13 Април 2021вторник14:24 ч.

Креативността на нежния пол, или и жените изобретяват

Именно прекрасните дами са успели да направят онова, което в някои случаи е било непосилно за мъжете

/ брой: 47

автор:Альона Нейкова

visibility 1986

Въпреки че стереотипите, родени през Средновековието, но запазили се и до днес, налагат жените да се развихрят предимно в кухнята и да посвещават цялото си време на децата, оказва се, че нежната половина на човечеството е дала своя принос и в областта на изобретенията. Колкото и да е странно за някои, именно дамите са успели да направят онова, което в определени случаи е било непосилно за представителите на силния пол.

Любопитно е, че жените изключително добре се справят в сфери, смятани за изконно мъжки. Едно такова занимание, типично за господата, е рязането на дърва за огрев. За да се движи трионът напред-назад по дънера, са необходими доста сила и сръчност. На пръв поглед - какво в този случай може да се измисли и да се изобрети? Обаче наблюдавайки как се обработват дънери с обикновена ръчна бичкия, една тъкачка в началото на ХIХ век забелязва, че дървото се разрязва само тогава, когато инструментът се бута напред, а енергията, изразходвана за обратното движение, е абсолютно напразна. Така жената създава прототип на циркулярен трион, който по-късно започва да се използва в промишлеността. Всъщност мъжете трябва да благодарят на забележителната американка Табита Бабит, въпреки че тя пропуска да патентова изобретението си.
От незапомнени времена се смята, че присъствието на жените на кораб носи нещастие. Камо ли когато става дума за военен плавателен съд или подводница. Наясно ли са обаче привържениците на подобни разбирания, че именно на представителка на нежния пол принадлежи създаването на перископ, без който не може да се извършват огледи на цели или заплахи по море и въздух? През 1845 г. Сара Матер патентова оптично устройство, което представлява тръба, в която едно над друго паралелно са разположени огледала под ъгъл 45 градуса спрямо оста й. Дамата всъщност усъвършенства вече направени и описани от германския златар и печатар Йохан Гутенберг и полския астроном Ян Хевелий. Но, така или иначе, заслугата й за успешното прилагане на перископа е наистина голяма.
Всеки знае, че по нашите ширини няма зима без сняг и почистването му е доста трудоемко занимание, особено ако е понатрупало повечко. С лопата много работа не може да се свърши. Но жената ще изневери на собствената си същност, ако и в този случай не намери приложение на своите ум и съобразителност. Ред трябва да има не само вкъщи, но и на улицата - решава обикновената секретарка Синтия Уестоувър и през 1892 г. прави прототип на съвременните машини за почистване на сняг. Изобретението й и до днес се ползва с голяма популярност.
Особеностите на студения сезон вдъхновяват и Мери Андерсън да измисли устройство, което е незаменимо век след създаването му. Един зимен ден през 1903 г. жената, родена в Бирмингам, Алабама, е на посещение в Ню Йорк. Пътува с тролейбус и забелязва, че шофьорът не вижда добре пътя заради сипещия се от небето сняг и лед на предното стъкло. На няколко секунди човекът протяга ръка през прозореца, за да го изчисти. Виждайки всичко това, Мери започва да мисли за начин, по който да се помогне в подобни ситуации. И така стига до създаване на джаджа, която дава възможност на водачите да останат в автомобила, без да се грижат за външната страна на стъклото. Същата година Мери Андерсън подава молба за патентоване на първите чистачки. Опитва и да продаде своето изобретение на няколко фирми, но всички до една й отказват. За съжаление истинската стойност на идеята остава незабелязана в началото на ХХ век с аргумента, че някакви механизми на предното стъкло допълнително биха затруднили ситуацията за водачите. Явно устройството е било твърде напредничаво за времето си. Но ситуацията коренно се променя през 50-те години, когато безопасността на превозните средства започва да става приоритет. Колите постепенно са станали повече и по-евтини, чистачките вече спадали към стандартното оборудване на по-голямата част от автомобилите.
Трудно е днес да си представим, че само преди малко повече от половин век не е имало мобилни устройства и интернет. Актрисата Хеди Ламар през 1942 г. патентова секретно устройство за комуникация, което динамично променя честотата на предаването на информацията, за да се затрудни прихващането на съобщенията от врага. Две десетилетия по-късно уредът се използва в американските снаряди за разрушаване подводната част на плавателен съд. Сега механизмът се прилага и за Wi-Fi връзка с глобалната мрежа. И ако някой продължава да твърди, че представителките на нежния пол могат само да готвят и да перат, нека се откаже от използването на интернет.
Дори в бяла престилка и в химическа лаборатория жената не изневерява на природната си същност. Сигурно е искала да изобрети нов плат за роклята си, който да не се мачка и да не пропуска вода, но явно нещо се е объркало, а може пък точно това да е бил първоначалният замисъл, когато през 1966 г. американската химичка д-р Стефани Куолек създава органичен полимер - пара-арамидно влакно, устойчиво на влага и гниене, по-известен като кевлар. Материалът притежава поразителни якостни качества: проба от него е до 5 пъти по-здрава от стомана със същото тегло. Издържа на температура до 450 градуса по Целзий, като над тази стойност сублимира. Кевларът е незаменим в производството на работни облекла, подложки за дискови спирачки, топлоизолации и фитили за факли, както и в направата на автомобили и военна техника. Материалът най-често се използва за създаването на бронирани жилетки, тоест може да се каже, че е спасил живота на хиляди служители на органите на реда и армията. Всъщност, кой ще се погрижи за мъжете, ако не жените?!
Оказва се, че именно креативните представителки на нежния пол са успели да стигнат до изключително полезни изобретения. Умението да забелязват детайли, вродената наблюдателност, емоционалната интелигентност и ненадминатата практичност дават възможност на дамите дори в рутината на всекидневието да стигат до открития и да усъвършенстват вече направените.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ