30 Октомври 2020петък18:29 ч.

Крайпътни знаци...

/ брой: 135

автор:Константин Еленков

visibility 1279

Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той бил приемник в пророческото служение на свети Илия. Когато Бог се явил на Илия на планината Хорив и му поръчал да помаже вместо себе си пророк, това определение свише се паднало на Сафатовия син Елисей...
Свети пророк Елисей извършил много чудеса.
Жителите на Йерихон се оплаквали на Елисей, че водата им е лоша и затова земята е безплодна. Светият пророк веднага им помогнал с чудотворството си - водата станала здрава и нямало повече безплодие. Във време на война цялата войска изнемогвала от жажада. По молитвата на пророка всички ями и изсъхнали потоци внезапно се напълнили с вода. На една бедна жена умрял мъжът, като оставил много дългове. Заимодавецът се заканял да й вземе двата сина за свои роби, ако тя не му се издължи. Вдовицата разказала на Елисей своята тъга. "Нямаш ли нищо в къщи"? - попитал я пророкът. - "Нищо нямам, отговорила вдовицата, освен един съд с маслиново масло". "Иди си, поискай празни съдове от всички твои съседи - казал й пророкът. - И наливай масло във всички тия съдове, докато се напълнят"! Жената изпълнила повелята на пророка; маслиновото масло се оказало тъй много, че тя, когато го продала, не само изплатила всички дългове, но й останали средства, с които издържала семейството си.
И прочее, и прочее.
...От много години снимам от влака скалите и други забележителности из Искърското дефиле. Но най-вече църквите край Своге и Елисейна.
Когато увеличих заснетото върху екрана на компютъра, видях и техните имена - "Св. св. Кирил и Методий" и "Свети пророк Елисей". Тия дни прочетох и житието на пророк Елисей. И мисля, че разбрах защо църквицата с неговото име украсява бреговете на Искъра именно тук - мястото на чудесното преливане на реката с планината. А и неговият патрон - св. пророк Илия - нали "отговаря" за дъждовете и бурите? За Елисей остават реките...


Снимка авторът

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 73

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 56

Германия обяви цяла България за рисков регион

автор:Дума

visibility 42

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 32

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ