21 Септември 2020понеделник03:52 ч.

Крещим от страх с еволюционна цел

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 498

Крещенето от страх е еволюционно обусловено и е свързано с въпроса за оцеляването, смятат експертите. Телата ни се нуждаят от начин да се подготвим, да избягаме или да се защитим от някаква заплаха. Способността да можем бързо да разпознаем, да реагираме на заплаха и да се измъкнем е от съществено значение, за да останем живи.

Най-често срещаният начин да се справим със страха е реакцията "борба или бягство". Тогава се ускорява сърдечният ритъм, а зениците се разширяват. Всичко това се случва, за да имаме възможност да се подготвим или да избягаме от нещата, които ни застрашават.

Смята се, че да крещим от страх е начин да се отървем от нещо, когато нямаме време дори да разберем какво е, но ни идва много внезапно и твърде силно.

Ако подскачате от страх или имате специфична фобия, която се отразява на живота ви, съществуват неща, които можем да направим сами и които да ни помогнат.

Най-важното нещо е да осъзнаем, че е най-добре да приемаме нещата със собствено темпо. Това може да означава, че няма нужда да се сблъскваме с този страх в момента, а ще го направим, когато сме готови.

Ако се страхуваме от височини например, може да започнем с изкачването само на 10 сантиметра от земята. Ако осъзнаем, че така сме само по-малко притеснени отпреди, значи се движим в правилната посока.

Друг ефективен метод за справяне със сърцебиенето и паниката е да раздвижим тялото си, за придобием чувството, че имаме известен контрол. Дори подскоците може да помогнат при такива случаи.

Това, разбира се, не гарантира, че няма да се уплашим отново, когато видим паяк или клоун, или пък се качим нависоко. Така че най-добре е да спрем да се притесняваме прекалено много.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ