04 Октомври 2023сряда17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кристиан Вигенин: Най-устойчива в парламента е "коалицията на войната"

В политиката трябва да има принципи и хигиена - едно е да търсиш компромиси с другите партии по определени въпроси, друго е да си готов на всякакви компромиси със себе си, казва зам.-председателят на Народното събрание и на БСП

/ брой: 244

автор:Нора Стоичкова

visibility 93

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


- Как Ви се вижда проектът за кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС?

- Видимо са търсени разнообразни личности, една част от тях добре познати от недалечното минало, които имат своите професионални качества. Но представянето на такъв кабинет през 2022 г. най-малкото ми изглежда странно. Вероятно е търсено различни политически формации да разпознаят себе си в някои от тези личности. Бих казал, че опитът е неуспешен. 

Видимо това не е кабинет, създаден от кандидата за министър-председател, както се опитваха да ни внушат. Личи си почеркът на Бойко Борисов. Това е същият ГЕРБ. Две години по-късно, след толкова протести, несъгласия с политиката и серия от избори, които показаха, че желание те да получат ясен мандат за управление няма, нито веднъж не казаха "Сбъркахме". Това са същите хора, които познаваме от 12 години. Това е същият лидер, който, появи ли се, започва да ни поучава и да ни се кара от тв екрана. 

България има нужда от нещо ново и различно. То не може да дойде с кабинет, създаден и продуциран от Борисов и ГЕРБ. БСП предвиди какво ще се случи. Преди да започнат разговорите, заявихме с решение на Националния съвет, че няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ.  

В политиката трябва да има принципи, хигиена. Едно е да търсиш компромиси с другите партии по определени въпроси, друго е да си готов на всякакви компромиси със себе си, за да се видиш някъде в управлението. Затова и се опитваме да бъдем ясни, предвидими, категорични - това очакват хората, които са ни изпратили в НС, и ние няма да ги разочароваме.

- Какво се случи с Явор Божанков, той беше младата надежда в отбора на БСП?

- Това, което се случи с него, е избор, който той направи. Ние не сме имали намерение да предприемаме такива действия срещу него само заради това, че има различна позиция по някои въпроси, които станаха доста напоследък. Начинът, по който изрази позицията си, бе доста груб, дори обиден - не толкова за нас, а за хората, които са го избрали в НС. Той е избран с платформа, в която ясно пише, че сме против въвличане на България в конфликта, против изпращане на оръжия на Украйна...

Какво точно се случи - някой ден ще разберем. Това, което направи, бе демонстративно - като стъпка на някаква пиар кампания, която е започнал. Къде иска да стигне е трудно да кажа, но очевидно иска да стигне някъде. Ако е морален и съвестен, логичният ход беше да излезе и от НС. А това щеше да го постави и в друга категория. Той не го прави, което означава, че преследва някакви други цели.

- По отношение на оръжията за Украйна БСП се държа по невероятно адекватен начин, доста остро на закритото заседание... Добре направихте, че открихте заседанието с протестите си. Всичко видяхме, как се борихте на трибуната, но решението мина. Предстои второ четене. Как БСП ще продължи тази битка?

- Независимо от внушенията, които се правиха във времето, най-устойчивата коалиция в този парламент, е "коалицията на войната". Тя минава през решението на НС да задължи правителството да предостави оръжия на Украйна, през ратификацията на втория договор за Ф-16, през сегашните решения, свързани с конкретната военна помощ. Това е устойчивата коалиция в парламента и трябва да си даваме сметка, че тя е доста голяма. В нея участва дори "Български възход".

Странното е, че тези около 70% в българския парламент, които гласуват за предоставяне на оръжия, са точно обратното на онези 70-80, а може би и повече проценти в българското общество, които са против. Това разминаване между гласуванията в НС и очакванията на българските граждани ще става все по-видимо и тези партии все по-видимо ще усещат отговора на гражданите заради това. 

Ние от БСП не можем да спрем тези решения - подкрепата за тях е твърде голяма, което е жалко, разбира се. Но искаме всичко да става пред очите на гражданите. И това беше първата стъпка - тези дебати да се водят не на закрити заседания, а пред хората. Нека всеки да знае какви са аргументите. Може пък ние да бъркаме, нека чуем и другите какви аргументи ще представят - доста неубедителни, впрочем, хората го виждат. 

Второто, което е важно за нас, е, тези въоръжения, които са предвидени да бъдат безвъзмездно предоставени, да не бъдат засекретени. Какво секретно има в това? Кой се притеснява да каже каква помощ предоставя? Всички останали държави са публикували списъците, знае се какво предоставят на Украйна, ние какво крием?! Комисията по отбрана отхвърли това предложение, но ние ще продължим да настояваме.

Следващият важен момент е, че според нас споразумението между България и Украйна съдържа клауза, която за нас е много притеснителна и дори не съм убеден, че отговаря на Конституцията. Има член в това споразумение, според който съдържанието на тази помощ като обем, количества и спецификация може да се променя по искане на украинската страна и според българските възможности, без това да се смята за промяна в споразумението. Това означава, че оттук нататък Украйна може да иска други неща, България ще ги предостави и всичко това ще бъде засекретено, ще минава само с решение на Министерския съвет и Народното събрание няма да има думата. Не мисля, че това е възможно по законите и българската Конституция. Затова предложихме промяна, която дори не беше допусната за гласуване от комисията по отбрана, но като влезе в зала, ще я поставим отново. С юристи ще обсъдим дали да не се сезира и Конституционния съд по този въпрос.

Подобни опити за заобикаляне на НС имаше и при първия договор за Ф-16, което се оказа противоконституционно и тази клауза беше оттеглена. Това, което се съдържа сега в споразумението, според нас е недопустимо - става въпрос за правовата държава и спазването на законите. От едната страна е фактът, че сме против предоставянето на въоръжение, а от другата - начинът, по който се прави. И в двата случая имаме своите несъгласия. 

- Кажете нещо повече за предложението списъците с оръжие и военна сила да станат публични.

- Това предложение беше отхвърлено, но ще направим всичко възможно, защото така е честно към българските граждани, тази информация да не се крие. Струва ми се, че тези списъци бяха засекретени с единствената задача самото заседание на НС да бъде закрито. Другата причина, по която допускам, че са класифицирани и не искат да ги публикуват официално, е, че е възможно на база на клаузата, за която споменах, помощта на България да се окаже далеч по-голяма и различна от това, което е записано. И това няма да го знае никой - ще става с решение на МС на закрито заседание, а такива точки не се обявяват в дневния ред. Не искам да създавам страхове, но самият факт, че тези неща са направени по този начин, говори за намеренията...

- ПЕС наруши добрия тон по отношение на БСП. В две писма последователно се скара новият председател Льовен. Във второто буквално се нападна лидерът Корнелия Нинова, която беше изключена от предложенията за вицепрезидент на Социнтерна по един странен, недостоен за европейци начин. Какъв е отговорът на БСП?

- Може би трябва да разделим двете неща. По отношение на ПЕС смятам, че част от съмненията и колебанията на новото ръководство са свързани по-скоро с недостатъчно информация за това, което БСП е свършила през годините, ангажиментите, които сме реализирали по отношение на домашното насилие. Далеч не сме оставили встрани тази тема. Убеден съм, че ще бъдем в състояние да изградим нормален диалог с новото ръководство на ПЕС и тези противоречия ще бъдат изгладени. Да, има няколко теми, по които се разминаваме като позиции, но това не са фундаментални проблеми.

Що се отнася до Социнтерна, дори бих казал, че по брутален начин бяха нарушени правилата там. Беше изключено името на Нинова от списъка без решение на съответната комисия по избора, на база скалъпено набързо писмо от председателката на Социалистическия интернационал на жените. Това е абсурден подход, такова нещо не съм виждал.

Каквото и да смятат за БСП и Нинова, подобен подход е недопустим за която и да е организация. На практика те изключиха пълноправен член да има своя кандидат, който и да е той. Още по-абсурдно е, че Нинова досега беше зам.-председател на Социнтерна и никой никога не е поставял този въпрос. Ние сме направили нашето възражение. Етичният комитет ще се събере в началото на следващата година, ще обсъдим проблема и няма да оставим без последствия такива действия на няколко човека.

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 256

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 248

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 219

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ