20 Февруари 2020четвъртък21:21 ч.

Крещим от страх с еволюционна цел

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 346

Крещенето от страх е еволюционно обусловено и е свързано с въпроса за оцеляването, смятат експертите. Телата ни се нуждаят от начин да се подготвим, да избягаме или да се защитим от някаква заплаха. Способността да можем бързо да разпознаем, да реагираме на заплаха и да се измъкнем е от съществено значение, за да останем живи.

Най-често срещаният начин да се справим със страха е реакцията "борба или бягство". Тогава се ускорява сърдечният ритъм, а зениците се разширяват. Всичко това се случва, за да имаме възможност да се подготвим или да избягаме от нещата, които ни застрашават.

Смята се, че да крещим от страх е начин да се отървем от нещо, когато нямаме време дори да разберем какво е, но ни идва много внезапно и твърде силно.

Ако подскачате от страх или имате специфична фобия, която се отразява на живота ви, съществуват неща, които можем да направим сами и които да ни помогнат.

Най-важното нещо е да осъзнаем, че е най-добре да приемаме нещата със собствено темпо. Това може да означава, че няма нужда да се сблъскваме с този страх в момента, а ще го направим, когато сме готови.

Ако се страхуваме от височини например, може да започнем с изкачването само на 10 сантиметра от земята. Ако осъзнаем, че така сме само по-малко притеснени отпреди, значи се движим в правилната посока.

Друг ефективен метод за справяне със сърцебиенето и паниката е да раздвижим тялото си, за придобием чувството, че имаме известен контрол. Дори подскоците може да помогнат при такива случаи.

Това, разбира се, не гарантира, че няма да се уплашим отново, когато видим паяк или клоун, или пък се качим нависоко. Така че най-добре е да спрем да се притесняваме прекалено много.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ