24 Февруари 2020понеделник17:13 ч.

Край на еврото = край на Европа

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 1843

Дойче Веле

Какво би се случило, ако още страни от ЕС обявят фалит, ако спасителният чадър се окаже недостатъчен и ако еврото наистина се провали? Тогава би било напълно възможно еврозоната да се разпадне.
Колкото повече се усложняваше положението в Гърция през пролетта, толкова по-ясно ставаше едно - че не става дума само за Гърция, а за еврото изобщо. Политиците започнаха усилено да говорят за тясно сътрудничество, за да бъде спасено еврото. Когато ЕС най-накрая прие помощния пакет за Гърция в началото на май, гръцкият премиер Папандреу също акцентира върху необходимостта от съвместна работа на страните членки.
"Спасяването на еврозоната надхвърля границите на Гърция. Предприетите от нас мерки показват нашата решителност да си сътрудничим с останалите страни членки, за да осигурим стабилността на еврото и на Европа изобщо", заяви Папандреу.
Под стабилност на Европа той имаше предвид не само икономическата, а и политическата стабилност. Федералната канцлерка Ангела Меркел също намекна преди това, че провалът на еврото би означавал провал на Европа. Но какво би се случило в Европейския съюз, ако еврозоната се разпадне и всяка страна върне националната си валута?
Жан Писани, директор на института за икономически изследвания "Брюжел" в Брюксел коментира така: "Последиците биха били огромни, защото става дума за най-важната инвестиция на европейците в изграждането на Евросъюза от почти 30 години насам. Ако еврозоната се разпадне, това би довело до спорове и разногласия, които биха обременили отношенията между отделните страни членки. Според мен обаче няма да се стигне дотам. Вярвам, че еврото ще оцелее. Но ако ме питате за евентуален друг сценарий, то той би имал тежки последствия."
Писани се опасява, че в случай на разпадане на еврозоната ще последва ренационализация на европейската политика, при която големите страни членки ще се наложат над малките. В резултат целият процес на интеграция ще бъде спрян, поне временно.
А какво ще е отражението извън границите на Европейския съюз? Каква част от световната политика зависи от еврото?
"Европейският съюз играе много важна роля при световните търговски преговори. Ако еврото изчезне, Европа вече няма да има това значение. Ако искаме да участваме в тези преговори, трябва да бъдем едно цяло. Разбира се, че там става дума за пари, но последиците ще надхвърлят рамките на монетарната политика", твърди Писани.
От самото начало общата европейска валута беше не само икономически, а и политически проект, който трябваше да стимулира интеграционния процес. Затова създателите й често си затваряха очите, когато финансовите предпоставки за някои страни кандидатки не бяха достатъчни.
Писани не желае да се обвързва с прогноза дали след няколко години всички страни членки на Евросъюза ще бъдат част от еврозоната, но той е убеден, че еврото ще продължи да съществува.

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ