22 Септември 2020вторник13:09 ч.

Няколко думи

Кратка радост

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

И какво се оказа - твърде кратка беше радостта, че парното ще бъде евтино. Цяла пролет и лято ни залъгваха с тази мантра и изведнъж се получи точно обратното. Затова някак във въздуха увисват хвалбите на управляващите за геройските преговори, които са водили с "Газпром", в резултат на които цената на природния газ падна с 45 на сто. Всъщност, ако не беше споразумението между Брюксел и руския монополист, щяхме да видим евтино синьо гориво през крив макарон, но това е друга тема. Освен това, по груби сметки се оказва, че за по-малко от две години суровината у нас е поскъпнала с над 50%. Затова прехваленото 45-процентно поевтиняване отдавна е изконсумирано.

Иначе доставчикът "Булгаргаз" умело използва лятното безвремие, което обичайно се спуска над държавата през август, и реши да ни подготви за поредния ценови удар, който се задава от есента. Той обяви, че най-вероятно ще поиска от началото на октомври синьото гориво да поскъпне с още 15,21 на сто. Според решение на КЕВР за следващите 12 месеца при промяна на цената на газа, доставян от "Булгаргаз", с повече от 15 на сто, трябва да има промяна и в цената на топлоенергията за бита. Затова, ако КЕВР одобри искането на държавното газово дружество за ръст на цената, има голяма голяма вероятност преди началото на новия отоплителен сезон да ни сервират нови цени и на парното.

По правило предложението за новите цени трябва да бъде внесено до 10 септември, а регулаторът да вземе решение до 30 септември. Поредното поскъпване, пак по правило, се оправдава основно с международното положение -  очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос и по-високия курс на щатския долар спрямо лева.

Омбудсманът Диана Ковачева също изригна преди време. Според нея няма категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ за тази година е отразено напълно в намаляването на цените на топлинната енергия, произвеждана от топлофикационните дружества. При определянето на цените на парното отсъства какъвто и да е баланс между интересите на доставчиците на услугата и потребителите. Оказва се, че топлофикациите тихомълком са увеличили със 7 на сто разходите си за технологични загуби, които ще се отразят в сметките ни. Явно КЕВР, която уж е призвана да защитава интересите на хората, е проспала и този факт. 

Логично пешкира опра шефът на КЕВР Иван Иванов, който няколко месеца се поти в опити да оправдава поредния ценови шок. Прави обществени обсъждания, носи от девет кладенеца вода... Оставяме настрана качеството на услугите, предлагани от тези дружества и фирмите за топлинно счетоводство, оказали се поредният храненик на системата. Сега столът на председател на КЕВР е свободен, но няма мераклии. Отново ще трябва да се простим с рекламираната надежда за по-евтино парно. Даже цената да е малко по-ниска, защото ще ни върнат под 20 на сто от надвзетите пари, управляващите вече подготвят как да си ги приберат обратно. Предстоят промени в Закона за енергетиката, които ще ни задължат да подменяме топломерите. Ще бъдат похарчени милиони, които е знайно в чии джобове ще отидат.

Ситуацията показа нещо, което отдавна знаем - че в този сектор всичко е пълна мъгла. Какво ще е нататък никой не знае. Управляващите ни ошашавиха. И не спряха да представят гафовете си като успехи. До следващия гаф.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ