18 Септември 2019сряда02:49 ч.

Край на еврото = край на Европа

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 1707

Дойче Веле

Какво би се случило, ако още страни от ЕС обявят фалит, ако спасителният чадър се окаже недостатъчен и ако еврото наистина се провали? Тогава би било напълно възможно еврозоната да се разпадне.
Колкото повече се усложняваше положението в Гърция през пролетта, толкова по-ясно ставаше едно - че не става дума само за Гърция, а за еврото изобщо. Политиците започнаха усилено да говорят за тясно сътрудничество, за да бъде спасено еврото. Когато ЕС най-накрая прие помощния пакет за Гърция в началото на май, гръцкият премиер Папандреу също акцентира върху необходимостта от съвместна работа на страните членки.
"Спасяването на еврозоната надхвърля границите на Гърция. Предприетите от нас мерки показват нашата решителност да си сътрудничим с останалите страни членки, за да осигурим стабилността на еврото и на Европа изобщо", заяви Папандреу.
Под стабилност на Европа той имаше предвид не само икономическата, а и политическата стабилност. Федералната канцлерка Ангела Меркел също намекна преди това, че провалът на еврото би означавал провал на Европа. Но какво би се случило в Европейския съюз, ако еврозоната се разпадне и всяка страна върне националната си валута?
Жан Писани, директор на института за икономически изследвания "Брюжел" в Брюксел коментира така: "Последиците биха били огромни, защото става дума за най-важната инвестиция на европейците в изграждането на Евросъюза от почти 30 години насам. Ако еврозоната се разпадне, това би довело до спорове и разногласия, които биха обременили отношенията между отделните страни членки. Според мен обаче няма да се стигне дотам. Вярвам, че еврото ще оцелее. Но ако ме питате за евентуален друг сценарий, то той би имал тежки последствия."
Писани се опасява, че в случай на разпадане на еврозоната ще последва ренационализация на европейската политика, при която големите страни членки ще се наложат над малките. В резултат целият процес на интеграция ще бъде спрян, поне временно.
А какво ще е отражението извън границите на Европейския съюз? Каква част от световната политика зависи от еврото?
"Европейският съюз играе много важна роля при световните търговски преговори. Ако еврото изчезне, Европа вече няма да има това значение. Ако искаме да участваме в тези преговори, трябва да бъдем едно цяло. Разбира се, че там става дума за пари, но последиците ще надхвърлят рамките на монетарната политика", твърди Писани.
От самото начало общата европейска валута беше не само икономически, а и политически проект, който трябваше да стимулира интеграционния процес. Затова създателите й често си затваряха очите, когато финансовите предпоставки за някои страни кандидатки не бяха достатъчни.
Писани не желае да се обвързва с прогноза дали след няколко години всички страни членки на Евросъюза ще бъдат част от еврозоната, но той е убеден, че еврото ще продължи да съществува.

МВнР: България осъжда атаките с дронове в Саудитска Арабия

автор:Дума

visibility 46

Борисов обвини "глупавите специалисти" за пробива в НАП

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 179

КС даде ход на делото за партийните дарения

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Набедиха технически директор за спирането на "Хоризонт"

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 179

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 179

Партиите на Нетаняху и Ганц с равни позиции

автор:Дума

visibility 24

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

автор:Дума

visibility 29

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 179

Незапочнатите и незавършени концесии на София

автор:Деси Велева

visibility 88

/ брой: 179

България е застрашена, но не от Малинов и Русия

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 179

Как го правят другите?

автор:Зорница Илиева

visibility 77

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ