджа до днес - хората на наемния труд. В тази група са включени и всички ляво мислещи, за които социалната справедливост е жизнено кредо. Те са и потенциалните нови членове, но ние трябва да спрем да ги разочароваме, както се случва през последните години. Загубихме облика си на лява партия и се превърнахме в проект, подчинен на лидерски прищевки.

- Защо членовете на БСП трябва да предпочетат точно вашата кандидатура за председател на партията?

- На този въпрос аз съм последният човек, който може да даде отговор. Все едно да ме попитате дали бих гласувал за себе си. Всичко, което съм правил през последните 12 години, е било отдадено в полза на БСП. Ако има хора, които са го отбелязали и са му дали положителна оценка, ако са преценили, че имам нужните качества, според представите им за председател на БСП, мога да ги окуража с това, че няма да се променя. Ще остана такъв, какъвто са ме преценили.

- Готов ли е екипът, с който възнамерявате да работите? Има ли в него място за ваши опоненти?

- Силата на нашата партия е именно в колективните органи. Който не може да се сработи с излъчения състав на тези органи, а си въобразява, че има властова позиция за еднолично управление, създава два проблема. Първият е за партията, но впоследствие неминуемо се превръща в негов личен провал. Това е хронологията, през която ще премине Корнелия Нинова. Тя няма как да е част от екип, с който бих работил заради несъвместимостта на възгледите ни по редица принципни въпроси и най-вече за ролята и функциите на председателя на БСП. Същото се отнася и за Кирил Добрев, който е отговорен за състоянието на партията и за загубите на изборите солидарно с Нинова. Те са един екип и до днес.

- Кампанията този път изглежда доста остра, противопоставянето оставя горчиво впечатление. Имате ли решение как това разделение да бъде преодоляно?

- Само когато партията е ангажирана с по-висша цел, само тогава спира да се вглъбява във вътрешните различия. Нинова опита да се реализира като политик с победи вътре в партията. С това подмени огромната обществена роля на БСП. За цялостна стратегия, за политическата дейност на партията, концепцията за идейното развитие и намирането на ефективни управленски алтернативи тя няма капацитет и затова започна да лови "врагове с партиен билет"! На това подчини и настоящата кампания. Не представи идейна платформа, визия за организационна реформа в партията или план за управление на държавата, а обикаля страната за срещи с инициативни комитети и ръсене на изфабрикувани лъжи по адрес на другите кандидати и обругаване на видни наши функционери. На кого това му прилича на кампания, след като Нинова избяга от всички дебати с опонентите? Така кампанията от сблъсък на идеи, състезание на платформи се превърна в заговорничене на Нинова с части от местни структури. Преди няколко дни беше публикувано съдържанието на срещата й с нейни симпатизанти в Бургас, където е отправяла открити заплахи към опонентите си за след 12 септември. Във Видин взриви местната структура на БСП с пренебрегване на поканата за среща и проведена такава с инициативен комитет за нейна подкрепа, включващ лица, които не са членове на БСП, а са общински съветници на "Атака". Това разделение може да бъде преодоляно само с решение, което трябва да даде партията.

- Коалиционната политика на партията винаги е била щекотлива тема, необходими ли са промени в договореностите и търсенето на партньори? Как може да се гарантира тяхната отдаденост към лявата идея и БСП?

- За да бъде коалиционен партньор на БСП, дадена партия трябва да има идейна рамка и поведение на лява политическа сила, която да е достатъчно разпознаваема и със сходна програма, която да е пригодна да се интегрира в общ коалиционен управленски проект. Така може да се структурира траен състав на устойчива коалиция.

Втората възможност за пълен обхват на лявото пространство и, за да се мотивира подкрепата на всички леви избиратели, е широка лява коалиция. Кой от двата модела на партньорство виждате да е приела БСП като коалиционна политика? Изгонихме традиционните партньори и ги принудихме да търсят оцеляването си извън собствения политически коловоз. Разбира се, че трябва промяна, драстична промяна, но на това Нинова и екипът й не са способни. Компрометирани са като коректни партньори.

- БСП е в незавидно финансово състояние, какви мерки са необходими за стабилизирането й? И на какво се дължи това положение?

- Опитът да се скрие финансовото състояние на БСП е една от причините за паническото саботиране на провеждането на двата последни пленума, свикани от членовете на Националния съвет. Бюджетът на партията не е утвърден и до днес, а отчетите, внесени в Сметната палата, нямат одобрението според изискването на устава. За 4 изминали години през БСП са преминали около 38 млн. лв., а задълженията към момента са над 8 милиона. В по-тежко състояние едва ли е възможно да изпаднем. Искахме в Националния съвет да бъде гласуван състав на комисия, която да ревизира финансовото състояние и правомерността на извършените разходи. Това предизвика мигновено проваляне на кворума на заседанието, като панически напуснаха залата членовете на Изпълнителното бюро. Нямам повече коментари по темата, като съм уверен в справедливата развръзка.

- Какви са плановете ви за левите медии - ДУМА и БСТВ?

- Много важна част за функционирането на партиите е публичната комуникация. ДУМА е емблемата на партията. Флагманът на левия печат. Тя трябва да бъде приоритетен канал за обмен на идеи в партийната общност. Да бъде и трибуна към цялото общество с общовалидна проблематика. БСТВ с размера на нужния бюджет представлява неразумна авантюра. Средствата, вложени за партийната телевизия, на практика изконсумираха ресурса, който трябваше да се насочи към структурите за обезпечаване на нормалната политическа дейност. БСП няма сигурен постоянен източник на доходи, който да гарантира дългосрочно бюджета на тази медия. Направените съкращения след старта на телевизията доказват липсата на компетентно планиране и развитие на проекта. Тя бе създадена по решение, наложено от Корнелия Нинова, но по никакъв начин не даде принос за повишаване рейтинга на партията. Аудиторията е маломерна и теснопартийна. Нужен е нов мениджмънт, както и промяна на програмната схема за разширяване на аудиторията и възможност за рекламни приходи.

- През последните няколко години темата за уставни промени постоянно се повдига, има ли нужда от промени в партийните разпоредби и ако да - какви?

- Променящата се среда, структурните трансформации на партийния състав изискват регулярна модернизация на партийния устройствен модел. Водещ и непроменяем трябва да е колективният модел на управление. В моята програма за развитие на партията съм заложил на повишаване ролята на местните структури с подсилване на щата на организационните им звена и създаване на постоянно действаща областна структура с управленски и координационни правомощия на областния председател.

- С какво под ваше ръководство БСП ще подобри живота на българите?

- Мога да гарантирам, че БСП стриктно ще изпълнява поетите ангажименти в приетите програми, няма да влиза в безпринципни коалиции и ще се бори непримиримо с корупцията, развита от ГЕРБ до мащаби, унищожаващи държавността.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ